Sunday, December 18, 2011

Petua untuk anak2 autisma kita bercakap..Program Tanyalah Ustaz TV9

Susulan dr rancangan Tanayalah Ustaz dia TV9 semlm oleh Ustaz Sharhan (pengamal perubatan Islam), ada byk petua yg di berikan.. khas utk anak2 yg belum boleh bercakap, ustaz Sharhan sarankan agar kita bacakan ayat al-baqarah ayat 31-32 dan gosok2 tengkuk anak kita dekat area peti suara.. sambil tu kita niatkan utk dpt keredhaan Allah and kedua, supaya anak kita cepat bercakap.. ayat tu ade cerita ...disebaliknya.. boleh baca di dlm tafsir al-quran.. pastu dia ada bagitau, dlm kajian dia, biasanya org2 yg ade penyakit ganjil ni, ada nama yg tak elok.. dia berikan contoh nama2 yg tak elok (sebab nama penghulu jin dan sebagainya), antaranya Batrisya, Erissya, Balqis, Qistina, Najwa, Zakuan, Batrisya dan Mazda (Mazda ni nama gabungan, ayah-Mazlan dan ibu-Ida). Dia nasihatkan kalau ade antara anak2 kita yg nama mcm ni, x perlu tukar di pej pendaftaran, cukuplah sekadar tukar panggilan.. contoh kalau Siti Balqis, instead of panggil Balqis, kita panggil dia Siti.. Kalau nak tengok rancangan penuh sy rasa ade di youtube.. Wallahualam.



Rujukan: Edina Mohd Azhar

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!