Wednesday, February 29, 2012

Mamat OKU cekal bina hidup

Wartawan Sinar Harian
1 Mac 2012
Mamat OKU cekal bina hidup

AJIL – Kecacatan fizikal bukan penghalang untuk lelaki bujang ini memasang impian dan tiada halangan yang mampu mematahkan semangatnya dalam usaha meneruskan kehidupan seperti insan lain.

Mamat Abdullah, 53 tahun dari Kampung Felda Bukit Bading boleh berbangga dengan pencapaian diri biarpun nampak daripada luarannya mustahil, tetapi jiwanya kental menentang apa sahaja rintangan yang mendatang sehingga berjaya membuka bengkel motosikal miliknya.

“Sejak kecil lagi memang saya minat bekerja kerana tidak suka bergantung kepada orang lain untuk mencapai sesuatu di dalam hidup ini.

“Alhamdulillah sekarang saya mampu memiliki bengkel motosikal setelah menyertai Persatuan Orang Cacat Malaysia dengan mengikuti kursus yang dianjurkan bersesuaian dengan minat saya,” katanya ketika ditemui pada Majlis Kebajikan Rakyat 1Malaysia di Dewan Sivik Ajil.

Kata Mamat, dia memasang impian untuk mengembangkan lagi perniagaannya supaya dikenali ramai kerana buat masa ini pelanggannya terdiri daripada mereka yang berada di kawasan kampungnya sahaja.

Katanya, kalau dalam sebulan, hendak dapatkan RM150 payah, kebanyakannya dia hanya memperoleh antara RM30 dan RM100 sahaja.

“Saya bersyukur dapat duit bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM300 sebulan, dengan duit ini boleh menampung bayaran sewa kedai, bil air dan elektrik serta belanja seharian.

“Tetapi kalau terpaksa keluar ke bandar Ajil untuk mencari ‘barang’ motor, kena belanja lebih untuk bayar tambang teksi,” katanya.

Sementara itu, mengimbau kisah hidupnya, menurut Mamat ketika berusia tiga tahun, dia mengalami demam panas dan tidak menyangka selepas itu, keadaannya tidak normal, namun kecekalannya meneruskan hidup membuka mata banyak pihak untuk menghulurkan bantuan.

Kehidupan Mamat berubah setelah dia menyertai persatuan itu sekitar 1980 dan mempelajari selok-belok membaiki enjin motosikal.

Dia menggunakan ilmu yang diperoleh sebaik mungkin sehingga berjaya bergelar usahawan dengan memiliki Bengkel Din Motor sejak 10 tahun lalu di Kampung Felda Bukit Bading.

Autism’s angel

by

When Shannon Fitzmaurice left to study abroad in Rome, she tearfully said goodbye to her parents, and younger brother and sister, Brendan and Meghan. After excitedly counting down the days during winter break of her sophomore year at Quinnipiac, Fitzmaurice realized she would be without her siblings, also two of her best friends, for several months.

“I remember the morning I had to leave I couldn’t stop crying, but they had no idea I was leaving,” Fitzmaurice recalls. “They just thought they would see me later that afternoon.”

Both Brendan, 20, and Meghan, 18, have autism.

Kali Pulkkinen | The Quinnipiac Chronicle

Shannon Fitzmaurice holds a photo of her younger siblings Brendan, 20, and Meghan, 18, both of whom have autism.

“When I was first growing up, I didn’t realize that there was a difference, to me they were just my brother and sister,” she said. “My parents have been very supportive. They are probably my two biggest role models. They really put everything they had into Brendan and Meghan’s education making sure they had the best of the best. They didn’t leave me out either. They put me still as a priority, which I’m really grateful for – and they still do.”

Autism is a developmental disorder that appears in the first three years of life and affects the brain’s development of social and communication skills, according to the U.S. National Library of Medicine.

Fitzmaurice said there are several misconceptions about autism. She said people sometimes associate autism with mental retardation, but the two are different neurological disorders. Fitzmaurice added those with autism are sometimes perceived as low functioning and can’t do anything for themselves. However, she said her siblings are far from that description.

“My brother and sister have the two best personalities I know. They are active, they are really funny and I’m really close with them,” she said. “From people on the outside looking in, they think we can’t do much with them, but we are able to do so much.”

Fitzmaurice said children with autism have distinct personalities and live in their own little world. Brendan sees the world as one big Disney movie and will relate a character to someone in the family, according to Fitzmaurice.

“He’s always the main character and my sister is always the villain,” she said. “I’m usually the damsel in distress or the other villain.”

Fitzmaurice specifically references “Cinderella” as an example of how her brother sees the family.

“My brother is Gus, the little mouse always having trouble. I’m Jack, so I’m like his best friend, and my sister is Lucifer the cat because Meghan is really sinister and she’s just really sneaky,” she said. “And then my parents are Cinderella and Prince Charming.”

Fitzmaurice mentioned that both her siblings have different needs. She said Brendan is aware that he is autistic and is self-conscious about it. She said she wants Brendan to make friends and have a strong support system outside the immediate family.

In regards to her sister, Fitzmaurice said she believes Meghan sees everyone else as different.

“She’s really growing into her own. She has a really great personality,” she said. “I think it’s so funny because she has this attitude. She doesn’t talk, so you can just read her emotions and she’s so clear about how she’s feeling. If she doesn’t want to talk to you, she will not acknowledge your presence, or if we do sign language, she’ll just shut her eyes and walk away.”

Fitzmaurice said Meghan looks up to her and the two have a sisterly bond.

“She likes going through my clothes, she likes seeing what I’m doing, shes always going through my pictures and my text messages to see who I’m talking to,” she said.

Fitzmaurice assures she and her brother and sister are like any other group of siblings. She said they fight, they tease and they joke around.

With every new experience, Fitzmaurice keeps Brendan and Meghan in mind.

“There’s been a lot of times where you wanna give up and you’re just so overwhelmed and just so stressed,” she said. “I always think of Brendan and Meghan and how they don’t have the chances that I do. It makes me appreciate life so much more and anything I do, I really do it for them – just going to school and going to college, being on a sports team, having friends. I know if I could I would give up anything to let them have that for a day.”

Senior Anissa Holness has known Fitzmaurice since they lived together their freshmen year at Quinnipiac. Holness said Fitzmaurice is one of her best friends.

“Shannon’s the kind of friend who will stop whatever she’s doing and be there for you when you need her,” Holness said. “Shannon always has my back and I love her, and I trust her more than I trust a lot of people in my life.

“She’s the realest person I know and she’s so funny,” Holness added. “But she’s like the kind of funny that doesn’t know they’re funny, kind of like Colin Firth.”

Seniors Patrick Noonan and Sean McCarron met Fitzmaurice freshmen year and have stayed friends ever since.

“Shannon is very full of life, very spirited, very happy,” Noonan said. “She helps you out when times are rough.”

McCarron said Fitzmaurice is one of the “realest” people around.

“She’s just ‘Shannon-igans,’” McCarron said. “She speaks her mind, you know what she’s thinking. She’s not just the person you say ‘Hi’ to in the hallway. If you know her, you’re best friends with her. If you don’t know her, you’re missing out.”

Upon her return from Rome, Fitzmaurice met her family at the airport. She said her brother was so excited to see her, while her sister just wanted her iPod.

“She grabbed my purse and took my iPod,” Fitzmaurice said smiling. “It’s Meghan.”

Through her brother and sister, Fitzmaurice said she has learned patience and not to judge people too quickly. She said you never know who is going through a rough time and that it’s important to appreciate the small things.

“Everyone has their own story,” she said. “Sometimes you take it for granted and some people, like my brother and sister, don’t have that, and I wish they did.”

Indahnya HIDAYAH TAUFIK


KOMANDAN & 37 PRAJURIT PENGAMAN MASUK ISLAM: Kapten San Jin-Gu adalah salah satu komandan Brigade-11SF, pasukan pengaman PBB dari Korea Selatan yg ditugaskan di Iraq.

Kapten San dan pasukannya bertugas di wilayah Irbil, Iraq Utara. Ketika bertugas di wilayah tersebut, beliau sering mengamati orang-orang Muslim bersolat berjamaah di Masjid. Kebetulan markas pasukannya berada dekat dengan masjid. Dia sangat hairan dengan gerakan-gerakan solat tersebut.

Oleh kerana ingin tahu, beliau mencuba meniru seluruh gerakan solat dan mempraktikkan di biliknya secara sendirian. Ketika mempraktikan itulah dia merasakan ada ketenangan dan perasaan damai yang hadir dalam hatinya.

Itulah sebabnya, pergerakan solat tersebut kemudiannya dijadikan program meditasi dalam pasukan yg dipimpinnya (disamping Yoga), dan ternyata sebahagian besar anggota-anggotanya setelah melakukan gerakan2 solat tersebut, mereka merasakan perasaan yg sama, mereka juga merasa lebih tenang dan damai.

Sejak itu Kapten San berinisiatif mempelajari Islam untuk mengenalnya lebih dalam lagi, dan akhirnya dia memutuskan untuk memeluk Islam. Ketika niatnya ingin memeluk Islam disampaikan kepada anggota-anggotanya, beliau berkata : "Aku telah menemukan cahaya kehidupan yg sesungguhnya, aku ingin berada dalam cahaya tersebut, dan cahaya itu adalah Islam".

Tanpa di duga, secara spontan 37 anggota bawahan yang dipimpin olehya mengangkat tangan mereka, sebagai tanda ikut bersama komandan mereka - juga untuk memeluk Islam.

Subhanallah..!!
Walhamdulillah..!!
Allahu Akbar...!!

Tuesday, February 28, 2012

Kongsi pengalaman di Facebook



SUFI NURHANY
assalamualaikum dan hi. terlupa nak perkenalkan diri. saya baru je pulang ke malaysia pada awal tahun lepas selepas menetap di luar negara untuk 9tahun. pulang pun atas sebab masalah anak yang disahkan ada autism sebulan sebelum pulang. disebabkan pekerjaan saya memerlukan commitment yang sangat tinggi dan pada awal2 beberapa bulan pertama, saya agak 'keseorangan' jadi saya berhenti kerja dan jadi suri rumah dan juga 'guru' sepenuh masa untuk anak saya. atas sebab2 tertentu, saya tidak dapat hantar anak saya untuk terapi2 tertentu selain acupuncture, jadi saya abihkan 5 bulan pertama buat intervention sendiri berdasarkan apa yang saya dapat dari internet (mainly american based), one hour of montessori a week dan juga dari kelas2 yang saya hadiri di College of Allied Educators@Linguistic Council (saya sedang buat Diploma of Special Education di situ), alhamdullillah, ada juga perubahan yg agak baik. selepas itu, 'keadaan' bertambah baik dan sekarang, saya dapat hantar anak saya untuk OT, SI therapy dan juga playschool untuk 3kali seminggu. anak saya yang pada mulanya sangat aggressive, suka menggaru sehingga berdarah, tidak boleh bertutur dah boleh bertutur sikit2 dan juga fine motor skills dia dah agak bagus. (tetapi masih aggressive bile tantrum)

saya sangat gembira dan juga berharap agar saya dapat lebih pengetahuan dan juga dapat berkongsi pengalaman dari page ini terutama tentang sistem persekolahan dan juga bantuan kewangan kerana saya tidak begitu pandai mencari maklumat.
· · · Saturday at 1:05am near Petaling Jaya, Wilayah Persekutuan ·

    • Sufi Norhany OT dan SI therapy di PPUM sekali sebulan.
    • Hazira Hamzah luar negara di mana? kenapa tidak terus di sana? atau mmg kena pulang untuk komitmen?:)
    • Mumtazah Mustajab WSM, welcome to the club. Berapa umur anak?
      Saturday at 5:52am via · · 1
    • Ery Kumagai Waalaikumsalam...welcome aboard! :)
    • Sufi Norhany terima kasih. tak tahu sangat pasal sistem di malaysia jadi agak terkial2. sila tunjuk ajar.
    • Mumtazah Mustajab Kenapa lak pindah dari Jepun ni? I thot kat Jepun ada byk facilities for kids with Autism.
    • Sufi Norhany kat jepun banyak facilities. therapies pun free ikut tempat. tadpi masa tu saya terlalu sibuk dengan kerja. takde orang tolong selain suami. dan agak terkilan apa patut buat. huhuhu.
    • Darnalis A Rahman w'salam...welcome :)
    • Mumtazah Mustajab Nor Aisyah Abdul Aziz is in Japan and also a member of this group.
    • Fairose Adawiyah seperti biasa, soalan wajib saya, anak umur berapa? :)
    • Sufi Norhany this year 5thn.
    • Fairose Adawiyah your son ada bright futures..he is only 5 and shows good progress.. insya Allah, usaha yg berterusan and a good support from this group everything will be fine and smooth..
    • Nor Aisyah Abdul Aziz ye kak Mumtazah Mustajab. I know Sufi Norhany by name and her husband was my collegemate during our prepatory course in UM.
      Sufi, tak silap akak, awak doktorkan? Doktor kat Jepun mmg sgt sibuk tapi gaji sangat besar.. :)
    • Sufi Norhany Nor Aisyah Abdul Aziz> salah tanggapan tu. kalo tukar ke RM mmg la. tp sebenarnya tak de banyak mana pun.
    • Hazira Hamzah bila dah dapat diagnosiskenapa Sufi Norhany tidak terus di sana, as acknowledgeable di sana facilities byk?:)
    • Hazira Hamzah look at yr profile Sufi Norhany sri amanian??:) i am too, u must be my junior. nice to meet fellow amanian :)
    • Sharifah Fadiah Al-Edrus masa kat jepun dulu dok kat mane? mcm kenal je...klu xsilap dok chiba kan?
    • Mumtazah Mustajab Talking abt Sri Amanian, you gals kenal tak pd Pn Hamimah?
      Saturday at 7:18pm via ·
    • Sufi Norhany Sharifah Fadiah Al-Edrus> yep. mmg chiba. but i am not familiar with your name. sorry nye. i spent my entire life in japan mostly buried in books and surrounded by japanese people only (there were only 3 international students at my med school at that time)...
    • Sufi Norhany Hazira Hamzah> aah. ex-sri amanian. batch year 1999. actually ada mcm2 masalah...noticed that danial was different when he was around 2 years old. masa tu, hantar dia ke nursery from 7am till 7pm. dua2 sibuk bekerja. especially saya. kdg2 keje straight for two weeks without hols dan balik tgh mlm. pastu kesian tgk husband tungkus lumus menjaga danial sedangkan ada mcm2 masalah. kat jepun takde sistem boleh pakai maid mcm mesia. plak tu dua2 takde masa nak pi hantar danial utk assessment n therapy. by the time i took him for first diagnosis, dah 2 thn berlalu. rasa bersalah kat anak tak sudah2. so saya buat keputusan balik ke mesia. nasib baik dia masih muda gi. alhamdullillah.
    • Hazira Hamzah that is 7 years my junior.i hope you have great strength and will power in malaysia like everyone in this group, goodluck :)
    • Sufi Norhany Hazira Hamzah> wow. 7 years senior nye (^^) insyaALLAH. i am looking forward to learning new things from my 'seniors' since i am quite a newcomer. plak know nothing about malaysian schooling system for special needs children. thank you very much!
    • Hazira Hamzah Sufi Norhany, miss sri aman time so much. Bestest time evah :)I am currently working in UK with autism children in school, join this group, InsyaALLAH untuk tolong sedaya mungkin apa2 yang boleh dibantu. sangat faham di malaysia struggle dengan segala facilities, itu lah i kata u kena kuat, sb facilities di tempat kita menyedihkan dibandingkan dengan negara maju eg :UK, US, Jepun. Tp i am amaze dengan semangat parents yg kental. Jd i bertekad, untuk bantu sedaya mungkin, sharing ilmu yg diperolehi di UK dengan semua yg memerlukan. InsyaALLAH. Dgn cara ni aje, i dpt tolong negara sendiri. I ada juga anak mild autism, tp i belum ada confident untuk pulang untuk tinggalkan facilities unt dia di sini yg superb. Tkper lah at least i ada di sini untuk salurkan ilmu juga pada semua di malaysia :)
    • Sharifah Fadiah Al-Edrus Sufi Norhany actually kak nie yg cerita pasal anak u...tu yg ingat...
    • Hayati Jafar I understand the guilt of delaying your child's diagnosis I only took my son for diagnosis when he completed primary school. Iddin is now waiting for his SPM results
      21 hours ago · · 3
    • Sufi Norhany Hazira Hamzah> thank you so much for the motivating words. mmg masa balik, agak terkilan psl tak byk info.....plak tu when i asked JKM, what kind of benefits my son could get from applying OKU card, the person in charge just said that nothing for the time being since danial is still small and unless danial is sent to schools affiliated with JKM, i would not benefit that much. bile apply for NASOM, masuk waiting list plak. sedih gak masa awal2 tu psl kat jepun, mungkin psl ramai budak autism jd awareness bagus n sokongan kewangan agak bagus. they even have special insurance for kids with autism.tp insyaALLAH, i believe one day malaysia akan sampai tahap UK, US, Jepun. yg penting parents kat mesia ni mesti tabah n cekal berjuang. anyway, sila tunjuk ajar banyak2 nye (^^)
      16 hours ago · · 1
    • Zha Ibrahim bestnye, siap ada insurance utk anak2 autis. kat sini, kalo apply apa2 insurance anak autis x dicover. dah terbalik pulak..
      10 hours ago ·
    • Hazira Hamzah Bukan sebab ramai kanak2 autisme di Jepun Sufi Norhany, tp mmg sistem negara maju bagus utnuk SEMUA special need children, bukan kanak2 saja malah ibu bapa pada kanak2 juga are in government golden spoon. It is fair honestly as these parents have gone through a lot of hurdles and emotional challenge. Sadly our country ni suka 'make up' country pada yg nampak saje, walhal kebajikan rakyat masih di kemajuan zaman 60an. The situation in our country ni when i discuss and tell the situation to few of my colleague, they said it is is similar to UK in the early 70s where special need is not prioritise.
      10 hours ago · · 3
    • Sherifa Nawal that's why, kite kumpul lg ramai2 ahli n register our club..pas tu br kite gerak pelan2 utk mohon hak yg spatutnye anak2 autisme ni dpt...i dh 2 thn join Nasom...parents & techers asocition aktif utk kumpl dana bg menmbahbaikn sgala kprluan anak2 d sekolah..mmg bkn mudah utk laksanakan sesuatu perkara skiranya kewngan tdk kukuh..prlu byk pngorbanan..so, apa pndpt pengerusi...opps ada pengerusi ke club kita ni????
      8 hours ago · · 1
    • Nor Aisyah Abdul Aziz Sufi Norhany, insurance/hoken for autisttic child tu mcm mana? kokumin hoken atau private hoken?
      8 hours ago ·
    • Nor Aisyah Abdul Aziz btw, awak kerja kt hosp mana dulu? Alhamdulillah dulu, kt sini ada kohai yg jadi doktor di sini, kata suami dia, allowance utk standby oncall utk 1 hari aje 40,000yen.. maasya Allah!
      8 hours ago ·
    • Sufi Norhany kat jepun, gaji lain ikut kws. kws kg dpt byk. kws bdr cam chiba n tokyo agak sikit. beza nye bleh jd sampai 2-3 kali ganda. btw, saya keje di chiba dulu.
      7 hours ago via mobile · · 1
    • Sufi Norhany eh, kohai tu nama liza kan?
      7 hours ago via mobile ·
    • Nor Aisyah Abdul Aziz ye! awak kenal ?
      7 hours ago ·
    • Sufi Norhany saya nye batch(^^). tpt dia keje dpt elaun tuk on-call. tpt saya keje, buat on-call for free. huhuhu. about hoken tu nanti saya pos kat sini.
      6 hours ago via mobile ·
    • Marliza Mohamad Sufi Norhany...we are in the same boat...back for good cause of our beloved son..my son danish also 5yo..back to malaysia early may last year..n rasa menyesal tak sudah sbb lambat dignose..but now Alhamdulilah danish goes to nasom n once a week do home based ST..Alhamdulillah..improved a lot..
      4 hours ago ·
    • Syahirah Omar Skarang lagi rasa mcm nak balik Malaysia terus:(( huwaa


Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!