Tuesday, July 17, 2012

Puasa anak2 autisma


Wajarkah anak2 autisma BERPUASA?

Din Bude Latih untuk kebaikan, apa salahnya...

Mariana Othman sbg guru,saya rasa wajar tp terpulang pada keupayaan dorg menerimanya...

Kak Diedie Shamsuri wajar...tapi kena ajar dari awal...insyaallah...saya ajar dari darjah 4...ok jer..dah ting 1. Biasa la Autis, diakan akan terbiasa dgn peraturan yang parent buat. Tapi awalnya, kena bersabar juga...sebab anak kita kurang sabar. Cubalah , Insyaallah.

Arbainah Shahedy emmm tak jadi masalah kalu atas kemahuan mereka sendiri. sebagai ibubapa, kita harus terangkan dgn jelas apa itu berposa. sedia maklum anak2 kita ada yg hyperaktif dan selalu meltdown. anak saya iz1 stat posa 7thn half2 day pastu 8thn (dpt 20hari penuh, sabtu & ahad tak tahan dihidrat sebab hype).. Alhamdullillah..9thn (thn lepas) full 1bulan (dia sendiri temui cara kalu 'hangat' dan 'haus' renjis2 air ke badan dan duduk depan kipas), malah hampir setiap malam dia ikut bertarawih.. thn ni dia berazam nak full gak.. InsyaALLAH ^_^

Nadzim Bin Bakri wajar walaupun sekadar setengah hari....

Mohd Radzi Ya..sekiranya ia mampu..

Sitijuraidah Zahari Apa salahnya....walaupun tak wajib ...tapi biarlah dia belajar seperti anak2 yg lain...tiada beza....

Opah Som ikut kmampuan mrk. biar mrk marasakn IBADAH ini seronok n punya nikmat,bukan paksaan,keras n x seronok. perlu dibimbing tp bukan dpaksa

Zull Gjoy ye..tul tu..abg skong...proses blajar

Rohayu Latib eermm..tepat sekali..

Zull Gjoy sayangi...ank...k

Rohayu Latib ‎100%

Milah Cenongeh klu diaorg fhm konsep pose,ok je utk pose, tp klu tk fhm nant sian lak diaorg tentrum.huhuhu

Hayati Jafar beri mereka peluang untuk menikmati kenikmatan ibadah puasa, bimbing dengan sebaik2nya ikut tahap kemampuan mereka

Rozilawaty Alias wajar diajar sebagai salah satu proses pembelajaran..anak sy umur 8 thn dah start puase separuh hari itu pon sbb dia bnyak tgk cite upin ipin dan dpt hafal niat puase... skrng tiada mslah lg malah x sabar tggu bulan ramadan.

Daniel Haiqal wajar,saya dah 2tahun puasa

Sumber: Kelab Anak Autisma

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!