Tuesday, December 18, 2012

Ahli KAA kongsi pengalaman mendidik anak autisma


salam buat all d wonderful parents!

sy sekadar ingin berkongsi pengalaman yg baru sedikit ni..dan bertanyakan beberapa soalan.anak lelaki sy baru 3 tahun 4 bulan,dikenalpasti ada masalah semasa umur 2 tahun,sbb mase tu die hanya bole menangis2 dan tau beberapa perkataan,cth: abah,susu,car,(x sampai 10).stelah bace a few researches and tgok dis page, barulah sy sedar,anak sy ada ciri2 autisme dan ADHD, sepert, tantrum,uncontrolled emotion, sleeping disorder, xnak main dgn budak lain, suka menyendiri, blum pandai bercakap, no eyes contact,takut gosok gigi dan takut gunting rambut, mengamuk x tentu masa,suka buat benda yg bole membahayakn diri(mcm meluru ke jalan raya atau nk terjun dari tingkap)

sy kemudian refer die ke GH, dan seterusnya dia terus diagnosed under special treatment(suspected ADHD /Autisme) so he went tru speech teraphy,occupational theraphy,hearing test etc.
di masa yg sama sy hantar die ke playschool(english medium),dan belikan die buku2 yg die suka(die x suka toys,die sgt suka baca buku dan tgok kartun).dan sy jugak selepas tu, sama2 dgn suami, bnyk bercakap dgn die, cuba ingat mengingati supaya sabar dgn kerenah die,dan positive thinking pd die.sentiasa doa yg baik2,dan slalu usap kepalanya.walaupun kdg2 perangainya x terkawal, ada jugak sy pukul sikit kaki/tgnnya, dan kemudian sy akn peluk dia kuat2,dan terangkan dgn baik,kenapa sy pukul.sy jugak pakse die pandang mata saya bila berakap,dan hari2 bgtau die nama die.

after one year,Alhamdulillah,sy sgt2 bersyukur, perubahan padanya boleh dikatakan 80%!! die dah pndai dan rajin bercakap(sbb dah ade adik yg umur setahun setengah),walaupun x sepetah budak sebaya die,tapi perubahan sgt besar! die dah pndai eksperesikan rase takut,"mummy,abg takut" ,mummy,adik mane?, abah,nk mkn KFC", mummy,abag taknak skul,xnak teacher! -- walaupun x sama level dgn budak2 3 tahun,tp dia dah bole bina ayat dan bercakap slalu. die dah pndai main dgn org lain(best friend die of course adik die),dah pndai bgtau, nama saya rayyan rifqie ,dah pandai bukak baju dan pegi mandi, da boleh gosok gigi,da pndai baca A to Z dan kenal huruf2 tu, dan tau bace 1-20(in english) , hafal lagu2 nursery rhymnes, dan alfatihah(walaupun pelat bunyinye)
saya menangis dan terlalu bersyukur! last month, die masuk concert taska die,jadi bee, n nyanyi lagu2 nursery rhyme, dan buat solo performance! walaupun bila dapat mic dia diam(dia xnak bercakap in public) tapi sy sgt2 bangga dgn dia!

cuma,ada beberapa masalah lagi yg sy perlu atasi:
-tantrum(masih ada kadang2)
-sleeping disorder(masih ada,tetiba mengamuk tgh mlm, dan perlu disogok susu)
-dangerous acts(mcm meluru ke jln raya)

saya masih ada satu lagi appointment dia dgn paeditrician.d last one was in july, sbb doc kate die dah 80% sembuh, alhmdulillah.sy masih x putus asa,dan harap die sembuh sepenuhnya,dan harapan sy,ibu bapa lain jgn putus asa! mereka sgt2 istimewa! skrang ni, sebelum tdo, die akan kiss sy, dan ckp, trima kasih mummy! -sebak dgar!

Sumber: Noor Marshitah

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!