Tuesday, November 13, 2012

Tabah mendidik anak autisma



Zaki Saleh anak sy pn mcmtu..hyper dan autisme.mmg susah sikit nk bwk g mana2.kena byk bsabar..tambahan pula ibunya baru meninggal dunia akibat kanser..smoga allah kurniakn kekuatan srta ksabaran pd sy..

Hartini Bt Husin kekuatan kena datang dr parents dulu..jgn anggap sebagai bebanan anggap sbg kurniaan..i sendiri pernah dimarahi oleh ex-hubby kerana sanggup declare anak OKU..this show masih byk manusia yg berfikiran sempit & negatif terhadap anak2 istimewani..takde parent dlm dunia yg suka2 or seronok nak declare anak OKU..bawa berjalan people akan stare bila dia jerit heppi atau tension..biar le orang nak pikir cemana..kena tabah & be positive..

Anggun Lavender ank sy pun sama..bl tgk muka xnampak sikap dn x dgr cara ckp mmg org ingat normal..kat rmh dia ok je senang dikawal tp bl kat luar tu yg x tahan nk sbr tu..kalo dia dh x sukasatu2 tmpat dia akn menjerit, dan akn usaha push kt supaya kluar dr tmpat tu..apa2 pun sy syg ank autism sy ni sgt2..biarlh dia brbeza dgn bdk2 lain...disbbkan keistimewaan an2k autism kt ni insyaAllah...Allah dh jnjikan syurga untuk nya nanti..cuma kt diamanahkn mnjga mereka sebaik mgkin ddunia ni...kt patut brsyukur krana dkurniakan ank yg smemangnya ahli syurga..dan kita juga adalah bertuah dan istimewa mcm ank kita juga..

Salmi Mat Razi ank sy moderate autisme..umur dia 10 thn..syukur p mane2 so far xde mslh cm haikal ni jenis yg obses ngn komputer n tepon so dia mmg selamba je menempek kt sape2 aje yg dok lyn pc n game.sure org pelik kan so sy takan segan silu terus terang dia special n trg ckit coz org tgk dia normal.kbykan org kt luar sane xtau pn autisme 2 pe...lg2 ank autisme kita fizikalnye normal...

Nor Hariza Abd Majid saya baca semua mesej ni menangis saya sebab semuanya ini berlaku dalam hidup saya... anak saya dapat kat OKU pun di kutuk dan dikata macam2..... hati ibu bapa yang alami dan menangungnya.... sepanjang hari menangis bila doktor sah anak saya autisme.... bila saya daftar anak saya dalam kelab autisme saya tanya suami saya.... nanti ada org yang akan pandang sinis dengan kita... jawapan suami saya biar la apa orang nak kata Hafiz anak saya.... Walau macam maner tanggapan orang sekurang2 dia seorang anak yang baik

Majdi Hamid Anak lelaki saya berumur 7 thn, hensem, hiperaktif dan autisme. Baru saja tidurkan dia setelah 3 kali dibaca ayat kursi. mlm ni kami solat maghrib bersama. dia boleh berdiri, sujud dan duduk antara dua sujud. walaupun tak sempurna bercampur tawa2 kecil tapi dia dapat kekal ditikar sejadah. cara ini saya guna utk kurangkan tantrum yg teruk hari ini. moga allah beri kesabaran kepada kita semua menjaga anak dari syurga ini.


Sumber: KAA

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!