Friday, January 13, 2012

Solat anak2 autisma

Samsul Muariff Saroni

Syahmi telah boleh bersembahyang dgn bacaan sepenuhnya ....gambar ini diambil ketika beliau tidak menyedari saya snap photo dia....kdg2 tu mmg sukar mendidiknya utk mendirikan solat....kena faham sgt dgn mood dia...

Mohamed Reza Mohamed Suffian alhamdulillah En samsul! sonok tgk gambar ni!

Hayati Jafar Tahniah - confirmed you are a superdad

Samsul Muariff Saroni Cubaan dan amanah besar buat kami sekeluarga!

Mohamed Reza Mohamed Suffian boleh melimpah air mata kalau kita harap, lps tu dia pulak boleh buat ape yg kita harapkan.

Nurasma Nawawi Mcm mana en shamsul didik dia utk dirikan solat?Anak saya kdg2 dia ikut tp biasanya 2 rakaat je,pastu dah hilang.

Mohamed Reza Mohamed Suffian nurasma: good question

Nurasma Nawawi Yelah En Reza,tiap2 hr saya ajak dia sembahyang,siap g kedai suruh pilih sejadah & kopiah mana dia nak.Sembahyang ni salah satu cara nak fokuskan & diri dia.Bawa dia g masjid pun,duduk pandang

Samsul Muariff SaroniNurasma Nawawi- dia dah boleh sembahyang spt kita org biasa....sbb daya fokus dia dah spt org biasa....cuma nak maintain 5 waktu mmg susah....bila letih dgn hari sekolah dia enggan mengerjakannya....solat Jumaat pun boleh dah tp kita x boleh jauh darinya....sebenarnya anak saya x hyper sejak dr kecilnya......kena pujukjgn dipaksa...

Farah Hamizan Alhamdullilah :) Berapa umur dia?

Samsul Muariff SaroniFarah Hamizan- thn ni bulan Sept nanti 10 thn...

Farah Hamizan Masyallah..Barakallah Syahmi..

Yusni Mintol Subhanallah....u well done bro

Ummu Fudhail Amin memg nk train solat anak2 mcm ni bukat mudah- satu perjuangan. anak2 sy mula dari 5 thn..sbb di tadika ms 5 thn dh ajar solat jemaah..kita pnjgkn di rmh...mula2 dia hafal bil rokaat dan tahu waktu sembhIkena ingatkan dia dan ajar ambil wudhu lalu ajak dia ikut kita solat. anak perempuan..agak susah la sikit mula2 nk latih mereka pakai telekung..sy biar mereka x pkai telekung dulu...(step by step)kemudian pakai tudung shj...x ingat pula bila mereka stat pkai telekung..awal2 smpai umur 10 thn..baca kuat(supaya kita boleh dgr semak bacaan). Nk beri galakan..kdg2 bw ke Masjid Putra utk solat biasa, solat terawih(mereka syok sgt) dan solat raya. Memg cari sekolah yng latih solat jemaah dan cara hidup Islam dlm sistem sekolah. Alhamdulillah dh 13 thn ni...cuma kena remind waktu solat, cukup 5 waktu. Kalau travel, sejak kecil biasakan mereka jamak qasar.

Ummu Fudhail Amin Sekolah bg saya banyak membantu.. kalau kt rmh 4-5 kali remind..kt sekolah boleh punctual. Tapi x boleh putus asa..memag t/jawab kitapun. Kalau tunggu mtg baru nk ajar...jiwa mk/ayah yg sakit nnati x larat nk suruh. sy ajarpun ikut thp..skrg masih nk bg lekat amaln solat dgn diri dn bacaan/buat rukun2 dgn betul. Bila dh mtg lagi..baru tekankn bab kusyuk dll. Di sekolah anak, solat akhlak/t.jawab di sekolah/rmh/solat termasuk dalam taksiran sekolah.

Nurasma Nawawi En Shamsul anak saya pun takde hiperaktif.Cuma sekarang tgh push suruh ikut solat.Mana tahu Tuhan bukakan hatinya supaya bleh fokus & rajin blajar.Nak sgt anak mengerjakan solat.Time org doa,dia dah bleh tadah tgn.

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!