Thursday, January 26, 2012

Ibu anak autisma 'tantrum'

Saje je rasa nak "tantrum" kat sini pagi ni. so far, anak saya byk menguji saya..sebenarnya ujian tu dari Allah yg diberi melalui anak saya. Anak saya pernah sakit, kami dah pernah berhabis duit yg sepatutnya boleh bayar keta camry cash utk dia..kesan dpd tu anak saya membesar tak mcm budak lain, dia progress lambat. pastu kami diberitahu pasal autisme plak. saya pernah bekerja, pernah makan gaji yg selesa, kemudian saya berenti. skrg anak kami masih "menguji" kami macam2..anak kami tak membanggakan kami bila kami nak antar ke sekolah. dia terpaksa diberhentikan selepas first day (half day) dia tantrum di sekolah. saya tak dapat "freedom" utk bawa dia jalan2 sesuka hati mcm budak2 lain. tapi walau apa pun, kami percaya anak kami tetap membahagiakan kami..Rujukan: Ery Kumagai

kak ery n kawan2 semua.. semalam kan cuti.. kami tido kat rumah mertua semalam.. kami dah maklumkan makanan apa yg iman bole atau x.. tapi masih xsampai kat hati.. iman diberi makan makanan yg sgt manis2.. biskut2, agar2 kering, minum pun yg manis2 saja.. jus buat yg dibeli.. sepanjang lebih 24hours kami disana.. saya byk cakap secara seloroh, 'iman dah byk langgar pantang ni'.. n mereka pun dengar.. dalam hati saya cakap mereka sayangkan iman.. thats why shower n makanan2 yg hanya akan merosakkan even pada budak normal.. iman lasak bukan main.. saya n suami non stop kawal iman.. iman dah termasuk dlm kategori nakal masa tu..sampaila balik kerumah iman mandi kat bilik air mcm biasa.. tiba2 saya dengar iman nagis yg sgt lain macm..dia terjatuh sebab melompat atas toilet bowl.. hubby ada skali ngn iman xsempat nak wat pape.. pinggang iman iman merah sebab jatuh dari tempat tinggi.. snsory dia kan xrasa sgt.. tapi kali ni dia sgt2 sakit.. kesian pada anak saya n hubby menangis.....

saya just nak gtau saya bukan saja2 nak cakap iman alergic itu n ini..iman special.. bukan mcm cucu2 yg lain.. tapi dah 6 tahun xfaham2 juga.. saya sayang mertua saya mcm mak ayah saya sendiri.. mereka org baik...


kdg2 ader juga dtg perasaan xnak g mana2.. sebab saya ibu yg super duper tripler special.. tapi sampai bila ? kdg2 iman jadi bahan tontonan.. jadi topik semasa pada diorang parents yg xspecial tu.. iman tetap dalam dunianya.. ader byk lagi cabaran mendatang.. ini baru sket.. hanya bertandang kat rumah mertua.. anak saya masih kecil.. solute pada kak Marina Ariff n Hayati Jafar n ramai lagi...Rujukan: Irna Idrus-Ibuimanihsanislam

‎Irna Idrus-Ibuimanihsanislam: honestly, apa yg Irna share tu sbnrnya dah jadi mcm flashback pada akak.....dulu semua tu akak dan suami dah lalui. Sampai satu tahap kitorang jadi anti social. Jarang nak pergi rumah org. Baik lagi bawak anak gi shopping mall atau tempat riadah. Kalau ada jemputan kami tgk pada orang yg menjemput...kalau terpaksa sgt baru pegi. Tapi tu dulu la....skrg ni ada juga yg bercakap2 psl anak kami tapi kitorang tak ambil pusing dah....sedih juga tapi eemmmm.....ada aku kisah? Hehehe....gitu la kaedahnya....:)Rujukan: Marina Ariff

Irna Idrus-Ibuimanihsanislam: Sangat benar apa yg Marina Ariff comment, semua tu kami dah lalui dan masih lagi lalui. I find it very difficult to handle such situations sbb I'm a very private person, sangat2 lambat nak warm up to people, which can be my strength actually - when people don't understand, or not trying to understand, or kadang2 tu ada yang tunjuk pandai by blaming my bad parenting skills and offering their version of good parenting tips, I will just smile and build a wall around myself. Rasanya, if my invisible wall can be seen, ia jauh lebih hebat dari the Great Wall of China.Rujukan : Hayati Jaafar

Ery, azma faham sgt2 sebab anak azma pun cam sebijikla ngan ery....penah die tantrum kat airport dekat 2 jam sampai tertido....pas tu 2 tahun gak kami x balik kampung....fobia....kalau kami keluar sampai x sempat masak, kami makan kat luar, die duk sorang2 dlm keta.....sebab die konfem akan jerit2 dlm kedai makan tu , kami x kesah kalau die jerit tp tokey kedai makan tu kesah sebab takut pelanggan die x jd masuk kedai....sebab tu azma x penah ikut hubby kalau pegi mana2 undangan....biarla die pegi sorang bawak anak azma yg lain, azma duk je umah ngan Adam.....kalau bab duit pun mmg byk abis, Dari kecik keluar masuk hospital, bila dah confem autis, pegi sana sini ikut mana2 kursus pasal autis...mcm2 kami buat utk die sampai ade org tanya kami ade perubahan ke? Macam sama je.....tapi sbg parents hanya kita tahu perubahan anak kita walaupun terlalu sedikit......kalau pasal kerjaya, mmg selama ni azma rasa amat mewah dpt kerjaya yg amat selesa...tetapi pengorbanan berenti keje utk anak tidak dpt ditukar ganti ngan kegembiraan anak kita yg mana mama die sentiasa ade setiap saat bersamanya.....walaupun anak kita x pandai memberitahu perasaan die tapi percayalah mereka sgt gembira dgn kasih sayang kita setiap saat bersamanya......mungkin secara kasar org akan kata yg die x membanggakan kita Dari kecil sampaila die besar tapi percayalah kalau tiba2 die tiada disisi kita, pasti kita rasa amat sedih sekali.....disekolah, mmg byk cikgucikgi atau makcik kantin skolah akan prejudis ngan die, termasukla budak. sekelas die tapi kuatkan semangat ye Ery, hari tu masa azma gi skolah Adam pun, ada sekumpulan budak datang pd azma dan memanggil Adam 'cacat'.....sedih rasa hati azma sampai x selera makan, kesian die kat skolah tapi jgn kerana menda2 cam ni die x bersekolah pulak kan? Marila kita byk bersabar ye Ery.....Rujukan: Azma HjKhalid

saya pulak suka aje nak bwk uthman jalan2 kat luar..bila dah biasa bwk dia jalan2, kurang pulak tantrumnya kat org ramai..tp dia lambat warm up, dia akan menangis dulu sebelum pintu besar shopping, melalak 5 minit, pastu br ok..tp tu la, adik2 dua org tu yg mmbuatkan bertambah susah nak handle.kdg2 uthman ok je, tp adik2 pulak buat perangai lebih..yela, sorg sethn lebih, sorg 2 thn lebih,x ke pening..saya pun pernah bekerja, dulu mewah,duk kl,rumah pun ada guard (duk apartment je, haha), berhenti kerja, duk dgn mtua kat melaka (sbb budget dah lari,heheh)..uthman pulak dulu asyik nk menggigit org je, pengasuh dia, tetiap hari kene gigit, kitorg lagi la, adikadik pon sampai skg pon kene lagi..mata mmg ke dia saja la..time hangin kus2 dia dtg, semua org dia debik..pergh, cobaann...toilet train dah 2 thn x lepas2 lg..n uthman pernah kena tonsil yg teruk n rotavirus, berturut2, seminggu duk hosp, keluar 2 hari, masuk balik seminggu psl rotavirus..tp i rasa dah nampak ciri2 autistic tu time setahun..after injection..Rujukan: Fairose Adawiyah

Kesiannya...Azma HjKhalid, saya ingat saya jer yg truk...mmg dr lahir anas bnyak sakit...2 mggu lepas lahir, start senja smpai tgh malam die melalak..then br tido...then tibe sakit lain pulak, kulit pipi die cam melepuh2...bw gi DEMC pakar kulit...then ok..pas tuh demam mmg 2 mggu skali...masa tuh bw gi SMC, asyik tak elok jer ktrg bw gi pead kat area DEMC lama, Plaza masalam, shah alam..ms tuh br th anak sy nih athma....dpt la ubt sedut tuh.....pas tuh dtg jepun...pun sama gak...time autumn jer masuk spital ...athma...dr suggest buat test alergic...lepas tuh br tahu die actually alergic habuk dan hama...level plg tggi 6. after mkn ubat alergic setiap hari br lah skang ok....baru2 nih 2 bulan dulu dpt sakit aleopacea areota....rambut die gugur dlm masa 2 mggu jer botak habis...this disease drg pggil as auto immune diesease...so anas skang tak de rmbut...kenelah tggu smpai 2-3 bulan dulu br ok balik rmbut die...Tp jgn putus asa yer...Allah nak uji kite dgn cara begitu agaknya....Rujukan: Afifah Nor

kak Ery Kumagai...rasanye akak dh cool arini...tp saja nk share ...ahad aritu saya sempat lahirkn 'kekeciwaan' saya pd kak Marina Ariff..time nk solat asar.hubby sya amik masa agak lama utk rawat jiwa sbbnye dia dh dpt capai target dlm career dia time kt doha.sya tau dia happy betul.n kami plan nk tggl sana smpai umur pencen br nk blk.tp...bila dh tau condition danish...hidup kami 360 degree berubah bila keputusan muktamad di buat.back for good..terduduk kami..saya pun pernah keje dgn gaji yg agak selesa mcm kak ery.. ..tp arini kami tak menyesal dgn decision yg dh diamik.rasanye kl still kt doha..kami tak dpt new danish..kita merancang..Dia lh perancang terbaik utk kita..arini kami dh happy dgn plan B kami. bila jumpa dgn sahabat2 di autisme malaysia ni lg happy..Alhamdulillah..Rujukan: Marliza Mohamad

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!