Thursday, October 4, 2012

Ibu KELIRU...anakku autisma?


PERTANYAAN drp Niezaa Abghani

" Salahkah saya tidak mengakui bahawa Aiman sebenarnya Autisme memandangkan dia mpunyai ciri2 spt tidak blh bckap dgn lancar, suka tgk kartun chanell disney, ms kecik tkt ujan dan petir.. skrg dah ok... x suka brgaul dgn org lain... suka bca surat khabar bhgn iklan, peta dan skrg suka bc buku resipi... pemb. ok.. thn 5 sek. keb/sek agama... adik aiman juga tidak blh bckp dgn baik w.pun skrg 6 thn.. pra sek. saya sgt risau.... klu blh sy ingin bkongsi pendapat dgn admin dan kawan2 d sini... tq "


Komen Rakan2 KAA

Siti Salamah Mohd Yusof berjumpa lah dgn doktor/pediatrik/psikitris/psikologist yg boleh screen dan mengesahkan sama ada anak ada masalah autisme atau ada masalah lain. lagi cepat didiagnose lagi cepat intervensi dapat dijalankan dan lagi cepat anak dapat menyesuaikan diri dan berdikari. Ignoring bukan jalan penyelesaian krn masalah anak takkan selesai dgn pura2 tak tahu. lagi lambat tindakan dibuat lagi besar kesannya kelak

EnZees Slim Diet II kesiannya Aiman, parents patut bawak jumpa pakar, insyaAllah anak2 istimewa ni sgt2 istimewa..didik dgn betul, insyaAllah diorang akan lebih berjaya dr anak2 normal lain..

EnZees Slim Diet II tk bleh biarkan..pls..

Siti Salamah Mohd Yusof lagi satu, parents kena lengkapkan diri dgn ilmu pengetahuan ttg autisme spy dpt mendidik anak dgn baik. tanpa ilmu kita mudah melatah dan akhirnya anak akan terperangkap dlm dunianya. tingkatkan tahap komunikasi dgn anak spy dia tak 'lost'

Azreen Azizol plzz kal leh jgn biarkan ye,kene g cpt2 at least dpt detact awal,kal puan btndak cpt insya allah segalanye akn jd baik,bwk die g jpa doc dulu...

Aszfarina M Zin Kalo kamu yakin anak kamu bukan autisme bole call Dr. ni, cubalah bawa. Kamu akan lebih tenang nanti. Dr. Maizatul 0133542821

Zaidi Othman Tak perlu risau. Kena redha dgn pemberian Allah. Anak itu byk keistimewaanya.. lama2 berada dgnnya kita dpt rasa keistimewaannya. MESTI pergi jumpa dgn pakar utk diagnosis awal. Banyakkn bersabar dgn anak ini. Jangan sesekali marahkannya atau memukul jika ada benda yg kita tak puas hati dgnnya.

Syareeza Ayob Kedua2 ank saye agak lambat brtutur dgn lancar. Sgt takut/geli dgn pasir. Yg lain semua ok. Pergaulan semakin ok. Kena bg ruang utk die xplore n learn. Skrg masih brjumpa pakar. Brjumpa pakar x semestinye utk diagnose je tp utk kite belajar n have idea bgaimane utk tangani n baiki kekurangan die. Org yg normal pon ade kekurangan mereka juga.

Ummu Arfan Zarif Raziq Aszfarina M Zin & Syareeza Ayob: Bole pm sy nama penuh & tempat doktor tu bertugas? Sy nak bawa anak sy buat check up. Sy tak pasti samada dia autism atau tidak tp tanda2 tu mmg ada. Terima kasih yer.

Samsul Muariff Saroni perkembangan kanak2 kena dipantau seawal mungkin....lagi cepat diketahui permasalahannya.....lagi baik utk mendapatkan intervensi....jgn tangguh2....kita ibubapa alaf baru....pengetahuan sng dicari.....think positive.....

Pok Rol salah

Noor Azlina Syareeza ayob... Plsss pm saya... Doc n clinic nak buat check up tu... Anyway tqvm...

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!