Friday, February 3, 2012

Hobi anak2 autisma

Apakah hobi kebanyakan kanak-kanak menghidap autisme?Top of Form

Eya Maria katun..?? (:

Hazmaliza Omar melukis n mewarna.heheheh

Nurasma Nawawi Puzzle & kartun.

Arbaheah Baie main kereta,sentiasa bwk kereta kat tgn....

Ery Kumagai ‎(makan) *maluuu*
lain2: melompat, bergerak situ sini, susun toys, jigjaw (dia sebut mcm tu hihi) puzzle, cars, trucks,

Puteri Nuur At-Terawis buat benda berulang - contoh suka tepuk-tepuk, ketuk-ketuk. dia suka buat aktiviti yang mengeluarkan bunyi.

Zra FÆruz game...!
katun..!
jalan2..

Syahirah Omar iPad iPhone kopek kulit bibir walaupun x kering sampai bedarah2..huwaaaa

Mohd Shamsul Husin Kopek kulit bibir...sama arrr

Ros Ariff katun,kacau mama..main komputer..bola gym.berlari ..jalan2..

Nor Hayati Mohamad Sulaiman TV, foam/magnetic alphabets, books, soft toys, cars, bicycle, lari2, miming lagu ombak rindu, joget lagu stacy, lepak bawah cadar. :)

Khursiah Mat Salleh guna tab, kdg2 main youtube, games. Tiap2 hari, waktu maghrib, tukar channel tv1, tunggu waktu azan. channel lain tak nak. waktu nak tidur, sebelum terlelap, mesti selimut seluruh badan termasuk muka, tak kira panas ke sejuk, sambil goyang kaki.

Mohd Shamsul Husin Bercakap sorang2, melompat tiba2

Zra FÆruz ha lg satu skg ni mikhail suka kopek kuku.. sampai susah nak potong kuku..

Nor Hayati Mohamad Sulaiman Betul2.. tiba2 ketawa. Buat bunyi bila tak selesa atau marah. Masukkan benda dlm mulut..main air liur.

Ros Ariff hahaha..ariff suka main air liur..bila mama angkat 2 jari..cpt2 nak lari..

Zra FÆruz angkat 2 jari ikut kak raw ek Ros Ariff..? mikhail x jln 2 jari tuh

Ros Ariff a'a..mcm kak raw buat..;-)

Mohd Shamsul Husin Kalo ikutkan....saya main bibir, main air liur waktu kecil. Skang masih main air liur gak

Nor Hayati Mohamad Sulaiman macaman angkat 2 jari tu?

Nor Hayati Mohamad Sulaiman Sama la dgn Eusoff.. kdg2 dia suka letak benda2 kat bibir dia..mcm

Azhani Mustaffa berlari...main air...main pasir...

Ros Ariff jari telunjuk dgn jari hantu rapatkan.mcm sign huruf u.bila dia buat main air liur,saya pukul sikit kat mulut dgn dua jari..tak sakit tapi dia x suka..ingat mcm kena nak balut...hahaha

Nor Hayati Mohamad Sulaiman ooo...

Ros Ariff kalau dia main air kat sinki,saya pegang berus..dia geli kena berus kat tangan.nmpak kita pegang berus..terus lari menjauhi sinki dapur..

Nor Hayati Mohamad Sulaiman Eusoff pun suka jugak main air kat sinki.. Dia buat sapu muka mcm org ambik wuduk. Kalau air sirap ke kopi tumpah pun dia akan ambik sapu kat muka jugak..adoiii...

Fairose Adawiyah suka gigitttt barang dan manusia..mama pun kene gigit..adeh..dulula..skrg gigit org dah kurang..suka main benda berbulu..boleh seret sejadah ke sana sini sebab nak main bulu2 hujung sejadah tu..dan suka main rambut org..kadang2 tengah makan dia main rambut kita..org kunyah nasi kita terkunyah rambut sendiri..anak mama nak jd hairdresser ke hape?

Syahirah Omar Mcm2 weyyy tekujat makcik baca.igtkan Lana je kronik main bibir.tp mmg sampai org risau tgk dia.

Fairose Adawiyah syerah oi, anak akak lagi, semua benda masuk mulut..kalau boleh masuk mikroskop kat perut tu, dah mcm harta karun dah..buku2 x sah kalau xde kesan gigitan, mainan, jgn ckp, dah hancur2 kene gigit..kesian adik2 main kesan2 gigi dia je..tupperware, lg la..bocor2..mcm kene gigit tikus..kalau xde benda nak gigit, meja makan n sofa pon jadi..nasib la besar n hensem, kalau x org igt tikus jadian..

Nor Hayati Mohamad Sulaiman Anak sapa yg suka duduk bwh bedsheet, mcm Eusoff? Ada tak? Kdg2 sampai tertidur bwh bedsheet tu..

Nor Hayati Mohamad SulaimanFairose Adawiyah: Eusoff pun suka gigit alphabets dia....habih kudung2 ABC tu.. Bila nak buat words tapi huruf tak cukup (dah hancur kena gigit), mula la nak marah2..sabo je laa..

Fairose Adawiyah ha,ah, betulla.. dulu ada gak alphabet tu, kudung ada, terpeleot ada, last2 simpan..nanti ada yg buang air besar keluar huruf 'S' pulak..

Che' Nor Hadeed tengok Wall-E lebih dr 30x.. now i dah stop kn.. sbb tbawa2 watak robot tu..

Nurasma Nawawi Lupa pulak Izzan suka main air,hisap jari,cium bantal busuk & main basikal waktu ptg.

Nurasma Nawawi Lucu pulak ku membaca aktiviti anak2 kat sini.Ketawa seorg diri...hahaha!Jd autisme juga Umi Izzan ni ketawa & senyum seorg diri.

Arissa Ilham damia masa sethn lebih suka gigit semua benda, sampai almari kt rmh kitorg penuh dgn kesan gigi dia, ingatkn anak aku ni hulk ke apa suka gigit kayu..mcm tk percaya kuatnya gigi semua benda nk gigit tp alhamdulillah 2 thn dh tk gigit lansung. kalu tk habis la perabut mak..hihihi. sgt suka benda elektronik mcm komputer, hp n ipad.suka juga main air kt sinki bila mamanya tgh buat susu dia mesti sibuk basuh tangan..suka jugak tgk kartun mcm mickey mouse, agent oso..

Arissa Ilham suka jugak baca buku sampai lunyai semua buku..takde dh buku yg elok kt rmh kitorg semua penuh selotape..dan paling suka bukak peti ais..kalu pesan dia tutup kalau tk mmg terbuka la peti ais sampai sejuk lantai..

Mutiara Hati ank suka tgk kartun, kacau ibu pny komputer,,, suka sepahkn baju dlm bakul..main air liur.... sorokkn barang....masukkn brg dlm mulut...gigit buah rantai dh 3x kali tkr buah rantai huhuuhu

Jeni Mokhtar suka susuh botol yang bentuk tiub atas pintu
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=171264698063

Nurasma Nawawi Psl gigit & jilat ni,saya ada anak sedara umur 1thn 5 bln,suka gigit & jilat brg.Pantang jumpa brg semua gigit & jilat.Kalau org marah dia,confirm kena gigit.Saya pun pernah gigit kat bahu.Empunya diri,bdn punyalah kecil sbb ada problem berat tak naik tp gigi dia power & mulut bising.Rasanya yg gigit & jilat ni kanak2 normal pun ada tabiat ni.

Zra FÆruz mikhail dulu suka jilat didnding.. suka tgk cop lidah dia... sampai satu masa kene infection.. skg ni msih ada sket2 tp klu sy nampak.. mmg kene kejar la ngan sy...

Nurasma Nawawi Yg masih suka gigit & jilat brg,kena beri ubat cacing dlm 3 kali sethn.Izzan dulu setiap 4 bln beri ubat cacing.

Nina Nadzarina kartun - baby tv - sampai kena langgan !!! nasib baik RM5 je sebulan hahahahaha

Mutiara Hati kak Nurasma Nawawi ubt cacing beli sendiri ke bwa g klinik ank sy mmg kegemarannye jilat dinding lah masuk brg dlm mulut

Mutiara HatiNina Nadzarina : baby tv tu dh semestinye sampai dh blh hafal lagu dlm karton tu heheheh

Ery Kumagai tambahan : suka main air...dia boleh duduk berjam2 dlm bilik air..tapi skrg dah kurang, sbb asyik kena marah kalo membazir air..tak baik..
Bwk ke pool, sesuka hati la dia berendam

Siti 'Aisyah Rozalli nk share sket :) anak2 yg ade hobi suke berendam tu, kte bleh take advantage ajar dia mcm2 masa dlm air... contohnye counting, konsep2 asas harian, dll dalam bentuk toys n games masa dlm air.... ;)

Mutiara HatiSiti 'Aisyah Rozalli klu yg tkt dgn ni cmner nmpk air cm nmpk hantu hehe tu yg sellu bw g kolam bg dia berani ,,

Nurasma Nawawi Ubat cacing biasa k.asma ambil kat klinik panel.Doktor yg suggest ambil 4 bln sekali dulu sbb Izzan dulu suka jilat & gigit brg, berbanding adiknya takde jilat2 & brg kecuali makanan.Biasanya ambil perisa strawberi.

Nina Nadzarina Nazran pun suka air, tapi dia ada glue ear, so dalam 6 bulan nie takleh budah baik tur berenang huhuhu..

Syahirah Omar Kak fairose..xbleh blah lawak tikus jadian tu..hahahah

Fairose Adawiyah hihi..kena ada lawak skit br best pot pet pot kita ni..

Mayzatt Maisya Tgk kartun or main games kat PC, main air ... skrg tgh sgt suka main penyepit baju. Byk yg kawan-kawan senaraikan kat atas tu pun Sarah pernah suka jugak buat cthnya gigit kuku, masuk benda dlm mulut(termasuklah batu), kopek kulit bibir, buka tutup peti ais,

Ery Kumagai Lately, after balik sekolah, makan mandi, dia masuk bilik bwk ipad. On aircond. Amboii...vip lounge sakan. Abistu mcmana nk practice writing ni

Fairose Adawiyah buka tutup fridge..common sgt..(mama pon ada gak masalah ni time2 lapar) . agaknya diorg suka rasa sejuk ke or dlm tu mcm2 ada so diorg suka n enjoy?

Ery Kumagai Fairose, utk case anak saya, bukak tutup peti ais tu sbb dia suka makan. Tapi asyik2 mintak "egg"..boring lah maknya

Fairose Adawiyah kalau egg tu maknye kena goreng la pulak ye..anak saya kalau bukak fridge mmg nak minum la..tp kdg2 apa2 saja la yg dicari sampai ke lubang cacing..bila jumpa sebiji coklat, ha jadilaa..puas la hati dia..

Nor Hayati Mohamad Sulaiman Kak Ery Kumagai: Sama la Eusoff.. suka sgt lauk telur. Sume2 la.. telur goreng ke, telur rebus ke, telur dadar ke.. Tapi tetap maintain sudu garpu.. :)

Ery Kumagai Hahaha very the mat salleh la eusoff ni..:)
Fairose, tu ler x mencabar kan asyik2 telur goreng..terpendam skill maknye ;))

Fairose Adawiyah haish, omputeh la pulak eusoff ye..

Fairose Adawiyah haha..pas ni mak dia kene buat egg benedict with hollandaise versi goreng..ternganga ummar tgk skill mak dia..

Nor Hayati Mohamad Sulaiman hahaha..kelakar kan? kdg2 bila cakap omputeh dgn dia kat umah sambil tgk diri sendiri serabai pakai kain batik/baju kelawar rasa nak gelak pun ada... percanggahan budaya ni.. hahaha..

Zamri Tembol dulu sampai sekarang - komputer, hp, psp, membotol; dulu - air (parit/kolam/fountain/sungai/sinki/air dlm gelas dll yg ber air), scrolling text/moving object kat tv/komputer, news channel especially weather forecast, berkepit dgn pek mini M&Ms, suruh org buat pipi kembong sambil cakap, marathon dari ruang tamu ke dapur; sekarang - menyanyi-nyanyi, gentel bantal yg dh mcm gombal (tau apa ni?), copy paste & bermain dgn MS-PowerPoint

Siti 'Aisyah Rozalli kak Mutiara Hati, hehehe:p alaaa~~~ jgn kn budak2 tu, sy dulu smpai umur 6 tahun baru brani msuk air.. tkut ikan jaws (pengaruh TV...) ('-_-) hohoho:p xpe... perlahan2... ade 1 lg cdgn la kl dia xnk msuk air.... tapi, messy sket.. (messy mmg bgus utk anak2 autist).. kt umah, kl dia nk main, biar toys tu dlm air... kl dpt beli pool kecik yg pakai angin tu, letak mainan dlm tu, biar dia main dlm air.. lama2, sghonok insyaALLAH dia dgn air tu... hohoho :) sbb air ni ada mcm2 nilai terapeutik.. kl bg diorg main air suam2 sket, stimulate bahagian lain dlm otak diorg, bg air sejuk2 sket, stimulate bhgian lain plak... hish... senang cite, mmg bgus la... hehe :) insyaALLAH.... tp, pastinya dgn keizinan ALLAH :)

Suzilawati Ghazali along dlm gmbar ni suka straw..tgok la straw icekacang sket pnya beso tu... then gosok2 bibir,til mgelupas la kalo kering sgt, n BACA BUKU..esp kitab agama or Al Quran n tafsir....in other words..belek2 buku till buku tu kembang ...bukan baca pun.. tgok gmbar n line pd buku tu...

Samsul Muariff Saroni mengadap computer hari2...membaca melukis bab yg dia suka saja....dunia angkasalepas....

Shiela Ali melukis..melukis...melukis....mengadap komputer.....kalau x suruh stop x der la.....

Suzilawati Ghazali kalau dpt air abes la setangki air di buka dimain2 air mgalir tu.. then kalau dpt tgok astro oasis nya zikir..jgn harap la tukar siaran.. nersi lagu2 raihan faveret sia nyanyi versi humming jerrr..

Noradilah Abdullah ngadap komputer, tukar channel astro kalau boleh astro oasis dengan AFC je, suka main2 dengan kunci dengan jam. suka aznil nawawi(kipas susah mati nii)

Noradilah Abdullah dia pun suka main air....hihihih

Azma HjKhalid baru dpt buku teks dan buku akiviti maths hari ni, sampai je umah terus bukak dan buat sampai malam pun x nak tido, kalau x bagi buat, die nak main ipad, kalau x die bercakap sorang2.....balik je skolah bukak buku maths, mcm xde keje umah subjek lain....xde timetable maths pun macam sibuk je buat maths....bila penat, cakap sorang2 pas tu main ipad pas tu buat maths lagi, itujela sehari- hari.....

Nor Hayati Mohamad Sulaiman perggh.. sume suka air ni.. kalau bwk pegi waterpark mmg sampai kecut la kan? same goes to my eusoff... :))


Sumber: Autisme.My

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!