Wednesday, October 24, 2012

Latih anak autisma ke Tandas

  1. Kongsi Pengalaman:

    "Berjaya juga akhirnya utk train haikal utk lupakn pampers. rasa mcm menang duit RM 1 juta..."....Zaitun Adnan

    Diharap beliau dapat memberikan kepada kita TIPS @ ada2 sesiapa yang mempunyai TIPS. Ini merupakan diantara masalah utama yang dihadapi oleh kebanyakan anak2 autisma.

    Masalah yang sama kami hadapi bagi memastikan Faqihah ke tandas dan katakan "TIDAK" pada pampers. Memang sukar tapi sebagai ibubapa anak2 autisma kita mesti istiqamah dalam kesabaran serta tidak berputus asa untuk tugasan ini.

    Komen Rakan KAA 

    EnZees Slim Diet II apa petuanya..
    • Zaleha Aziz saya juga menunggu tips2 bagaimana nak didik anak2 autisma utk tidak memakai pampers,..anak saya dah berumur 6 tahun,..masih x boleh tinggal pampers,
    • Zaza Masrini Ghazali bleh share tips?? anak saya dah umur 9 tahun tapi masih terpaksa bergantung pada pampers risaunya....
    • Intan Sulaiman Tip sy mudah sj, satu kena konfiden keupayaan anak walau rs xyakin takut terkencing kat luar tp atlast diaorg akan buktikan diaorg bole. Apa yg sy buat, masa sy train tu umo anak 4thn 6bln, kena konsisten direct seminggu sepanjang masa, kunci jam kalu perlu setiap 30min, jam bunyi bwk gi toilet.Seminggu lebih anak dah bole sukses.Bawak anak ke toilet setiap 30minit, kalo dia kencing jugak in between bwk setiap 15 minit, suh dia dok bilik air sekejap, mmula mmg diaorg xkencing, kencingnya masa luar toilet tu tp lama2 diaorg akan faham apa yg kita nk dan maksudkan. Selalunya yg sukses pee dlu then follow up lama2 poo pun dia akan faham.Untuk parent yg keje amik cuti seminggu train betul2 lepas dah berjaya xyah risau lg. Sampai skrg anak sy kalo kencing mmg kena proper, time travel carik toilet xjumpa sy bwk suh kencing tepi building xnak dia sanggup tahan.
    • Wahed Wahida apa yg sy buat mula2 sy ckp sllu ckp dgn dia..nak kencing kat mana aiman...bilik air kan..berak..bilik air..sy ckp dan sllu ckp on d way dr nurseri ke rumah even dia buat tak tau..lame2 dia respon..tunjukkan cara mcmnana gunakan toilet tu.insyaallah lame2 dia fhm.tiap kli solat doakan biar dia fhm pkara tu.sy tau mgkin cara anak kita bbeza.kita mmg kena konfiden dgn anak kita bleh buat.kt cari caranya.ttpkan satu tmpoh utk kita usaha..sy amik berkat ramadan baru ni.allhamdulliah aiman dah tak pki pampers.sy bgtau pampers utk tido..syukur dia dah fhm..smga bjya pd yg lain.insyallah.
    • Norhana Salan saya pun guna tips yg sama spt puan intan sulaiman sms anak autisma sy haziq 4 thn. alhamdulillah berjaya. slps itu dia akan pg toilet sendiri. skrg umurnya 9 thn.haziq sek pend.khas. dia akan beritahu cikgu klau nak buang air.cubalah tips ini. yg penting kena rajin dan jgn putus asa
    • Ridzuan Abu Shah Anak say dulu berak kat ruang tamu,pas tu dia lap pakai bantal,kencing mcm bomba dimana saja,tp kami Akan pastikan setiap sejam bawa ke bilik air,kencing atau tidak belakang kira,jadikan rutin,sama juga bila blk kg,Akan berhenti dimana petrol pam,suruh dia kencing,rutin ini Akan membuatkan dia terbiasa,jgn putus Asa,
    • Maslina Samidi Salam..ye tips nya jgn putus asa..secara teori mmg mudah.tapi nak buat bergantung pg anak tu sendiri..setahun sy try train anak sy..selalu x berjaya dan dia terkucil sekali sekala.cuma lately dia dah boleh buang air kecil kat toilet tapi masih mengamuk2 nak pampers.
    • Ssannie Irdina Rysa start bljar xmo guna pmprrs lps tukar kpd pmpers pants... Mula2 dia xnk.. Biasakn bdk2 ni nk tukar bnda da biasa bkn snng... Lma2 dia dah tau nk g toilet kna bka pmpers pants tu.. Cuma ada la dia terlepas jgk..lau x silap umur dia 9 thun.....
    • Syaqila Yusof i pun risauy next yaer afham dah 5 years..yang pasti pampers buang sendiri...basuh beraksendiri.. tapi bile x bagi pakai dia menagamukpulak...kena usaha lebih sikit susah sekolah nak terima nanti
    • Zaitun Adnan sapa2 nk jadual toilet training email sy.nk papar cni mcm besar sgt coz jjadual sbln.klu disiplin guna jadual ni insya-allah cptlah nampak impaknya.
    • Fatimah Zakaria Saya pun lakukan seperti yang dilakukan oleh Intan Sulaiman, tetapi saya lakukan setiap 15 minit. Pertama sekali anak saya pandai buang air besar dengan sendirinya di toilet, saya menjerit kegembiraan.... Sekarang dah jadi anak teruna - 21 tahun, tetapi masih perlu dikawal seperti anak-anak kecil. Bersyukurlah keatas segala anugerahNya. Pasti ada hikmah disebaliknya....
    • Intan Rayahin Hassan ank sy 3thn. alhmdulillah siang sy dh train xpkai pmpers. buang air besar je kena pkai pmpers lg, kdg xprsan bila dia nk buang abes terabur. setiap sejam sy ajak g toilet. tp masih tahap struggle lg psal kdg2 dia ngamuk bila asik ajk g toilet.
    • Anggun Lavender betul..nk kna byk2 sabar..lps je sminggu masuk umur 5 tahun sy trus ajar anak x pakai pampers dan gi toilet sndiri..walopun dia blum bole brcakap lg tp dia faham apa yg diajar..sminggu je dia dh bole biasakn diri x pakai pampers. mmg penat dan nk kne kje lbh ckit sbb sntiasa kna mop lantai dlm ms smggu tu..emosi pun dh lain mcm jdnya mmg trlebih garang sbb geram + penat..nk tak nk mmg kna cubit gak cikit nk bg dia takut sikit bl kencing dan berak merata2...
    • Zaem Radzi anak saya 6 thn pkai pampers lg,parah 5 hari sekali nk beli pampers, mamy poko plak tu,pening.bg idea bleh?
    • Zaitun Adnan mahal jenama tu....jgn putus asa n kena rajin train dia.bagi yg x bckp n takut g bilik air sendiri kenalah guna jadual.x penatle nk ulang k tandas selalu.dgn jadual kita blh tahu masa bila dia kencing n berak.x ler btabur merata.mcm haikal ms berak dia dlm lama.masa kita x terbuang lama kt bilik termenung tu klu tahu pola melepas dia.
    • Ana Alias just nak share little experienced Aziq Isyraf at NASOM. He has been there about 3 years. That time he was 4 years old. ada toilet train..and from there kita kat rumah pun buat benda yg sama. even at nite pun kita kena bwk dia ke toilet..so kena berkorban la sket nak bangun mlm for both parents. nothing impossible en. zaem. trust me.
    • Nor Rahimah Esa alhamdullilah ank sy fitri xpkai pampes dlm umur 3thn..ajar dr peringkat awl dr mudah..memglah mguji kesabaran sikit,tp kena displinkn lama2 pandai..skg dh 8thn dh..semua lakukn sendri..kena latih dia brdikari,bkn brmakna kita lepas tangan..nk dia,rase... dia same jee spt adk bradk yg lain xde istilah pilih kasih..pokok pangkal kena didik asuh dr peringkat awl,ibubapa kena mainkn peranan penting..xade istilah susah alah slama sy membesarkn ank sy..jgn putus asa,jika kita redho krna allah taallah..semua pasti kn senang isyaallah..

      Intan Sulaiman Masa sy train tu anak sy Non Verbal, smpi skrg masih non verbal so verbal atau non verbal not the excuse diaorg sama jgk akan faham malah lebih mudah train dr sepupunya yg normal dan masih pakai nappy:)

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!