Tuesday, October 16, 2012

Ibadah Qurban untuk Faqihah

 
Bulan Zulhijjah bakal tiba. Peluang untuk berqurban datang lagi. Amalan yang bukan sahaja disukai, malah dicintai oleh Allah SWT, sepertimana yang disabdakan dalam Hadis Riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah dan Hakim.


       " Tidak ada satu amalan yang paling dicintai Allah SWT  daripada Bani Adam ketika Hari
          Raya Edul Adha selain menyembelih haiwan qurban".

Hikmah-Hikmah Ibadah Qurban
  • Melatih diri sanggup berkorban untuk perkara kebaikan.
  • Membuang sifat kedekut, bakhil dan tamak.
  • Tanda kesyukuran di atas nikmat pemberian Allah.
  • Meningkatkan ketaqwaan kepada Allah.
  • Mengingati pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail. Ia boleh memupuk semangat pengorbanan terhadap diri dan masyarakat.
  • Menggembirakan fakir miskin dengan pemberian daging Qurban.
  • Merapatkan silaturrahim di kalangan umat islam. 

Pengertian Ibadah Qurban

Qurban ialah menyembelih binatang ternakan berkaki empat (Al-An'am) pada hari  Raya Eidul Adha atau hari-hari tasyrik (11, 12, 13 Zulhijjah) dengan tujuan beribadat kepada Allah. Hukum  Ibadah Qurban adalah sunat muakkad bagi yang mampu dan wajib bagi yang bernazar. Ibadah Qurban bermula selepas naik matahari  sekadar cukup untuk solat 2 raka'at dan khutbah pada 10 Zulhijjah dan berakhir ketika terbenam matahari 13 Zulhijjah. 

          " Barangsiapa yang mempunyai  kemampuan tetapi tidak berqurban, maka
            janganlah ia menghampiri tempat solat kami". 
           ( Riwayat Ahmad dan Ibnu Majah dari Abu Hurairah)


Ibadah buat kita, kegembiraan buat mereka. Selamat menjalankan Ibadah qurban. Semoga Ibadah Qurban kita mendapat ganjaran yang besar di sisi Allah SWT.

 Sumber: http://hanapiahmt.blogspot.comCATATAN

Tahun ini (2012), kami akan melaksanakan ibadah qurban untuk Faqihah (autisma) dan kak long Faqihah, Satu bahagian untuk Faqihah dan satu bahagian lagi untuk kak long. Dilaksanakan di Ipoh sahaja, Pendaftaran telah dilakukan.

Ibadah Qurban Faqihah sebagai tanda kesyukuran atas perubahan yang berlaku ke atas Faqihah sehingga ke tahap sekarang. Usaha2 yang dilakukan telah mendatangkan hasil. Kini Faqihah dah menghampiri watak sebagai seorang kanak2 normal

Ibadah Qurban Fakhira juga sebagai tanda kesyukuran kak long (Fakhira) yang berjaya memperolehi keputusan cemerlang dalam percubaan upsr, dapat menjawab dengan baik dalam peperiksaan upsr sebenar.

Sama2 kita doakan agar Faqihah kembali seperti kanak2 normal dan kak long berjaya memperolehi 5A. dalam peperiksaan tersebut.

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!