Sunday, November 11, 2012

JANGAN MAKAN IKAN TIDAK BERSISIK?


Satu kajian di Jepun mengesahkan bahawa jenis ikan yang tidak bersisik membawa risiko yang tinggi kepada kesihatan. Samada ikan jenis dari laut atau sungai seperti patin dan keli atau ikan laut seperti pari(sekadar menyebut). Risiko ikan jenis tidak bersisik adalah kerana ia mengandungi kandungan RAKSA (MERCURY) yang tinggi dari ikan bersisik. Kesan raksa kepada seorang wanita mengandung yang kerap makan ikan tidak bersisik , insya ALLAH bakal melahir bayi `down syndrome’ . Kesan raksa yang lain adalah kandungan toksid yang tinggi dalam darah yg menjurus kepada penyakit kronik.

Sangat menarik diperhatikan, peraturan makanan Kosher (agama Yahudi) turut mengharamkan memakan ikan tanpa sisik. Ini telah menyebabkan banyak sekali makanan yang lazat seperti kerang,siput,ketam,belut dan lain-lain “dibuang” dari senarai makanan.
...

Jelas sekali Tuhan yang maha esa mengetahui perkara yang mana bertahun lamanya untuk saintis membuat penemuan. Sekarang kita mengetahui bahawa ikan yang bersisik mempunyai sistem penghadaman yang menghalang penyerapan racun dan toksin ke dalam daging mereka.

Ikan keli adalah contoh ikan tidak bersisik. Ikan pembangkai ini mempunyai sistem panghadaman yang menyerap toksin dari air. Ketam, lobster, kerang dan sotong tidak mempunyai sisik dan diketahui bertoksid tinggi. Mereka menyerap segala toksin secara semula jadi dari air di sekeliling mereka. Menarik juga untuk diketahui bahawa lobster dan ketam adalah krustasia yang merupakan sebahagian dari keluarga antropod, termasuklah lipas, labah-labah dan lipan.

Excerpt from http://www.shia-explained.com/my/

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!