Friday, November 25, 2011

PENGENALAN KEPADA AUTISMA... untuk ibubapa/penjaga yg masih belum mengenali Autisma

WHAT IS AUTISM

Autism (sometimes called “classical autism”) is the most common condition in a group of developmental disorders known as the autism spectrum disorders (ASDs). Autism is characterized by impaired social interaction, problems with verbal and nonverbal communication, and unusual, repetitive, or severely limited activities and interests. Other ASDs include Asperger syndrome, Rett syndrome, childhood disintegrative disorder, and pervasive developmental disorder not otherwise specified (usually referred to as PDD-NOS).

Experts estimate that three to six children out of every 1,000 will have autism. Males are four times more likely to have autism than females.


WHAT ARE SOME COMMON SIGN OF AUTISM?


There are three distinctive behaviors that characterize autism.
Autistic children have difficulties with social interaction, problems with verbal and nonverbal communication, and repetitive behaviors or narrow, obsessive interests.
These behaviors can range in impact from mild to disabling. The hallmark feature of autism is impaired social interaction. Parents are usually the first to notice symptoms of autism in their child. As early as infancy, a baby with autism may be unresponsive to people or focus intently on one item to the exclusion of others for long periods of time.
A child with autism may appear to develop normally and then withdraw and become indifferent to social engagement. Children with autism may fail to respond to their name and often avoid eye contact with other people. They have difficulty interpreting what others are thinking or feeling because they can’t understand social cues, such as tone of voice or facial expressions, and don’t watch other people’s faces for clues about appropriate behavior. They lack
empathy.
Many children with autism engage in repetitive movements such as rocking and twirling, or in self-abusive behavior such as biting or head-banging. They also tend to start speaking later than other children and may refer to themselves by name instead of “I” or “me.”
Children with autism don’t know how to play interactively with other children. Some speak
in a sing-song voice about a narrow range of favorite topics, with little regard for the interests of the person to whom they are speaking.
Many children with autism have a reduced sensitivity to pain, but are abnormally sensitive to sound, touch, or other sensory stimulation. These unusual reactions may contribute to behavioral symptoms such as a resistance to being cuddled or hugged.
Children with autism appear to have a higher than normal risk for certain co-existing conditions, including fragile X syndrome (which causes mental retardation), tuberous sclerosis (in which tumors grow on the brain), epileptic seizures, Tourette syndrome, learning disabilities, and attention deficit disorder.
For reasons that are still unclear, about 20 to 30 percent of children with autism develop epilepsy by the time they reach adulthood. While people with schizophrenia
may show some autistic-like behavior, their symptoms usually do not appear until the late teens or early adulthood. Most people with schizophrenia also have hallucinations and delusions, which are not found in autism.

HOW IS AUTISM DIAGNOSED?

Autism varies widely in its severity and symptoms and may go unrecognized, especially in mildly affected children or when it is masked by more debilitating handicaps. Doctors rely on a core group of behaviors to alert them to the possibility of a diagnosis of autism.
These behaviors are:
impaired ability to make friends with peersimpaired ability to initiate or sustain a conversation with othersabsence or impairment of imaginative and social playstereotyped, repetitive, or unusual use of languagerestricted patterns of interest that are abnormal in intensity or focuspreoccupation with certain objects or subjectsinflexible adherence to specific routines or rituals.
Doctors will often use a questionnaire or other screening instrument to gather information about a child’s development and behavior. Some screening instruments rely solely on parent observations; others rely on a combination of parent and doctor observations. If screening instruments indicate the possibility of autism, doctors will ask for a more comprehensive evaluation.
Autism is a complex disorder. A comprehensive evaluation requires a multidisciplinary team including a psychologist, neurologist, psychiatrist, speech therapist, and other professionals who diagnose children with ASDs. The team members will conduct a thorough neurological assessment and in-depth cognitive and language testing. Because hearing
problems can cause behaviors that could be mistaken for autism, children with delayed speech development should also have their hearing tested. After a thorough evaluation, the team usually meets with parents to explain the results of the evaluation and present the diagnosis.
Children with some symptoms of autism, but not enough to be diagnosed with classical autism, are often diagnosed with PDD-NOS. Children with autistic behaviors but well-developed language skills are often diagnosed with Asperger syndrome. Children who develop normally and then suddenly deteriorate between the ages of 3 to 10 years and show marked autistic behaviors may be diagnosed with childhood disintegrative disorder. Girls with autistic symptoms may be suffering from Rett syndrome, a sex-linked genetic disorder characterized by social withdrawal, regressed language skills, and hand wringing.


WHAT CAUSE AUTISMS


Scientists aren’t certain what causes autism, but it’s likely that both genetics and environment play a role. Researchers have identified a number of genes associated with the disorder. Studies of people with autism have found irregularities in several regions of the brain. Other studies suggest that people with autism have abnormal levels of serotonin or other neurotransmitters in the brain. These abnormalities suggest that autism could result from the disruption of normal brain development early in fetal development caused by defects in genes that control brain growth and that regulate how neurons communicate with each other. While these findings are intriguing, they are preliminary and require further study. The theory that parental practices are responsible for autism has now been disproved.

Source: National Institute of Neurological Disorders and Stroke

Memahami anakku Ayif

Pada orang lain, yang tidak memahami autisma (autism), mereka akan anggap anak lelaki ini tidak waras. Banyak kelakukannya tidak akan dimengertikan mereka di luar sana. Bagi mereka beliau gila.

Ya bahasa gila itu sememangnya kasar, tetapi tidak mengapa kerana mereka tidak memahaminya. Bagi ku biarlah apa orang kata, atau apa sahaja gelaran, dia tetap istimewa.

Mohd EzreeHariefshah, yang lebih dipanggil, Ayif suka bercakap sendiri dengan bahasa yang tidak difahami. Bahasa itu diperlajari dari menonton CD kegemaran seperti kartun dan movie.

Beliau asyik dengan bermain air, boleh bermain wire charger hp berjam-jam lamanya dengan mengeluarkan suara yang kuat, yang kekadang sehingga kedengaran ke rumah jiran.

Ayif juga hanya makan makanan tertentu. Tidak pernah menjamah walaupun sebutir nasi sepanjang usia 10 tahun beliau. Makanannya hanya biskut, keropok, ais krim dan coco crunch.

Walaupun sudah 10 tahun membesarkannya, masih banyak yang perlu dipelajari mengenai diri Ayif. Masih banyak kesabaran yang perlu dipelihara. Masih banyak pengorbanan yang perlu dilakukan.

Memahami Ayif tidak susah, tetapi mengikut rentaknya kekadang amat sukar. Moga Allah membantu kami sekeluarga

Program Motivasi Alihan Pelajar

kak long menghadiri Program Motivasi Alihan pelajar pada 26-27 Nov 2011 di Wisma MAP Gopeng Perak.





Tujuan utama program ini ialah:

1) Menyediakan diri pelajar untuk masuk ke sekolah menengah.
2) Menyediakan diri pelajar bagi menyesuaikan diri dengan kehidupan di asrama (sekiranya mereka mahu ke asrama penuh).
3) Mengisi masa anak-anak selepas UPSR dengan aktiviti menarik.
4) Menjadikan pelajar lebih berkeyakinan dan berdaya saing.

5) Meningkatkan daya kreativiti dan inovasi dalam diri mereka.
6) Meningkatkan daya kepimpinan dan integriti.
7) Membongkar bakat sebenar dan kecenderungan diri

Masalah transit anak autisma

Akmal Azizudin
"Saya ada anak autisme, x ada seorang pun yang sudi jada dia, Ada sesiapa yang boleh tlg saya x, NASOM nak duit aje, cuti sekolah x jaga, payahlah macam ni. Tolong bantu saya."


Hairiah Tea Cha Hai
Saya pernah kata dengan seorang ayah anak Autisma + ADHD bilamana dia tanya apa yg perlu kami lakukan....? sy kata, berdasarkan pengalaman saya, kebanyakkan ibubapa murid kami mengambil keputusan salah seorang perlu berkorban...maksudnya salah seorang berhenti kerja....

Cik Asni
anak Pak Yoep berapa tahun?

Cik Asni
Sedikit perkongsian, InsyaAllah..kita hanya mampu memohon dengan sepenuh hati kita, Allah jua lah yang menentukannya...

Petua Islam Untuk Merawat Autisme
1. Autisme dapat dirawat dengan menggunakan ayat-ayat Al-Quran. Ia dapat dilakukan oleh ayah ataupun ibu si pesakit. Baca surah An-Nas, Al-Falaq dan Al-Ikhlas masing-masing 7 kali, ayat Kursi 1kali dan Al-Fatihah 40 kali.
2. Kemudian tiuplah pada air sambil memohon penyembuhan daripada Allah swt. Gunakan sebahagian daripada air itu sebagai minuman dan sebahagian lagi dicampurkan dengan air mandi pesakit.

Cik Asni
semoga terus tabah dan tidak mudah berputus asa membesarkan anak autisme, anugerah Allah yang tak ternilai harganya..sebaliknya tersimpan banyak hikmah yang kita sendiri tak tahu.. may Allah bless..Ameen

Suzi Azilah
betul pak yoep...itulah fenomena ibu yg berkerjaya....

Nurasma Nawawi
Dulu time keje,saya tinggalkan anak sy dgn seorg kakak.Dia memang jaga budak.Memang baik.Dia yg kat saya,anak saya tak berckp ni,bawa jumpa doktor.Dia jg anak saya mcm dia jg anak sendiri.Susah nak cari pengasuh mcm tu.Sampai sekarang call lg tanya izzan.

Haidatul Azila
Klu dekat leh anto rumah sayerr...cuti2 sekoloh ni....sayer ade ank murid autisme....cuti2 susah juge kan ibu bapa tetap keje yg bukan guru

Thursday, November 24, 2011

Dugaan diuji Tuhan

Rusmahwati Mohd Noor

Aslkm wbt,saya rusmawati mohd noor ingin berkongsi sedikit pengalaman kpd rakan2 di kelab anak autisme ini.saya ada seorg anak lelaki sekarang berumur13 tahun.namanya muhammad aiman abd rahman.waktu aiman dilahirkan beliau seorg anak yg normal.malah beratnya 5.25kg masih menjadi the biggest baby ...lahir di hospital azzahrah.tetapi saya mula sedar aiman berbeza dgn adikberadiknya kerana anak istim...ewa inii yg jelas dia ada masalah dlm eye contact.itu symton pertama.bila kita renung matanya dia tak boleh fokus.saya bawa jumpa dr hospital sjmc subang jaya dan waktu itu umur aiman 4 tahun...dan aiman tak tahu nak pakai baju,tak kenal banyak benda...yg saya pasti aiman sgt suka tgk tv disney channel dan kehidupannya adalah tv sahaja.waktu itu saya diuji tuhan...saya mempynyai masalah kesihatan yg serius dgn belbagai penyakit hingga menyebabkan saya dihospitalised dan tak dapat menjaga aiman.Pada tahun 2003 saya kembali sihat dan waktu itulah saya mula memberi perhatian kpd aiman.yg pertama saya lakukan saya membuat solat hajat...saya ajar aiman perlahan2 ,saya juga jumpa para ustaz utk minta doa.mula2 dulu aiman masuk ke kelas normal dan disitulah saya tau bahawa aiman ada mempunyai masalah.lalu saya pindahkan ke sekolah khas.bila saya bergaul dgn anak2 istimewa barulah saya sedar bahawa saya tidak keseorangan didunia ini.ada ramai lagi insan yg Allah pilih dgn ujian ini.melihat berbagai katagori anak khas,saya bersyukur dgn keadaan aiman.ada insan yg lebih serius keadaannya.yg penting nasihat saya pada ibubapa KAA jgn berputus asa dgn rahmat Allah.kita jgn lihat kekurangan dlm diri anak kita.tapi lihatlah kelebihan mereka.sebagaiman kita mendidik anak normal sama juga dgn mereka .malah kita lebihkan mereka drpd anak2 yg lain kerana kita hendak buat yg terbaik.paling penting kesabaran anda harus optima sbb anak khas mempunyai jiwa yg sensitif

Sessi toilet trained

Anis Safraz Bt Ahmad
“Sessi toilet trained wadi bermula.go mama go!haha”


Mie Ahmad
Pengalaman dgn Hadif, akak ambk kerusi duduk dpn tandas. Mula2 15 min sekali ulangke tandas pas tu 30 minit, sejam seterusnya smpi dia dh pandai sendiri. Bila berjaya....bangganya....

Anis Safraz Bt Ahmad
Probnya kak dia yg boring asyik ulang-alik ke tandas.

Pak Yoep
Faqihah jg menghadapi masalah yg sama... kencing tau ke tandas tp buang air besar amat bermasalah... kdg2 terbabas dlm sluar... kisah 6 tahun yg lepas. Insya-Allah..Boleh..kena sabar train dia je...

Rozilla Illa
sama la kita....tengah train si adam gak sekarang...kencing ok...hok air besar tuh yg payah...tapi teruskan usaha...chaiyooo chaiyooo

Irna Idrus
samala sampai skang iman xnak g toilet nak berak.kencing tau lak g toilt.. sanggup dia tahan tapi last2 kene berak juga. bila dah selesai cpt suruh basuh sebab geli ngn khazanah sendiri.. erm... mcmana la kat sekolah tahun depan...

Rozilla Illa
aha kan...pandai plak dia geli...adam sama gak...

Irna Idrus ‎
Rozilla Illa.. itula pasal.. nak x nak die kene cebok sendiri.. ni tgh mencari formula la ni...

Syahirah Omar
Sekarang kat playschool Lana cikgu pon dah start. Toilet train dia:) tp sy tunjuk the potty book app kat iPad Lana lama2 dgn sendiri tahu nak poo2 gi kat potty tu.Cuma dia prob nak pee2.dia igt untuk poo2 je kat situ

Ju Mustapha
Wadi bolehhhh.....

Maslina Samidi
salam..hari ni last pampers irfan.dah 3 hari remind die yg pampers habis dan ummi x kan beli lg.kalu nak pee/poo2 kene p toilet.1st time remind..dia nak lari dari rumah..merajuk..hehe..ada pampers spare tp sorok selagi x sorok dia akn amik pampers dan minta pakai.harap2 cara ni membantu walaupun tiap kali remind dia buat x tau je...

Nurasma Nawawi
Mungkin dia org tgk poo tu kotor kot...ingat dulu izzan first time toilet trained buang air besar,bila keluar je sisa buangan terus dia ckp eeeiii...yek2...sampai sekarang dia geli.Keluar je bhn buangan terus simbah,tak mau tgk.Cuci tempat yg keluar guna 1 jari je,pastu cepat2 flush.Keluar tandas terus cuci tangan.Tak tahannya dia cium jari dia takut ada bau.Dulu2 pun tak mau cuci juga.

Maslina Samidi
Saya tak bejaya train irfan.sejam menangis mintak pampers,sejam tunggu die buang air..ya allah..mudahkanlah..

Noradilah Abdullah
saya masih fail dengan poopoo dzariff. dah siap bukak seluar, dah siap masuk bilik air tapi nak jugak pakai spender... apala ini budak. bila nak wash, dia siap boleh tgk poopoo kat spender kata eeeyaaaakk.. tahu geli...geram betul mamat ni

Irna Idrus
heheh mcm2 gelagat parents dealing with this matter... mmg streess tapi nak tergelak pun ade... SEMOGA SEMUA USAHA KITA DIPANDANG MULIA DI SISI ALLAH.. :)

Nurasma Nawawi
Kena byk sabar kalau nak toilet trained poo.Anak saya dulu menangis juga tp saya memang langsung tak beli pampes utk trained diri saya juga.Dekat seminggu anak saya tak poo tp saya sabar juga.Memanglah sedih tp kalau tak trained dia org lg sedih.Bila dia dah berjaya poo,memang dia tak nak pakai pampes.Tp sampai sekarang dia geli tgk bhn buangan sendiri.Nak ajar basuh poo pun 1 hal sbb dia geli.


Anis Safraz Bt Ahmad
Wadi terbalik.utk poo dah lama toilet trained.dia geli nak poo dlm pampers.siap buka seluar n pampers sdiri n straight pegi toilet utk poo.bsh blm pdai.main air bolehlah.now train utk pee je.mmg mencabar kesabaran mama yg x sbr ni.now bwk gi toilet every 15 minutes.sampai dia refuse.siap kena usung gi toilet.

Ery Kumagai
My son utk daytime dah lulus. Tp ambik masa dan sgt2 menguji kesabaran. Skrg nk kn train utk malam plk. Masalahnya maknya yg x disiplin nk bgn bwk dia ke toilet, anaknya mmg bgn malam2 pun. Lately bila dia bgn pkl tgh2 malam dia akan kejutkan saya suruh bukak diaper, pastu gi toilet and tak nak pakai. Actually dia sendiri dah x selesa ngan diaper

Maslina Samidi
Agak2 sampai umur berapa diaorg akan rasa x selesa pakai pampers?

Bonda Mirza
syabil pulak..siang dah boleh x pakai pampers tapi kadang kadang terkucil jugak nak2 time dia kusyuk depan komputer..tapi kalau keluar dah boleh tanpa pamper juga dis ekolah..cuma bila urusan'besar'tu dia kelam kabut pkai sendiri pampers...masih fail bab tu..malam pun pernah cuba tapi x lulus lagik..akan terus mencuba..harap2 ada akan luluslah..

Ery Kumagai
Maslina, anak sy 6 tahun. Nmpk dia x selesa pakai diaper. Diaper size xxl, tu pun muat2 je ;)

Haslinda Murni
Sani go anis go! :-) insyaallah berjaya...janji consistent

Norafizah Anuar
hehehe dhia still pakai pampers. harap2 lepas habis jaga spm dpt memulakan operasi.

Zeera Yatt
mcm anak saya,1st ajar utk poopoo n peepee ni mmg susah la...ari2 tukar cadar,ari2 jemur basuh bantal.memula setiap 10min bawa g toilet smpi saya penat anak penat jd stress.last2 saya try setengah jam sekali,pon x jln.pastu tengok klu agak2 nak terkucil tu br saya heret die..mmg die asyik terlepas ajelah depan tv atas katil,depan lappy ni ha...ahahahaa tp kite jgn marah.just puji sebab die dh dpt peepee tanpa pampers.lama2 die pndi nnti ejas pundi die..gd luck ye mama2

Jenis-jenis Penyakit yang boleh dirawat di Attitude Therapy



















"Ekoran drp carian yg menggalakkan tentang maklumat di atas sepjg 2009-2011, maka saya postkan kembali maklumat ini.. tuan/puan boleh juga mendapatkan maklumat lanjut drp Pengamal Pusat Rawatan tsbt melalui maklumat yg disertakan dlm laman blog ini (SEBELAH KIRI).

@ Hubungi
Prof. Dr. Ariffaizal Bin Mohd Nor Ariffin
Pusat Rawatan Atttitude Therapy
No 91 Jalan Raja Musa Mahadi, Taman Hillview,
31350 Ipoh, Perak

Tel / SMS: 016-3315761

Anakku Autisma, Faqihah, telah menjalani rawatan di sini sejak 2004 hingga kini. Selain drp rawatan autisma, Pusat rawatan tsbt juga boleh merawat penyakit2 yg dinyatakan di bawah
"

Alam ini hanya terbina daripada 99 unsur yang membentuk jisim. Segala unsur ini turut terdapat dalam tubuh manusia. Unsur yang bertenaga akan mensenyawakan sel untuk memastikan sel terus hidup dan berfungsi. Kegagalan sesuatu unsur untuk mensenyawakan sel akan menyebabkan kegagalan fungsi atau sistem dalam tubuh hingga wujud kepincangan yang menyebabkan penyakit.

Formula CL bertujuan mempertanagakan sel melalui DNA dan RNA manakala Formula 99 bertujuan mempertenagakan enzim atau hormon atau nutrien dalam tubuh. Sel yang sihat mengambil tempoh masa yang lama untuk menghasilkan enzim atau hormon atau keupayaan sel untuk menyerap sesuatu nutrien. Dengan adanya ikhtiar daripada Formula 99, masalah ini dapat diatasi dan tempoh masa pemulihan dapat disingkatkan berkali-kali ganda.

Berikut ialah keterangan tuntutan bagi setiap Formula 99 bagi tujuan menghilangkan simptom atau penyakit tertentu. Terdapat 99 formula kesemuanya untuk kumpulan simptom yang berasingan. Sila skrol ke bawah untuk rujukan simptom dengan keupayaan sesuatu formula yang merawatnya.

Formula Nama Penyakit Perincian Penyakit

H 1 Asma / Lelah
Asthma / Dyspnea Keadaan mengah, semput, kesukaran menghembus nafas atau sukar bernafas denganbaik, nafas penek serta batuk yang kerap.

He 2 Sakit tulang dan sendi
Bone and Joint Sickness Rasa sakit pada mana-mana bahagian tulang dan sendi

Li 3 Insomnia Masalah tidur sama ada sukar untuk tidur atau tidur yang tidak merehatkan. Keadaan cepat “tua”, murung, suka menyendiri, letih dan lesu biarpun telah menjalani tidur yang lama selain mudah terjaga berulang kali.

Be 4 Tekanan jiwa
Depression Keadaan diri atau jiwa yang tertekan, kesedihan dan kepiluan yang keterlaluan akibat pelbagai punca atau masalah.

B 5 Kegayatan / Kepeningan
Dizziness Pening kepala yang disebabkan oleh penyakit pada telinga dalam atau makanisma keseimbangan otak

C 6 Berhenti merokok
Stop smoking Formulaini bagi membatu mereka yang ingin berhenti merokok

N 7 Ketagihan arak / alkohol
Alcoholic Formula bagi mengurangkan seterusnya menghilangkan ketagihan alkohol atau minuman keras

O 8 Pertolongan cemas
Emergency first Aid Untuk menyelamatkan nyawa.
Mengcegah kesan kecederaan menjadi lebih teruk.
Memastikan pesakit masih bernafas ketika dibawa untuk rawatan lain.
Mengurangkan rasa cemas pada pesakit.
Musibah membawa kepada panik yang mendatangkan kesan trauma.

F 9 Keracunan darah
Blood Poisoning Warna merah jambu beralun atau jalur merah di bawah lapisan kulit.
Demam kuat secara tiba-tiba.
Kesakitan dan bengkak pada kelenjar limpatik.

Ne 10 Penyakit pembuluh darah dan limfatik
Lumphatic and vein aliments Penyakit berkaitan darah yang dikesan pada bahagian pembuluh darah dan sistem limfatik. Antara gejalanya ialah rasa bisa pada sendi-sendi, kebas hujung jari dan tekanan darah yang tidak stabil.

Na 11 Paralisis / kelumpuhan
Paralysis / Disabilities Hilang keupayaan untuk bergerak atau ketiadaan deria rasa. Lazimnya kecederaan pada sistem saraf atau kesan kecederaan pada neuron motor bawah yang disebabkan oleh kemalangan

Mg 12 Gusi bengkak / bisul
Gumboils Keradangan, kebengkakan atau kesakitan bahagian gusi dan dasar gigi yang menjadi reput atau rosak

A 13 Antigen / Antivenom Formula yang boleh merangsang pembentukan antibodi untuk rawatan jangkitan bakteria dan khusus untuk bertindakbalas meneutralkan toksin atau racun (sebagai antitoksin).
Penawar yang berkesan dalam kes patukan ular atau sengatan haiwan berbisa.
Rawatan alternatif untuk meneutalkan sengatan obor-obor irukandji

Si 14 Keracunan makanan
Food Poisoning Muntah-muntah,cirit birit, kejang bahagian abdomen dan gelaja demam
Formula Sistem Detoksifikasi Antioksidan
Dapat meneutralkan toksik serius dalam tubuh. Meningkatkan kadar metabolisma kimia mengubah kalori. Menyingkirkan radikal bebas yangmampu mengubah struktur DNA dan program Kod Genatik.
Banyak penyakit yang dikaitkan dengan jumlah radikal bebas yangberlebihan dalam tubuh.
Formula ini dapat meningkatkan reaksi tubuh memproduksi enzim antioksidan spesifik

P 15 Ruam
Rash Keadaan kulit yang bertompok kemerahan dan melecur serta terasa panas

S 16 Hiperaktif
Hyperactive Keadaan kanak-kanak yang terlalu aktif dan sukar dikawal

Cl 17 Perjalanan jauh
Jet Lag PH / Untuk lenguh badan dan keletihan selepas perjalanan yang jauh

Ar 18 Keadaan Alahan (Cahaya Matahari)
Allergic State (sunlight) Pesakit yang alah pada protein luar tertentu yang akan menghasilkan tindak balas tertentu seperti ruam atau bintik-bintik pada kulit muka, mata dan telinga pada bayi yang menyusui susu ibu. Sesetengah protein diperolehi daripada susu lembu, telur dan debunga atau dalam diet seharian

K 19 Kencing manis
Diabetes Rasa lapar dan dahaga yang kerap dan meningkat.
Kerap kencing dan masalah kencing malam secara tiba-tiba.
Jumlah kencing yang lebih banyak daripada kebiasaan.
Hilang berat badan dan rasa kepenatan.
Keadaan mengalami keradangan.
Pernafasan sebelah dalam yang panas.
Berlaku keadaan tidak sedar diri.

Ca 20 Radang sendi
Arthritis Bengkak bahagian sendi, kesukaran menggerakkan sendi atau terasa kaku.
Kesakitan dan kepedihan pada sendi.
Sendi terasa panas.

Sc 21 Demam campak
Measles Keadaan demam yang disertai batuk, mata kemerahan, hidung berair dan ruam padakulit.

Ti 22 Pergerakan menyakitkan
Motion sickness Pergerakan tubuh yang menghasilkan rasa loya, muntah-muntah, kulit pucat kehijauan, peluh berlebihan disertai rasa kebimbangan yang tidak menentu

V 23 Anti-kekejangan
Antipasmodic Formula yang melegakan sebarang bentuk kekejangan mana-mana anggota tubuh

Cr 24 Sawan
Convulsion Demam yang disertai keadaan tidak sedarkan diri.
Berlaku kekejangan otot.
Nafas pendek dan tersekat-sekat.
Kulit menjadi kebiruan.
Hilang kawalan bahagian pundi atau perut

Mn 25 Sakit kepala
Headanche Kepala terasa sakit, pedih dan berdenyut pada mana-mana bahagian.

Fe 26 Anemia (kekurangan sel darah merah)
Anaemia Kepucatan lapisan kuku.
Kepucatan bahagian dalam kelopak mata.
Kepucatan lapisan di dalam mulut.
Keadaan mudah letih, nafas pendek dan denyutan nadi yang pantas.

Co 27 Pendedahan haba / strok haba / typerthermia
Heat Exposure / Heat stroke PH / Untuk mengatasi masalah tubuh yang terdedah kepada cuaca panas atau haba secara berlebihan.
Suhu badan meningkat tinggi diakibatkan oleh kegagalan mekanisma pengawalan suhu badan disebabkan oleh cuaca yang terlalu panas.
(Sesuai untuk musim haji yang bercuaca panas)

Ni 28 Batuk
Cough Batuk adalah gejala tersendiri bagi penyakit atau keradangan

Cu 29 Terkehel / terseliuh
Sprains Terkehel, terseliuh, salah urat atau tergeliat, rasa sakit dan pedih pada bahagian yang tekehel.
Berlaku kebengkakan dan kekejangan selain pendarahan dalaman.
Kesan daripada kecacatan anggota.
Kegagalan fungsi sendi.

Zn 30 Angin pasang / burut
Hernia Keadaan bengkak dan menonjol pada bahagian celah atas atau bawah pangkal peha, bahagian atas atau di bahagian pusat.

Ga 31 Kencing malam
Bedwetting Kerap terkencing ketika tidur selepas berumur 5 tahun

Ge 32 Alahan mata
Eye Allergies Keadaan mata yang kemerahan, gatal dan berair.
Bengkak bahagian mata putih.
Kelopak mata bengkak dan merah.
Kulit bahagian kelopak mata menjadi kasar dan bersisik.
Bengkak dan kebiruan bahagian bawah mata

As 33 Badan berbau
Body Odour Badan yang berbau busuk atau kurang menyenangkan biasanya disebabkan peluh termasuk bau dari celak ketiak

Se 34 Tenaga tambahan (umur 50an)
Extra Strong
(Age 50’s) Formula tenaga tambahan bagi sebarang keadaan mereka yang berumur 50an

Br 35 Penyakit organ hati
Hepatitis Hilang selera makan, terasa loya dan muntah-muntah. Kesakitan abdomen tubuh sebelah atas.
Penyakit kuning, bahagian kulit, mata putih; urin berwarna gelap manakala najis berwarna cerah.
Demam, sakit kepala dan rasa tidak selesa.

Kr 36 Melecur
Burns Kulit yang terasa sakit, pedih berwarna kemerahan, melepuh, mengelembung, kesan melecur dan kehitaman.
Keadaan kulit yang kering keputihan.

Rb 37 Gangrene Formula anti gangrene. Tanda-tanda kejutan (shock) secara tiba-tiba yang begitu traumatik menjadi punca yang paling popular.
Nekrosis yang teruk pada tisu kesan pengurangan bekalan darah kebahagian hujung jari. Bahagian yang menjadi kering dan terjadi kesan mummifikasi. Sebab yang paling lazim adalah kesan pengambilan ubat antibiotik atau faktor usia tua.

Sr 38 Putus haid
Menopouse Kesan-kesan yang biasa dialami seperti perubatan aktiviti tubuh badan ketika hampir menopos. Berlaku gangguan emosi seperti cemburu, cepat marah, melulu dan sebagainya

Y 39 Penyakit kerap dan berulang
Frequent Ilness Keadaan serangan penyakit yang sama dan kerap.
Penyakit minor dan berbeza yang kerap.
Komplikasi penyakit minor yang kerap.
Penyakit major yang kerap.
Kebanyakkan kes disebabkan oleh gangguan persekitaran atau penyakit keturunan.

Zr 40 Sembelit
Constipation Keadaan sukar membuang air besar, najis yang kering dan keras, saisnya lebih besar daripada biasa.
Rasa sakit ketika menggerakkan perut, kekejangan bahagian abdomen dan hilang selera makan.
Najis yang berdarah.

Nb 41 Gonorea
Gonorrhoea Penyakit kelamin. Sejenis keradangan akut, selalunya bermula di serviks atau uretra dan disebabkan oleh gonokokus.
Simptom utama adalah discaj (pengeluaran) yang banyak, sakit ketika buang air kecil. Formula penisilin.

Mo 42 Jangkitan salur kencing
Urinary tract infection Rasa kesakitan ketika pencing, kekerapan kencing yang tinggi, air kencing meleleh / tak tus, kesukaran mengawal kencing.
Air kencing tidak normal, terkencing ketika tidur, kesan kemerahan pada alat kelamin.
Demam, kesakitan bahagian belakang dan anggota badan, cirit-birit yang kronik atau muntah-muntah.

Tc 43 Sejarah emosi trauma
Emotional trauma Keadaan disebabkan oleh frustration (kekecewaan mendalam), sesuatu bentuk ingatan sejarah silam yang membawa kemurungan atau tidak keruan akibat kemalangan, gangguan berat dalam hidup dan sebagainya.

Ru 44 Gugup
Nervous Masalah gugup atau menggelabah yang disebabkan oleh keyakinan diri yang rendah, berdebar-debar atau terlalu merendah diri sehingga sukar mengawal diri, percakapan dan komunikasi.

Rh 45 Kelemumur
Dandruff Rasa kegatalan pada kulit kepala.
Kelemumur / kulit kepala yang kering dan gugur dari kepala.

Pd 46 Kegatalan kulit
Hives Keadaankulit yang berbintat dengan jalur kemerahan dan terasa gatal / miang.
Keadaan kulit yang mengalami perubahan dengan cepat.

Ag 47 Batu karang (hempedu dan buah pinggang)
Calculas Berlaku kesakitan yang teruk pada bahagian belakang semasa menundukkan badan atau ketika mengangkat benda berat. Rasa tidak selesa dan tidak puas semasa membuang air kecil. Air kencing kotor dan berwarna keperangan. Tanda-tanda boleh menyebabkan berlakunya penyakit jaundis.

Cd 48 Keguguran rambut
Hair loss Masalah keguguran rambut. Formula yang membantu mencegah dan mengatasi masalah ini

In 49 Bengkak saluran pernafasan
Bronchitis Keadaaan batuk kering (TB), batuk kokol, rasa kesakitan dan tersekat pada bahagian tengah dada yang disertai demam.
Tubuh terasa lemah dan kurang selesa serta hilang selera makan.

Sn 50 Sakit jantung
Cardiovascular Rasa kesakitan di bahagian jantung atau dada sebelah kiri, berpeluh tanpa aktiviti berat, loya dan kesukaran untuk bernafas.

Sb 51 Ketagihan
Addiction Tahap fizikal atau mental seseorang yang terlalu bergantung kepada dadah dan untuk narkotik. Rasa rindu pada bahan tersebut. Kekuatan spirit / daya tahan yang lemah.

Te 52 Sakit perut / kembung
Colic Kejang bahagian perut atau sistem penghadaman.
Menangis dalam tempoh masa yang lama (kanak-kanak)

I 53 Beguk
Goitre Bengkak di bahagian leher

Xe 54 Ketula payudara
Breast Lump Ketulan di payu dara sama ada benign (tumor) atau melignant

Cs 55 Muntah-muntah
Vomitting Kesan tolakan kuat isi perut keluar melalui mulut

Ba 56 Konjungtivitis / penyakit selaput mata
Conjunctivitis Kemerahan bahagian mata putih (kerana kekurangan vitamain A)
Nanah kuning pada mata
Kelopak mata bengkak dan kemerahan.
Mata terasa panas dan terbakar

La 57 G6PD Masalah kekurangan enzim G6PD yang telah disahkan, selain berlaku gejala seperti kencing berdarah, sakit belakang dan pitam atau demam kuning yang berlarutan bagi bayi.

Ce 58 Muntah darah
Haematemesis Muntah berdarah dari sistem gastrosis atau pada paru-paru yang lazimnya dikenali dalam penyakit tradisional iaitu santau. Darah yang biasanya berwarna merah gelap tidak bersih dengan campuran bahan-bahan asing yang dikenali beracun atau tajam dan melukakan ataupun benda-benda berbisa yang biasanya tidak dapat dijelaskan puncanya secara sains logik melainkan ia disebut makanan bersifat asidik dan separa hadam. Atau sebab-sebab lain disebut sebagai ulser dan pertumbuhan di dalam gaster dan duodenum.

Pr 59 Lemah jantung
Heart Failure Keadaan cepat mengalami kepenatan terasa sesak nafas dandegupan jantung yang luar biasa. Formula untuk mengatasi masalah fungsi jantung

Nd 60 Pitam
Fainting Keadaan kepala yang terasa ringan, gayat, pandangan kabur dan mata menjadi kuyu.
Kulit lembab dan terasa sejuk dengan warna pucat kehijauan.
Hilang kesedaran, tetapi pulih sepenuhnya dengan cepat.

Pm 61 Kecederaan lama
Old wounds Kesan kecederaan teruk yang membawa ke tahap hilang kesedaran dan akhirnya memberi kesan kekejangan, kebas atau kesakitan secara perlahan-lahandan berterusan dalam jangka panjang, yang mana sebab-sebab atau puncatidak dapat dikesan melalui pemeriksaan darah atau kaedah lain

Sm 62 Anaesthesia Ketidakhadiran deria dan berlaku rasa kesakitan, basal a (Anastasia Asas) dan tidak peka kepada perubahan suhu yang boleh menyebabkan hilang kesedaran diri atau tertutupnya minda. Kehilangan deria rasa pada hujung jari. Kemungkinan berlaku selepas pembedahan akibat ubat suntikan pelalian kedalam saraf spina atau terkena kejutan elektrik. Lumpuh separuh badan (Formula anti-lumpuh)

Eu 63 Iminisasi (bayi / selsema burung)
Immunization (baby / bird flu)

[Formula jarah jauh / broadcasting]
Merujuk kepada proses meingkatkan tahap pengimunan dengan cara semulajadi yang bukan buatan (sintetik). Tidak melibatkan vaksin dan perlindungan sepanjang hayat untuk semua mekanisma pertahanan tubuh. Penentang jangkitan melalui antibodi yang dapat bergabung dengan antigen dan memusnahkan pencerobohan organisma asing (Infectious diseases). Kawalan daripada penyakit berjangkit yang boleh menular melalui udara dan air dari individu ke individu yang lain.

Gd 64 Alahan pemakanan
Food allegies Berlaku kekejangan bahagian abdomen, muntah-muntah, cirit-birit dan najis berdarah. Kulit berkuping / terdapat cairan dan ruam. Berlaku keadaan lelah dan hidung berair.

Tb 65 Kencing tak puas
Urinary Disorders Masalah kencing yang tidak lawas atau rasa tidak puas

Dy 66 Nyanyuk
Amnesia Masalah kehilangan daya ingatan. Anterograde a (anterograde amnesia).
Kehilangan daya ingatan dalam mengingati peristiwa lalu atau sesuatu yang dilalui semasa kemalangan atau selepas koma atau kalangan mereka yang tua dan terlalu uzur

Ho 67 Pengurangan kolestrol
Cholestrol reduction Bagi mengimbangi kadar kolestrol yang berlebihan dan tidak terkawal di dalam darah

Er 68 Penyakit hidung / resdung
Sinusitis Lendir pekat dan kekuningan keluar daripada hidung, hidung terasa sakit danterasa sesak.
Berlaku demam disertai rasa sakit kepada dan batuk-batuk.
Kelopak mata bengkak dan merah.

Tm 69 Kebengkakan / lebam
Bruises Bengkak mana-mana anggota badan dengan warna kulit bertukar kepada hitam, biru,ungu, merah, kuning atau hijau.

Yb 70 Telessemia Penyakit berkaitan sel darah merah dalam kumpulan penyakit anemia. Kebiasaannya berlaku kepada kanak-kanak dengan tanda-tanda seperti kelesuan, pucat bahagian bibir, lidah, tangan dan kaki, sesak nafas, hilang selera makan sehingga kepada bengkak bahagian abdomen. Juga tanda seperti kecacatan tulang (muka menjadi mongoloid)

Lu 71 Cuci darah
Haematin / haematenic (Dialysis) Formula perangsang pigmen pada hemoglobin yang mengandungi zat besi.
Bahan yang berkaitan dengan zat besi bagi menambah jumlah hemoglobin dalam darah dan sesuai untuk prinsip dialisis yang memberi kadarpenyerapan dan penyimpanan zat besi yang berlebihan dan tidak digunakan atau tidak dapat dikumuh dalam urea. Juga dapat mencairkan semula kepekatan darah yang tidak seimbang

Hf 72 Pendedahan pada cahaya UV
UV light exposed affection Penyegar bagi kulit yang cepat hitam akibat terdedah kepada cahaya matahari

Ta 73 Penyakit kulit ekzema
(Eczema) Penyakit kulit yang berkuping dan terdapat cairan disertai ruam kemerahan.
Kulit menjadi kering dan bersisik serta terasa gatal

W 74 Penyakit psikiatri / kegaglan afektif
Psychiatry illnesses / affective disorders
Penyakit berkaitan psikology. Suatu kumpulan penyakit psikiatri yang secara dasarnya disebabkan oleh reaksi terhadap tekanan dalaman atau luaran. Ini termasuklah kebimbangan, kesedihan, mania halusinasi, meracau yangbiasanya dianggap sebagai tidak siuman atau gangguan jiwa selain disebabkan oleh tekanan fikiran.
Neurosis, gangguan fungsi mental dan emosi yang mudah terganggu, boleh membawa ke tahap histeria dan cemas (anxiety statates).
Kegagalan mengawal keseimbangan (anxiety) dan tingkah laku. Akan hilang pegangan pada realiti.
Perasaan memaksa diri melakukan sesuatu yang tidak munasabah.

Re 75 Tambah tenaga
Energy plus Formula penambah tenaga untuk aktiviti harian. Mengatasi masalah keletihan dan kecemasan yang banyak dikawal oleh kelenjar adrenal

Os 76 Patah tulang
Broken bone Patah bahagian tulang anggota badan akibat kemalangan, kerapuhan tulang atau lain-lain punca.

Ir 77 Kebas
Numbness Masalah kebas, kehilangan deria rasa pada mana-mana bahagian tubuh terutama jari.

Pt 78 Tenaga tambahan (usia 40an)
Estra strong
(age 40’s) Formula tenaga tambahan bagi sebarang keadaan lemah atau kurang bertenaga untuk mereka yang berumur 40an

Au 79 Sakit belakang
Backache Rasa kesakitan bahagian belakang badan, pedih bahagian otot selain rasa kekakuan

Hg 80 Pendarahan
Haemotasis
Formula yang dapat menghentikan pendarahan dengan cara pembekuan darah fisiologikal dan pengecutan pembuluh darah yang tercedera.
Formula kecemasan ini perlu dibawa khususnya dalam perjalanan untukpelbagai prosedur rawatan kecemasan bagi menghentikan pendarahan.
Juga sesuai bagi masalah buasir akibat vena-vena yang membengkak pada rektum

T 81 Kebengkakan tekak / tongsil
Tonsilitis Kerongkong terasa perit dan kemerahan, berlaku keradangan di tekak dengan tompok merah disertai demam

Pb82 Kebengkakan kelenjar
Swollen glands Kebengkakan dan kesakitan bahagian kelenjar limfatik (tanda penyakit) serta bahagian kulit disertai warna kemerahan yang luar biasa (tanda kelenjar dijangkiti)

Bi 83 Kawalan kencing
Urinary control Kesukaran mengawal kencing bagi orang dewasa / tua.

Po 84 Cirit-birit
Diarrhoea Keadaan pembuangan najis yang tidak normal, kerap berlaku dan najis yang cair.

At 85 Demam kuning
Jaundice Kulit dan bahagian mata putih berwarna kekuningan disertai dengan demam atau dipanggil jaundis

Rn 86 Sista
Ganglion / Cyst Organ atau bahagian tubuh terdapat risa, ketulan atau rongga yang mengandungi air atau lemak berlebihan. Kebanyakkan berlaku pada pergelangan tangan.

Fr 87 Sakit dada
Chest pain Terasa sakit mana-mana bahagian dada

Ra 88 Sembab / bengkak air
Swelling Bahagian muka atau anggota badan yang sembab / berlaku bengkak air

Ac 89 Pertumbuhan gigi (kanak-kanak)
Testhing (children) Air liur meleleh, kerungsingan, sukar tidur, hilang selera makan, rasa kesakitan dan tidak selesa. Mengulum jari atau objek

Th 90 Demam denggi
Dengue Kesan-kesan yang dialami mengesahkan tubuh telah dijangkiti demam denggi
Formula pencegahan dan pengubatan
Hilang selera makan, makanan terasa pahit
Sakit kepala

Pa 91 Sakit telinga
Earache Rasa sakit di bahagian dalam telinga disertai dengan demam. Hidung sesak dan berhingus. Berlaku masalah pendengaran

U 92 Kencing kotor
Dirty urine Formula untuk mengatasi kencing yang kotor dan berbau busuk

Np 93 Berat berlebihan
(pembakar lemak)
Obesity
(fat burner)
Masalah berat badan dengan lemak yang berlebihan pada mana-mana bahagian tubuh. Formula ini membatu mengatasi berat badan berlebihan

Pu 94 Cacar air / demam cengkering
Chicken pox
Keadaan kulit yang terdapat ruam dan melepuh
Demam dan berlaku gejala kesejukan

Am 95 Kecacingan
Parasitic Terutama kalangan kanak-kanak yang menghadapi gejala yang didiagnos sebagai kekurangan vitamin disebabkan oleh serangan cacing. Keadaan muka yangpucat, dengan mata dan bibir kekurangan darah. Tanda paling mudah ialah perut yang buncit.

Cm 96 Bisul / Abses
Abscess Kumpulan nanah dalam rongga yang disebabkan oleh keradangan.
Abses pada gusi/ rongga gigi
Abses buntu, tiada mata atau permukaan luaran
Abses yang terjadi akibat kesan tinggalan / ulangan atau keradangan yang lama atau pada sekitar jahitan

Bk 97 Ketidksuburan (wanita)
Impotency (female)
Formula bagi membatu wanita yang tidak berzuriat

Cf 98 Ketidaksuburan (lelaki)
Impotency (male)
Formula bagi membatu lelaki yang tidak berzuriat

Es 99 Formula kesejahteraan
Nazak / koma / menjelang saat akhir kehidupan
Coma / near end of life

[Alternative for cardioversion]
Formula yang berguna untuk mereka yang sedang nazak atau koma supaya mendapat ketenangan menjelan saat akhir kehidupan hayat. Atau (jika ditakdirkan umur masih panjang) formula ini sebagai kejutan jantung (alternatif kepada perentak renjatan elektrik atau kardioversi) untuk memberi kekuatan sedar semula atau kemampuan untuk bangun dengan lebih cepat

Semoga anda bergembira dengan maklumat yang diberikan. Sekiranya anda ada sebarang pertanyaan atau untuk mendapatkan khidmat rawatan Atitude Therapy untuk merawat sebarang jenis penyakit termasuk yang kronik, kritikal atau yang dianggap tiada harapan untuk sembuh yang merangkumi peringkat spiritual, mental, emosi dan fizikal, sila hubungi Dr Arif Faizal dan Dr Aishah . Insya Allah kita ikhtiar dengan sedaya upaya.

Petua Islam Untuk Merawat Autisme

1. Autisme dapat dirawat dengan menggunakan ayat-ayat Al-Quran. Ia dapat dilakukan oleh ayah ataupun ibu si pesakit. Baca surah An-Nas, Al-Falaq dan Al-Ikhlas masing-masing 7 kali, ayat Kursi 1kali dan Al-Fatihah 40 kali.

2. Kemudian tiuplah pada air sambil memohon penyembuhan daripada Allah swt. Gunakan sebahagian daripada air itu sebagai minuman dan sebahagian lagi dicampurkan dengan air mandi pesakit."


Norlin Samat (kelab Anak Autisma)
Cikgu As.. saya share dgn sahabat2 lain yea.. :)
Pak Ngah - Farit Ismeth Emir

Wednesday, November 23, 2011

JERI kermbali untuk Faqihah.. Attitude Theraphy

Hari ini 24/11/2011 baru dapat berjumpa dgn Dr Aishah, Pusat Rawatan Altenatif Attitude Theraphy untuk membeli JERI. Hampir 6 bulan tidak dapat menggunakan produk ini kerana tiada berkesempatan untuk berjumpa dgn mereka. Hampir 10 kali telah pergi ke lokasi tersbt tetapi kedai tutup kerana tumpuan operasi mereka adalah di Kuala Lumpur (Cawangan Baru). Mungkin semua urusan di KL dah selesai maka mereka kembali beroperasi sepenuhnya di Ipoh.

Aku membeli sebanyak 4 botol yang berharga RM50.00 sebotol. Jumlah pebelanjaan yg dikeluarkan ialah RM 200.00. Jika diberikan kepada semua anak2ku, ianya hanya mampu bertahan selama sebulan sahaja. Manfaatnya buka sahaja kepada kanak2 autisma tetapi boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan yang berkaitan dgn Jasmani, Emosi, Rohani dan Intelektual. Suatu pengorbanan perlu dilakukan demi masa depan anak2ku. Maklumat ttg JERI ada dalam postku sebelum ini.

Produk JERI telah kami amalkan untuk Faqihah (Autisma) sejak 2004. Keberkesanannya amat ketara sehingga menimbulkan kejutan kepada guru2 terhadap perubahan tingkah-laku Faqihah. Jika dulunya Faqihah terlampau hiperaktif sebaliknya ketika itu dia dah dapat memberi fokus semasa belajar. Jika diamati... Faqihah seolah-olah dah kembali normal seperti kanak-kanak normal yg lain. Walaubagaimanapun, ciri2 autismanya tetap masih ada.

Setakat ini, kami membekalkan JERI kepada 3 rakan kami untuk diberikan kepada anak2 mereka. Respon yg diterima amat memuaskan. Selain drp Faqihah, kami juga memberikan JERI kepada anak-anak kami yg lain. Paling ketara, Hadif (bongsu) dimana kami memberikan JERI semasa dia masih kecil lagi. Kematangannya terserlah disamping kepetahan berkata2 dan kecerdikannya.

Dr Aishah juga memaklumkan bahawa terdapat seorang bangsa India dtg untuk rawatan anaknya autisma dgnnya. Dr Aishah bertanya adakah aku yg memperkenalkannya.. aku tak pasti sbb mungkin timbul semasa sesi perbincangan dlm laman Facebook atau maklumat diperolehinya melalui laman blog ini. Juga, Dr Aishah memberitahu terdapat seorang pegawai JKR semasa beliau memberi ceramah di JKR memaklumkan Faqihah amat genius... juga mungkin maklumat yg diperolehi pegawai tsbt melalui kedua2 laman yg aku wujudkan. Aku amat bersyukur, laman2 yg aku wujudkan dapat membantu anak2 autisma yang lain supaya dapat memberi kehidupan yg lebih bermakna kepada mereka.

Alhamdulillah, kami akan terus dapat menggunakan produk tersebut sebagai persiapan menghadapi 2012.

Tuesday, November 22, 2011

Trauma ekzema - Penyakit yang kadang2 menyerang anakku, Hadif

























Trauma ekzema
Oleh Diyanah Anuar
diyanah@bharian.com.my
2011/10/02

RAMAI menyangkakan persekitaran atau cara hidup yang tidak mengutamakan kebersihan sebagai penyebab terjadinya jangkitan atau kegatalan kulit. Namun, hakikatnya, persekitaran yang terlalu bersih juga boleh menyebabkan jangkitan, kegatalan atau alahan kepada kulit.
Penyakit ekzema, kegatalan atau radang kulit misalnya, lebih banyak ditemui di negara maju, yang kebiasaan rakyatnya mengambil berat mengenai kebersihan. Bilangan penghidap ekzema yang tinggi dicatatkan di negara maju sejak tiga dekad yang lalu.
“Ia barangkali disebabkan persekitaran terlalu bersih di negara maju hingga membuatkan sistem imun badan seseorang itu malas, seterusnya tidak dapat membezakan antara unsur baik ataupun jahat.

“Sistem imun yang malas ini akan bertindak balas dengan setiap bakteria yang ada hingga membuatkan seseorang terlampau sensitif dan mudah mendapat alahan,” kata Perunding Dermatologi Pediatrik Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Leong Kin Fon.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran kempen menentang ekzema di Malaysia,‘United Against Itch’, anjuran LEO Pharma baru-baru ini.

LEO Pharma, sebuah syarikat farmaseutikal berasaskan penyelidikan dari Denmark bekerjasama dengan doktor tempatan dan antarabangsa untuk menentang ekzema, penyakit kulit yang dihidapi dua daripada 10 rakyat Malaysia, namun boleh dirawat. Pengurus (Negara) LEO Pharma, Tan Keng Aun berkata, kerjasama yang dijalinkan ini bertujuan untuk mewujudkan kesedaran mengenai ekzema serta memberitahu masyarakat bahawa ada harapan untuk penghidapnya mengawal penyakit ini.
Mengulas lanjut masalah ekzema, Dr Leong berkata, berdasarkan pemantauan penyelidik, ada kaitan antara kebanyakan pesakit ekzema dengan tahap pembangunan negara. Sebagai contoh, di Malaysia, sejumlah 12.6 peratus penghidap ekzema adalah murid sekolah berbanding Indonesia, kira-kira 3.7 peratus. Fenomena ini turut dilihat di bahagian Malaysia Timur yang mana kadar penghidapnya lebih rendah jika dibandingkan dengan Semenanjung.

Dr Leong berkata, antara ciri ekzema adalah kegatalan kulit yang membuatkan pesakit sentiasa ingin menggaru. Kulit penghidap ekzema juga sangat kering kerana tiada lapisan yang menahan cecair daripada dalam kulit.

Malah, ada interaksi dinamik antara genetik dan persekitaran sebagai pencetus penyakit ekzema selain faktor tabiat gatal dan menggaru, cuaca panas, kering, peluh, bakteria, sabun atau pencuci yang mengeringkan kulit, alahan makanan dan hama.

“Seseorang juga boleh menghidap ekzema kerana faktor genetik atau immunologik serta kecenderungan pembiakan mikrob,” katanya.

Kulit pesakit ekzema biasanya sangat gatal, kemerahan dan kadangkala melepuh ketika mengalami serangan. Akibat kerap menggaru, kulit bukan saja semakin rosak, tetapi membolehkan bakteria Staphylococcus aureus (S. aureus) yang 95 peratus ada pada kulit penghidap ekzema atopik (permukaan), berjangkit dan membiak.

Akibatnya, kulit bukan saja lebih berisiko menjadi kering dan rapuh, tetapi ia juga semakin sensitif kepada impak bahan kimia atau elemen lain yang menimbulkan alahan.

“Apabila bakteria memasuki bahagian kulit yang renggang dan rosak kerana digaru, resapan toksin membuatkan kulit terus membengkak dan kegatalan yang teramat. Jangkitan ini memperlahankan lagi penyembuhan penyakit ini. Lama-kelamaan, kulit semakin bersisik tebal dan berkerak,” katanya.

Mereka yang mengalami ekzema sering terbelenggu dalam kitaran gatal dan desakan untuk menggaru bagi suatu tempoh yang lama. Bagi merawat penyakit ini, kitaran ini harus diputuskan.

Dr Leong berkata, ekzema boleh dikawal dengan penggunaan ubat yang dapat membantu memecahkan kitaran gatal-garu, memberikan kelegaan pantas daripada kegatalan, malah menghilangkan kelepuhan kulit dengan lebih baik.

Beliau juga lebih mengutamakan aspek konsultasi bersama ibu bapa atau penjaga kanak-kanak bagi memberi mereka pemahaman yang sewajarnya mengenai penyakit ini.

“Kaedah yang boleh diamalkan bagi mengawal ekzema adalah dengan menyeimbangkan faktor pencetus serangan ekzema.

“Penyakit ini tidak dapat dipulihkan, maka kawalan atau pengurusan yang baik diharap dapat mengurangkan atau memendekkan tempoh serangan, sekali gus menjadikan kanak-kanak yang lebih gembira,” kata beliau.

Perunding Dermatologi di Hospital Hammersmith, United Kingdom, Prof Anthony Chu, berkata ekzema bukan sekadar masalah penghidapnya semata-mata, tetapi turut memberi kesan kepada persekitaran dan kehidupan keluarga itu, termasuk waktu tidur mereka. Ini disebabkan anak kecil yang menderita ekzema kerap menangis dan sukar tidur dan sekali gus turut menjejaskan perkembangan fizikal mereka.

“Apa yang penting, ibu bapa, penjaga dan keluarga kanak-kanak perlu cekal menguruskan anak yang menghidap ekzema. Secara semula jadinya, penyakit ini akan beransur hilang apabila kanak-kanak itu menginjak dewasa.

“Majoriti pesakit menghidapnya sebelum mencecah usia lima tahun dan 50 peratus daripadanya pula pulih apabila mencapai usia 10 tahun. Jarang pesakit terus menghidap ekzema dari kecil hingga dewasa,” katanya.

Justeru, beliau menyarankan supaya ibu, bapa dan penjaga saling membantu dalam menguruskan anak yang menghidap ekzema dan mencari kaedah paling sesuai bagi mengurangkan ketidakselesaan yang ditanggung anak mereka.

“Dari segi pengambilan ubat pula, ramai ibu bapa yang agak keberatan apabila diberitahu anak mereka perlu diberikan ubat yang mengandungi steroid kerana bimbangkan kesan sampingannya.

“Tanggapan begitu sewajarnya diubah. Sapuan ubat steroid dapat membantu mengawal penyakit ini dengan baik, dengan syarat ia digunakan dengan betul berdasarkan nasihat pakar.

“Selain itu, ibu bapa juga perlu berwaspada dalam memilih ubat. Walaupun ubat yang mungkin menjadi pilihan mereka itu berasaskan herba, tidak bermakna ia selamat diambil,” kata beliau.

Sementara itu, Pengurus (Negara) LEO Pharma, Tan Keng Aun berkata, kerjasama yang dijalinkan ini bertujuan untuk mewujudkan kesedaran mengenai ekzema serta memberitahu masyarakat bahawa ada harapan untuk penghidapnya mengawal penyakit ini.

INFO: Rawatan konvensional untuk ekzema
# Mandi setiap hari dengan produk mandian yang lembut dan merawat kulit kering
# Gunakan pelembap pada kulit
# Sapu ubat sapu yang mengandungi steroid atau ubat sapu penghalang calcineurin
# Sapu antibiotik
# Penggunaan sedatif antihistamin

Bagaimana untuk mengurangkan kitaran gatal-garu?
# Pastikan kuku pesakit sentiasa pendek
# Gunakan balutan tuala basah untuk anak kecil
# Sedatif antihistamin
# Sapuan dengan krim emolien
# Gunakan tuala sejuk untuk mengelak daripada menggaru
# Sokongan psikologi

Khatan anak lelaki

Suriaty Sulaiman

"Boleh kongsi pengalaman bg perkhatanan kanak2 lelaki autistik?"

Suriaty Sulaiman Kami bercadang utk khatan kan wafy 6 thn bulan dec ini tp sedikit risau nak menghadapi situasi itu nnt....harap dp ceduk pengalaman ibu bapa di sini

Noradilah Abdullah dah dibincangkan sebelum ni. try scrol previous posts...really previous

Suriaty Sulaiman Oopps ok ok sorry x perasan

Marina AriffSuriaty Sulaiman: yg penting jaga kesihatan Wafy supaya dia tak batuk dan selsema sblm dikhatankan....nnt kalau tak sihat, tak boleh nak bius satu badan. Kena pulak postpone, nak book operation theater kat hospital slyg tu bukannya senang. Masa kena tido semalam dekat wad sebelum berkhatan tu, make sure dia betul2 sihat. Hospital slyg ni malam2 sejuk betul.....takut nnt the next day doktor check, dia pulak tak sihat.

Khabir Ghazali saya cadang khatan anak saya pakai bius sepenuhnya, macam operation...nasib baik ada kenal doktor pakar bius.

Marina Ariff mmg doktor nasihatkan kalau anak hyperactive kena bius sepenuhnya.....

Suriaty Sulaiman Marina,Saya nak ke paed trus ke? Atau bwk surat refer dr klinik?

Isma Shahlawati Ismail ‎2 thn lalu, sy khatankan anak saya di Damansara speciliast dgn Dr Razak. sblm mengkhatan dr razak terlebih dahulu memberi penerangan satu persatu kpd anak sy and amat sabar menjawab segala pertanyaan. Sy tlh maklumkan terlebih dahulu yg anak sy ni autistik, bayaran dikenakan 830

Marina Ariff Bawa surat refer dari klinik, lebih baik.

Yusni Mintol Anak saya dinie khatan cara biase ...Alhamdulillah ok...guna jenis clip....n dlm mase seminggu dah ok...guna clip ni x yah pkai kain...leh pkai seluar yg longgar lepas khatan

Monday, November 21, 2011

Ahli Kelab Anak Autisma 2011.

by KELAB ANAK AUTISME on Friday, November 18, 2011 at 11:05pm

Dikemaskini 21/11/2011 ( 120 orang )

1. Pak Yoep

Nama anak: Faqihah

Umur: 10 tahun

Jantina: Perempuan

Kategori: Autisme

Tempat tinggal: Ipoh

Pendidikan: SK Seri Mutiara (Pendidikan Khas)

2. Mie Ahmad

Nama anak: Muhammad Amin Hadif

Umur: 7 th

Jantina: Lelaki

Kategori: Mild Autisme

Tempat Tinggal: Kuala Selangor

3. Khabir Ghazali

nama anak: Muhammad Hariz Ihsan bin Abdul Khabir

Umur: 8 thn

Jantina: lelaki, autism spektrum disorder

Tempat tinggal: Perai Penang.

4. Izhar Ibrahim

Nama anak:

1. Iman Naqiyyuddin (15 thn)

2. Izzadin Fikri (13 thn)

3. Idris Nassruddin (12 thn)

Jantina: Lelaki

Kategori: ADD/Autisme/ADHD

Tempat tinggal: Melaka

5. Noor Aqilah

ama anak (Adik): Hamidah Binti Ashamuddin

Umur: 14 tahun

Jantina: Perempuan

Kategori: Down Syndrom

6. Syahidah Yep

Nama anak: Nurhan Nabil bin Nasrurridzwan

Umur:7 tahun

Jantina: Lelaki

Tempat Tinggal: Johor Bahru

7. Norlin Samat

Nama Anak: Syed Luqmanulhakim Syed Mahadi

Umur: 9

Jantina: Lelaki

Kategori: Mild Autisme /Hyperactive.

Tempat Tinggal: Petaling Jaya

8. Anis Safraz bt Ahmad

ama anak: amirul arslan wadi

umur:3 thn+++

jantina :L

kategori:autisme

tpt tinggal:kemaman,tganu

9. Sri Latha

Nama anak: Thanushyaa

Umur: 7 tahun

Jantina:

Kategori:Diagnosa: Asperger Syndrome (mild autism)

Tempat tinggal: Puchong

Catatan: Sekolah Kebangsaan Puchong Utama 3 (akan memulakan pembelajarannya dalam pendidikan khas selepas cuti sekolah akan datang)

Pusat diagnosis: Pusat Perubatan Universiti Malaya (Dr Manveen Kaur)

10. Mazira ghani.

nama anak:mohammad syafiq kamaruddin.

umur:12 tahun

jantina:lelaki

kategori:Autisme

11. Zeti Akhtar Adnan

Nama anak- Sarah Aqilah Muhammad Rashidi.

umur - 10 tahun.

Jantina- perempuan.

Kategori : mild retardation/ deletion of 4Q

Tempat Tinggal: Ipoh

12. Nazri b. Isnin

Nama : Muhammad. Aminul Hafiz B. Mohamad. Nazri

Umur: 4 Tahun

Jantina : Lelaki

Kategori : Autistic hyperactive

Tempat tinggal: Masjid Sultan Hisamuddin alam Shah Bt. 14 Hulu langat selangor.

13. Nadzifah Rashidah Mohd Ariffin Salam,

Nama anak: Mohamed Azam

Umur: 5 tahun

Jantina: Lelaki

Kategori:Diagnosa: Autistic (PDD-NOS)

Tempat tinggal: Sg Ramal Dalam, Kajang

Pendidikan: NASOM PJ

14. Muhd Nizam Ahmad

Nama anak: Farah Irdina

Umur: 11 thn

Sekolah: Sekolah Kebangsaan Puchong Utama 3

Kategori: Mild Autisme...

Tempat Tinggal: Puchong Selangor

15. Uraidah

Nama adik: Abdul Hadi

Umur : 10 tahun

Jantina : Lelaki

Kategori : Autisme...

Tempat tinggal ; Tapah, Perak

16. Zambri Tembol

Nama anak: Hariz b. Zamri

Umur: 9 tahun

Jantina: Lelaki

Kategori: ASD...

Tempat tinggal: Tmn Sri Saujana, Kota Tinggi, Johor

Pendidikan: SK Sri Saujana

17. Zam Zarina

Nama anak : Ahmad Naqiuddin

Umur : 3 tahun

Jantina : Lelaki

Kategori : Autism n ADHD

Tempat tinggal : Parit Raja , Batu pahat , Johor

18. Suzilah Talib

Nama anak: Amad Luqmanul Haqeem b. Aziz

Umur: 7 tahun

Jantina : Lelaki

Kategori : Autisme + hyper

Sk: Sk.Syed Idrus, kuang, chemor perak.

19. Sheka Amira

Nama anak : Muhammad Khairul Nizam

Umur : 6thn

Jantina : Lelaki

Kategori : Autisme+Hyperactive, Diagnosis by : Pusat bimbingan kanak² n keluarga,HosptL permai,

Tempat tinggal: JB.

20.Nur Hidayah binti Azemi

Nama anak : Muhammad Adam bin Irwan

Umur : 5 Tahun

Jantina :Lelaki

Kategori : Mild autisme n ADHD

21. Rosmarina Yusoff

Nama Anak: Tuan Mohd Rafi Irfan

Umur: 6thn,

Jantina: lelaki,

Tempat Tinggal: johor bahru.

Kategori: Mild autisme n ADHD

29. Azri Mohamad Noor & Wan Khazana Azlinda

Nama anak:Wan Muhammad Amiruddin

Umur: 10

Jantina: Lelaki

Kategori: Autism...

Tempat tinggal: Petaling Jaya Selangor

30. Yusmariza Yusoff

Nama anak: Ahmad Haazim

Umur: 6 tahun

Jantina: Lelaki

Kategori: Mild Autisme

Tempat tinggal: Wangsa Maju, KL...Pendidikan: NASOM Titiwangsa

32. Salwani Ali

Nama anak: Ahmad Danial bin Hamdi

Umur: 12 tahun

Jantina: lelaki...

Kategori: ASD

Sekolah: Sekolah Jalan 6, BBBangi

Tempat tinggal: No 14, Jalan Saujana 2/6, Desa Saujana, Sg Merab, Sepang

33. Marina Ariff (Umar)

Nama anak: Umar bin Hasfizal

Umur: 12thn

Jantina: Lelaki

Kategori: Autism with hyperactivity

Sekolah: Nasom dan Sek.Keb Setapak...See More

39. Nor Silawati

Nama anak:IRSYAD IZZUDDIN BIN SAIFUL NIZAM

Umur; 5 TAHUN

Jantina:LELAKI

Kategori:MILD AUTISME

Sekolah: SEK.KEB.TAMAN KOPERASI POLIS FASA2(PRA SEK.PDDKN KHAS)

43. Nooraz Rashid

nama anak: Harith Ikhwan bin Hafizi

Umur: 12 tahun

Kategori: Autisme & ADHD

Sekolah: SK Tmn Seri Gombak

49. Zilayanti Mohamad

nama anak : adam zarif bin ahmad nizam

umur : 4 thn

jantina : lelaki

kategori : hyperactive & slow learner

alamat : shah alam,selangor

50. Nor Zehan

nama anak ZULQARNAIN BIN SULONG

umur:6 tahun

kategori:autisme

sek:sk taman pantai sepang putra,sg pelek,sepang selangor

51.Nurliza Nis Naim

Nama anak : Mohd Aiman Aznur

Umur : 11 Tahun

Jantina : Lelaki

Kategori: Mild Autisme

Sekolah : Sek Ren Taman Tasik Jaya Seremban

52. Rohaizan Bin Abdul Wahab (Afif Zahiruddin)

53. Shiela Alisaya (khairizwan iskandar 4thn

54. Lilifazlina Asman

Nama anak: Muhammad Izzuddin Bin Bahtiar

Umur:5 Tahun

Jantina : Lelaki

Kategori: Autisme

Alamat: Tampoi, Johor bahru

55. Asliza Ali Nordin

nama anak .Alya Athira bte Raymond Adam

umur:4tahun

jantina:perempuan

kategori:autism

sek.PDK Kasih Templer

56. Noradilah Abdullah

Nama anak: Ahmad Dzariff Imran bin Ahmad Nazri

Umur: 4 tahun

Jantina: lelaki

Kategori: mild autisme

sekolah: Tadika Elit Ceria dan CVC...

Alamat:Taman Tampoi Utama JB

57. Mayzatt Maisya

Nama anak: Sarah bt Shazali

Umur: 4 tahun

Jantina: Perempuan

Kategori: ADHD with mild autisme

Alamat: Kulim, Kedah

58. Puteri Nuur At-Terawis

Nama anak: Megat Idris Naquiyuddin bin Megat Iskandar

Umur: 3 tahun

Jantina: Lelaki

Kategori: GDD + autism

Alamat: Putrajaya

59. Hafiz Izzudin

Nama saya : Hafiz Izzuddin Bin zainudin

Umur : 10 tahun

Jantina: lelaki

Kategoriz: Mild autism - Asperger

Belajar: NASOM Inclusion Program...

Sekolah: SK Lelaki Jalan Batu KL

60. Rojhana Osman

Nama anak: Wan Muhd Firdaus bin Wan Azman

Umur : 5 tahun

Jantina : lelaki

Kategori: Mild Autism

Tempat tinggal: Shah Alam...

Belajar: NASOM Setia AlamSee More

61. Ju Mustapha Juhaida Mustapha

Nama anak : Muhamad Khalid Adam b. Zulkifly

Umur : 5tahun

kategoro:Mild autisme

Belajar Tadika swasta(normal) dan terapi sendiri oleh parents

Tempat tinggal : KL

62. Azura Mohd Shafiai

Nama anak : Muhammad Akid Danial

Umur 8 tahun

Kategori ; Mild Autisme

Belajar : Integrasi Pendidikan Khas, Sek. Keb Taman Medan, Petaling Jaya, Selangor...

Tempat tinggal : Petaling Jaya

63. Adlina Abu Naim

Nama anak2: Amirul Syafiq / Azuar Faris

Umur : 8 / 5 tahun

Kategori : Autism Spectrum Disorder

Belajar : NASOM Butterworth/Pend Khas Sek Keb Bagan Jermal

64. Azlizan Bt Nordin

Nama anak:Ruhi Aqeel bin Ruhi Mukhlis

umur :5 tahun

kategori :mild autisme

Tempat Tinggal:kota bharu kelantan

66. Rahayu Bt Saar

Nama Anak: Siti Aisyah Jumailia Binti Mohd Dusuki.

Tahun lahir: 2002 (umur 8thn).

Kategor: Mild Autisme.

Tempat tinggal: Gombak Selangor.

Pendidikan: Sekolah Kebangsaan & dalam Kelas Pendidikan Khas.

67. Normaiza Ab Rahim

Nama anak: Iskandar Mirza bin Mansur (Anak sulung dari 2 beradik)

Umur: 4 tahun/ (13 Feb 2006)

Kategori: Autisme

Tpt Tinggal: Bandar Dato' Onn Johor Bahru

Pendidikan: belum pernah bersekolah formal cuma terima rawatan di PDK Kempas (OT) dan Hosp. Sultan ismail (ST).See More

68. Akma Suhaimi

Nama ibu : Nurul Akmar Bt Ahmat Suhaimi

Nama anak : Ahmad Naqeeb B Mohamed Azmi

T/L : 3.8.2002

Kategori : Autistic (Hyperactive)

Alamat : No 14, Jln Penghulu Kassim, KS/7A, Tmn Alam Shah 2, 40000,

Klang Selangor.

Sekolah : SK Tmn Klang Jaya, Klang Selangor

No Tel : 012 9036404See More

69. Bonda Mirza

Nama Ibu: Nor Azlin Anuar

Nama Anak : Muhammad Syabil Mirza bin Sharipunnahar

Umur : 4 Tahun (04.06.2006)

Kategori : PDD-NOS

Alamat : Bandar Baru Bangi,Selangor.

70. Azizi Sudin

Nama anak: Muhammad Afiq Amsyar b. Azizi

Umur : 6 tahun

Jantina : lelaki

Kategori: Mild Autism/ Hyperactive

Tempat tinggal: Sg Petani

Belajar: Pusat Pendidikan Khas PEKAKASee More

71. Intan Zarina

Nama anak : Sofea

Umur : 7 tahun (7.12.2003)

Kategori : Mild autism

Sekolah : NASOM dan Tahun 2 di SK Sri Damai, PJ.

Tinggal di PJ

72. Edina Mohd Azhar

Nama anak: Faaeq bin Zulhilmy

Umur: 3 thn 3 bulan (DOB 4Nov 2007)

Jantina:LELAKI

Kategori: AUTISM SPECTRUM DISORDER (ASD) with HYPERACTIVITY

Sekolah: (Taska) Sri Bistari Ceria, Bandar Saujana Putra, Selangor

Salwani Ali

nak update no 32. Ahmad Danial Hamdi. Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Abu Bakar Baginda

74. Nursyima Ismail

Nama anak: Ameer Luqman

Jantina: Lelaki

Umur : 5 thn (30.6.2006)

Kategori: ASD & hyperactive

Sekolah: MA Joseph Special Needs/OT&ST di hospital

Alamat: Taman Seri Keramat, KLSee More

75. Ummie Zafir

Nama anak: Zafir Khan B. Farik Khan

Umur: 6 thn (23 sep 2005)

Kategori: Mild ASD

Alamat: Pasir Gudang, Johor

Sek: Tadika Sistem & CVC

76. Norafizah Binti Abdul Aziz

Nama anak: Muhammad Firdaus b. Abdul Halim

Umur : 10 tahun

Jantina : lelaki

Kategori: Autism & Hyperactive ( Masih tidak boleh bercakap )

Tempat tinggal: Muar , Johor

...Belajar: Sekolah Pendidikan Khas Masalah Pembelajaran Ismail 1 Muar

77. How Peak Yen

Nama anak: Thong So Ler

Umur: 10 thn (16 Apr 2000)

Kategori: Moderate ASD

Alamat: Kuala Lumpur

Sek: SK Danau Kota, SPICES

78. Dayana Daniel

Nama Anak : Muhammed Daniel Eirfhan Bin Mohd Nurul Fitry

Umur : 7 thn

Kategori : Autisme

Alamat : Butterworth, Pulau Pinang

Pendidikan : NASOM & Sek. Ren. Keb. Bagan Jermal, Butterworth

79. Suriaty Sulaiman

suriaty & zaini ,

child- zafrul wafy,

city:batu caves, selangor

80. Ibu Nazli

parents- malia & nazrol,

child- nazli muqri,

prima damansara, selangor

81. Norazimah Nordin

norazimah nordin.

mutiara rini,

skudai ..Johor

... Anak : Saifullah (17 tahun) and Ammar rifqi (6 tahun)

82. Irna Idrus

irna nur & syaiful bakhtiar,

child - syaiful iman

(5 years old), city :

sg buloh, selangor

83. Edyawati Azuddin

edyawati n aliff,

child-mohd afiq,s

elayang selangor

84. Rafidah Khusaini

Parents - Rafidah & Muzaffar,

Child - Muhammad Faiq ( autisme ),

City - Selayang, Selangor

85. Siti Norizan Binti Mohamad

Ummi nya Siti Norizan Mohamad..

anaknya Syed Sharidzuan Bin Syed Abdul Rahim...coming six this oct 5th..

staying in Bandar Baru bangi.

86. Melissa Mohd Asari

melissa & hisyam,

anak-akmal hisyam,

loc-puchong

87. Zaharatul Sophia

Parents - Norakyairee & Zaharatul Sophia

Child - Muhammad Faris Akhyar

City: Nilai, N. Sembilan

88. Hidayah Azemi

Parents : Nur Hidayah Azemi& Irwan Abdullah

Child : Muhammad Adam Irwan State :

Pulau Pinang City: Gelugor

89. Radnaksi A. Rahman

parents:iskandar & samsiah

Child:danial ammar hakim

State: perak,tg rambutan

90. Rozilawaty Alias

Parents: Rozilawaty & Ismail ,

Child - Nazrul Fahmi ( 10 years

91. Shiela Ali

Parents:Rusilawati @ Khairulnizal ,

Child : Khairizwan Iskandar (5thn)

Serdang,Selangor

92. Zha Ibrahim

parent: rosfarizal dan khairulnizam,

child: putera adif haikal (4 yrs), city:

port klang,sel

93. Reel Sulaiman

Parents: Nadzril & Siti Asma,

Child (Autisme): Nur Dini,

City: Puncak Alam, Selangor

94. Nurasma Nawawi

Parents:Nuhairi / Nurasma,

Child :Muhammad Izzan Nabhan

95. Zuhra Abdul Halim

Parents: Zuhra/Mohamad Zaki

~ child (Autism): Miza Zafirah ~

City: Kota Kinabalu,Sabah

96. Branded Perfume

Parents: Esaparina/Mohd Hasril ~

Child Autisme: Muhammad Harith Eryzal 4thn ~

City: Ipoh, Perak

97. Ery Kumagai

Parents : Ery Kumagai & Adam Takashi Kumagai

Child : Ummar Taro Kumagai

City : Petaling Jaya

98. Jaja Fendy

Jaja; mom of Qazzrin Marquez 5thn,

Kuantan...autisme.hantar ke nasom kuantan since umur 4thn.

99. Marliza Mohamad

mom:marliza dad : nizam

son:danish alkhwarizmi(4YO)

location: batu caves

100. Syahirah Omar

Parents: Syahirah Omar&Zainul Ariffin

Child: Nur Lana Darwisya

Location : Kuwait.

101. Safiah Suleiman Parent: Safiah Suleiman

Child: Nur Azliameera

Location: Kuala Lumpur

102. Darnalis A Rahman

parent's : Diana and Darnalis

Child: Muhammad Aqiel n Muhammad Aqief.

Location Puncak Alam..

103. Rozilla Illa

Parent:Rozilla Bte Morni & Mohd Aidisukri

Child:Adam Aiman

Location:Kuala Lumpur

104. Khursiah Mat Salleh

parents: Khursiah and Shahrul Jeffri

Child: Ahmad Danish

Location : Shah Alam

105. Noreen Mahdzan

parents: Mohd Nasim & Noreen Mahdzan,

anak: Nasreen Lyana

Location: Ampang

106. Norlaila Mat Tahir

Parents : Tajulddin Muhammad and Norlaila Mat Tahir,

Child : Muhammad Tajul Iman (8 yr Autism and ADHD),

Location: Bandar Baru Bangi.

Please visit my son's blog http://imanspecialboy.blogspot.com/

107.Azma HjKhalid

Parents: Muhammad Imran and Azma Hj Khalid,

Beloved child: Adam Harris (six yrs Autism and Hyper),

Location: Balakong

108. Norizan Ab Rahman

Norizan & Yusriman,

on Muhammad Zaim 4 years old,

asal Kelantan tapi

tinggal di Terengganu.

109.Zaidatul Azra Ahmad

Parents : Zaidatul azra & Mohd Khairul Annuar,

Child : Aiman Faiz 5yrs-mild autism PDD-NOS

ocation : Alor Setar,Kedah

110. Lynn Niena

Lynn Niena & Mohd Razuan,

sons: Muhammad Alauddin Rahmat ( 5 yr) & Muhammad Azhar Rahimi (3 yr ),

Gelang Patah, Johor

111. Maslina Samidi Salam

Parent : Maslina & Ahmad Ridzuan

Son : Irfan (4 years turn to 5 @ Jan 2012)

Location : Cyberjaya

112. Rosmarlina Binti Abd Gani salam

parents: rosmarlina abd gani dan yusop ali

son: Dhiyauddin Anas bin Yusop ( 3 years 4 months)

location: Gemas, Negeri Sembilan

113. Fairose Adawiyah

fairose & amir, child : uthman (5 yr) location : melaka

Norlin Samat

Update No 7 - email: nsamat@gmail.com

114. Shiela Ali

NO 53 - Shiela Ali (Rusilawati Ali)

Nama Anak : Khairizwan Iskandar bin Khairulnizal , Umur 5 thn (16th June 2006) ,

kategori -autisme+ADHD+hyperactive ,

Alamat : F510 PRSN Desa Serdang , Serdang Selangor ,

email : shiela7706@yahoo.com. TQ

Lilifazlina Asman no 54, email : lilifazlina@ yahoo.com

115. Rohaya Hassan

my son. Muhammad Yusuf Mohd Ghazali, 8 thn, Doctor categorised as Mild Autisme,

Alamat Desa Bayan, Bayan Lepas P.Pinang,

Sek: SK Seri Relau Pendidikan Khas.

116. Nadzifah Rashidah Mohd Ariffin

Update no 13 : nadzifah.shidah@gmail.com

117. Edyawati Azuddin

my son muhammad afiq mohd aliff shah,5 thn,autisme n hyperactive

,selayang selangor.aliffya_edya@hotmail.com

118. Eya Maria

muhd. haziq wajdi...3thn5bln(16062008)

ayer hitam, batu pahat..

119. Lynn Niena

Muhd Alauddin Rahmat ( 5 thn ) @ PDK Nusajaya & Muhd Azhar Rahimi ( 3 thn ),

Gelang Patah, johor

120. Yuspiza Tajudin

nama ank.muhammad alif danial bin mohd alias.5thn 5 bln.

Teknologi bantu golongan OKU



ACAPKALI golongan orang kelainan upaya (OKU) terpaksa berdepan dengan pelbagai rintangan dalam kehidupan semata-mata ingin menikmati secebis kemudahan ditawarkan kepada manusia normal.

Apakan daya, kadangkala kemudahan yang ditawarkan kepada golongan normal tidak dapat dimanfaatkan sepenuhnya golongan istimewa itu terutamanya bagi mereka yang berkerusi roda.

Secara tidak langsung, senario tersebut telah membantutkan niat golongan OKU dalam merasai pengalaman beriadah ataupun bersiar-siar bersama keluarga mahupun sahabat handai mereka.

Lebih menyedihkan ada di antara mereka terpaksa melupakan terus aktiviti beriadah kerana bimbang akan tanggapan mengenai sesuatu yang buruk atau perkara yang tidak diingini boleh berlaku kepada mereka di luar rumah.

Menyedari kepentingan tersebut, Ng Say Leng, 32, yang merupakan pemilik Pemilik SayIT Sdn. Bhd., telah membangunkan portal www.inclusivemalaysia.com.my yang amat membantu golongan OKU.

Antara lain, ia menawarkan maklumat mengenai kemudahan yang ditawarkan kepada golongan tersebut.

Lelaki berkerusi roda itu memberitahu, portal tersebut telah dibangunkan dan diselenggara bersama Yayasan Untuk Orang Kelainan Upaya Beautiful Gates dalam memberi platform dan informasi tentang destinasi pelancongan boleh guna serta tanpa halangan buat golongan OKU.

“Secara dasarnya, portal ini dibangunkan untuk memastikan golongan OKU dan warga emas dapat menjalani kehidupan dengan lebih berdikari dalam komuniti hari ini. Ia memaklumkan pelbagai informasi kepada mereka mengenai kemudahan yang boleh digunakan.


SAY LENG (kiri) sentiasa mengadakan perbincangan untuk menambah baik portal yang dibangunkannya demi kebaikan rakan-rakan yang senasib dengannya.


“Selain daripada itu, kita berharap dengan pembangunan portal ini, ia dapat membantu menggalakkan lebih banyak destinasi pelancongan boleh guna dan kawasan tanpa halangan di negara ini sekali gus memudahkan urusan riadah dan rekreasi golongan OKU,” katanya kepada Kosmo!

Say Leng menambah, portal berkenaan juga boleh bertindak sebagai rujukan kepada mana-mana agensi ataupun kawasan tumpuan orang ramai untuk menaik taraf kemudahan mereka demi kegunaan golongan OKU.

Katanya, dia masih memerlukan bantuan pelbagai pihak dalam mengendalikan portal yang mendapat kerjasama daripada Yayasan Untuk Orang Kelainan Upaya Beautiful Gates dan ditaja Japan International Cooperation Agency (JICA) itu.

“Agak sukar mengendali portal tersebut seorang diri dan saya memerlukan bantuan daripada pelbagai pihak untuk memastikan ia dapat beroperasi dengan baik serta sempurna.

“Buat masa ini, kami belum melancarkan portal berkenaan secara rasmi lagi tetapi sudah ada golongan OKU yang menggunakan portal tersebut. Ia juga telah diguna pakai golongan OKU luar negara,” ujarnya lagi.

Pengalaman sendiri

Mengimbas kembali faktor yang membuatkan Say Leng bermotivasi membangunkan portal berkenaan, dia memberitahu bahawa dirinya pernah mengalami kesukaran apabila menggunakan perkhidmatan awam.

Keluhnya, tempat berkenaan tidak menyediakan lif untuk golongan berkerusi roda.

Lebih menyedihkan, tempat berkenaan juga tidak menyediakan laluan tanjakan (ramp) untuk pengguna berkerusi roda sehingga menyukarkan pergerakannya.

“Menyedari informasi sebegini amat penting, saya telah membangunkan portal berkenaan untuk bersama-sama berkongsi informasi tdengan golongan OKU yang lain. Saya yakin bahawa dunia maya membolehkan lebih ramai orang dapat mengakses maklumat tersebut.




“Melalui portal ini, saya cuba mengetengahkan beberapa kategori maklumat seperti pengangkutan, destinasi pelancongan, pusat beli-belah, agensi kerajaan, pusat pengajian, riadah dan kemudahan yang mesra golongan OKU,” jelas Say Leng.

Selain daripada itu, Timbalan Presiden Masyarakat Berdikari OKU Selangor itu menambah, di portalnya akan disediakan pilihan kategori mengikut negeri bagi memudahkan capaian pengguna di seluruh negara.

Bagaimanapun, katanya yang tidak mempunyai latar belakang dalam pembangunan laman web, disebabkan portal itu masih dalam proses penyusunan kandungan, informasi itu masih belum dikemas kini.

“Kami sangat mengalu-alukan maklum balas orang ramai untuk berkongsi maklumat terutamanya yang melibatkan kemudahan buat golongan OKU.

“Kami juga sedang mencari sukarelawan untuk menyalurkan maklumat berhubung hal-hal memperbaiki portal berkenaan dalam masa terdekat,” katanya.

Kepentingan kemudahan

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Yayasan Untuk Orang Kelainan Upaya Beautiful Gates, Sia Siew Chin, berkata, portal yang dibangunkan tersebut boleh memberi pendedahan kepada orang ramai mengenai kepentingan kemudahan OKU.

“Dengan mempromosikan pelancongan boleh guna oleh semua pihak, kita berharap dapat mengubah persepsi bahawa kemudahan mesra OKU bukanlah satu pembaziran tetapi pelaburan.

“Pelancongan boleh guna oleh semua pihak tidak terhad kepada golongan minoriti seperti OKU tetapi ia juga boleh digunakan golongan warga emas,” katanya sambil menjelaskan bahawa semua orang akan meniti usia tua kelak.


MAYBANK Taman Connaught, Kuala Lumpur merupakan antara premis perbankan yang mesra golongan OKU.


Siew Chin menambah, masih ada pihak yang beranggapan bahawa usaha menawarkan kemudahan kepada golongan OKU adalah perbelanjaan tambahan yang tidak perlu dilakukan.

Dia yang pernah ditaja menjadi panel jemputan sebagai penceramah kehidupan positif di luar negara termasuk Korea Selatan dan Taiwan menjelaskan, kemudahan OKU merupakan satu pelaburan malah mampu menarik lebih ramai pengunjung OKU termasuk dari luar negara.

“Kita perlu fikir dari sudut pelaburan yang dapat memberikan keuntungan. Sebagai contoh, terdapat ramai pelancong luar negara terdiri daripada golongan OKU tetapi mereka ingin mengunjungi destinasi yang mesra OKU.

“Secara tidak langsung, kemudahan yang ditawarkan dapat menarik lebih ramai pelancong luar negara sekali gus meningkat ekonomi. Ia sama sekali tidak membebankan masyarakat ataupun negara,” ujarnya.

Katanya, dia sangat berharap akan lebih banyak pihak mengambil pertimbangan dalam menawarkan kemudahan mesra OKU untuk memastikan golongan tersebut dapat menjalani kehidupan berdikari.

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!