Monday, July 30, 2012

Gluten dan anak2 autisma


PERTANYAAN

"GLUTEN juga sering dihubungkan dengan penyakit Autistik. Anak yang menderita penyakit Autistik dianjurkan untuk melakukan diet bebas gluten dan Kasein"... Ada sesiapa yang dapat memberi PENERANGAN berkaitan dgn KENYATAAN d atas.


RESPON AHLI KAA

Nursyima Ismail Apa yg sy pernah baca tp betulkan apa yg tidak ya...casein dlm susu lembu agak susah cerna & gluten dlm kebnykan makanan karbohidrat membekal tenaga yg berlebihan membuatkan anak autisma jd hyper..Agak susah utk access GFCF kt Msia ni...paling hampir pun makan berasaskan organik (pn mahal jgk)...tp pengalaman sy berbeza, saya modifikasikan makanan anak saya dgn memberi beras perang, brokoli, carrot, protein berasaskan soya (tauhu & tempe), daging putih (ayam & ikan)...Alhamdulillah sudah hampir setahun anak sy amalkan diet ini dan sedikit sebanyak hyperactivity nya berkurang dan tahap konsentrasi sedikit meningkat...

Siti Zatiah Zainal thts very good to hear.anybody with more info on this n have tried ways n food tht works well with their children pls tell us more...tq

Nik Mat Ya Just to know, susu tepung yg my son minum everday..almost 4-5 times/daily..is it ok? He is now 6 yrs old..but still need susu..

Nursyima Ismail most parents who have autistic children do face problems in managing their kids diet...anak sy before officially diagnosed was on 100% cow's milk coz dia mmg tolak semua makanan...we didn't know that dia amat sensitif dgn tekstur makanan especially yg bertekstur lembik...bila disahkan autism dan disaran utk tukar diet, kami mula hentikan susu terus dan cabaran lain pulak dtg...apa2 pn soal pemakanan anak begini mmg kena 'tegas' & disiplin...dan kita as parents pun jgn complacent sgt sbb anak2 autisma tends to be 'manipulative' sometimes...

Nur Qyyum Ng ada parents yg substitute kan cow's milk dengan rice milk. dkt area Sunway tak jauh dr Taylor's college ada satu restaurant yg menyediakan menu GFCF free.. (sorry, nama restaurant tak ingat la)... di situ pun ada jual product GFCF free.. infact ada juga parents yg tempah kek cookies yg GFCF dr situ..


Intan Sulaiman Just nk share experience sy, anak sy di diagnosed moderate autism masa umor 2 thn setgh, lebih kurang 2thn setengah yg lepas. Masa tu mmg sy bg dia fresh milk mix with milo. Saya noticed symptom2 autism mmg kuat mcm susah tidur( tidur tak lena). Dia akan bangun tgh2 malam ketawa dan nangis berselang seli. Then sy decide utk cuba casein free. Means sy tukar susunya kepada rice milk mix with cadbury koko powder. Intake dairy yg lain sy keluarkan. Apa yg sy noticed dia dah xbangun mlm2 lg, xde lg nangis dan ketawa spt sebelumnya. So sy yakin ia berkesan utk anak ini. Disebabkan setiap anak2 autism berbeza2 kesesuaiannya, so xrugi mencuba. Since skrg sy dah move ke tempat lain dan nk dptkan rice milk xsemudah dulu so dia hanya amik cadbury koko powder dgn secubit gula. Alhamdulillah masih berhasil, sesekali tu ada jgk dia amik milo terutama kalu bwk keluar berjln xmenjadi masalah.

Wahed Wahida dmana nk dptkan susu beras tu..anak sysgt memilih mkn..klo nasi mknngn kicap saja..dan kbykannya minim susu...thks info yg sgg mbantu

Intan Sulaiman Ada yg ckp dekat Cold Storage di Wangsa Walk ada jual, tp sy xpenah check lg, anyway selain dari rice milk boleh juga amik almond milk. Kedua2 susu nih boleh buat sendiri di rumah ble google rice milk recipe dan almond milk recipes, sy penah salin ble msg fb sy kalo nak. Bezanya klo yg buat kat rumah nih xde preservative, so kena abiskan dlm tempoh kurang seminggu.

Intan Sulaiman Memilih makan mmg kebanyakan anak autism mcm tu. InsyaAllah apa yg saya nampak dr pemerhatian pd anak,ianya boleh diubah apabila usia anak meningkat, dan bergantung jgk pada pendedahan kita pada diet makanan mereka. Ddulu anak sy cuma mkn nasi putih (tak boleh tercalit kicap atau apa2 kuah lain, mesti putih bersih), sup ayam, dan ayam goreng serta ikan goreng shj. Buah cuma oren shj dia makan.Kuih xnak.Tp apabila usianya meningkat, sy cuba2 bg dia (walau sy tahu dia xnak), mknan lain, kuah masak lemak, buah tembikai, jambu, kuih karipap, kuih lapis. Slow2 bila dia nampak kita makan then pun ada rasa ingin mencuba dan akhirnya nak makan:)

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!