Friday, March 8, 2013

Cabaran memberi pendidikan anak2 autisma



"salam kepada rakan2 kelab.mohon pendapat.anak saye sekarang berumur 5 tahun masalah autisma.saye ada mohon sekolah ke nasom tapi kena tunggu koata.sementara sekarang ni saye antar anak istimewa saye ke PDK. Jadi saye dah berpindah.sekolah yg berhampiran rumah saye ialah tadika kemas. Jadi saye cuba mohon minta agar dapat anak saye bersekolah disitu.cuma saye ingin tahu adakah sesuai jika saye sekolahkan anak saye dimane tadika kemas adalah kesemunye anak yg normal. Sebab ada pendapat kate tak sesuai dan ada yg kate perlu bercampur ngan anak2 normal.mohon pendapat" drp Nita Nor
Intan Rayahin Hassan Ank sy pun autisma 4y. Skolah bdekatan mmg xde samada pdk ke pa yg da kemas. Da tny pndapat ckgu terapi dia kalu nk antar ank ke kemas. Dia kta xde msalah bg dia bgaul n blaja dr kwn2. Tp jgn secara mndadak mgkin stgah jam dlu pastu sejam tgk cmne pnerimaan dia.

NwDarwina Awin Depends pada ank awk..kalo dia mild autism n xde aggressive behavior, rasanya ok..tp biasanya, kalo cikgu rasa x boleh nk handle, cikgu akan minta berhentikan ank tu dr skolah..bkn slh cikgu tu juga..mungkin dia xde skills nk handle ank istimewa, x bleh bg perhatian, atau takut efek budak2 lain kalo ada aggressive behaviour

Azlin Mizan Ali anak sy dlu pn dihantar ke Pdk . tgk dlu camne ... kalau ok boleh teruskan la . ada cikgu yg leh paham keadaan ank kite ade juga yg tak .

Hasmah Hitam Pada pandangan saya jika guru yang mangengajar di tadika itu mengetahui kaedah mengurus anak autisme tidak ada masalah anak puan belajar di sana.Ia adalah kerana anak autisme akan belajar daripada persekitaran yang ada .

Qiqi Ariella Priadi anak sy msuk autis juga,dan tak bsa berbcra,jdi skolah d sekolah luar biasa khusus buat ank kekurangan,krana d sni daerah sy gk ad skolah autis n terapisx,dripada tak dpat pendidikan jd sy skolahkan d SLB

Wan Ashikin Sedara sy ada bkerja sbgai tnga platih kt pdk. Sy tnya pendpat dia utk antar ank kt situ. Tp dia nasihatkn supaya sebolehnya jgn antar sebabnya ank autisma akn jd semakin teruk bila bgaul sesama mereka. Saya pn tak pasti..ank sy pn autisma 4thn

Roslinda Man sk(t)fletcher bersebelahan pusrawi ada pra khas utk ank 5 n 6thn.cuba la kt situ.ckgu jihan baik orgnya.

Intan Siti Zuraida Ibrahim Saya rasa tak de masalah jika puan telah maklumkan awal masalah anak puan....kenalpasti masalah2 yg mungkin akan berlaku...satu cara yg baik supaya anak kita bergaul dgn anak2 normal....disamping itu dapatkan terapi yg sesuai sebagai tambahan utk anak tersebut....

Ariati Atie Saya rasa kena bg tau guru tadika tersebut masalah ank puan...supaya dia xdk tersisih dan dpt bergaul dgn baik...klau ank mild autisme mb k kot tp klau yg xleh berdikari 2 susah ckit mereka nk terima..lg pun nanti dia akan terus ketinggalan...saya ckp memalui penngalaman dulu sbb antar zikri ke tadika biasa tp tiada hasil langsung sbb cara mereka mengajar bdk normal mmg k tp bdk autisme xdpt terima contoh...klau mereka bcing mcm menyanyi knk2 autime akan rasa sngt mengganggu mereka krn mereka xdk suka kpd persekitaran yv terlalu menyakitkn telinga....jd pd pndpt saya baik berbincng dgn guru tersbut dahulu..

Aawati Wati Hj Othman bagus dia bercampur ngan yg normal...anak sya pun sekolah bercampur ngan normal..alhamdulillah ...ada peningkatan dr segi pergaulan...percakapan n pembelajaran pun ok walaupun slow dr yg normal...kreatif

Naziatul Shima Mohamad Azome Anak saya Haziq saya hantar dia belajar di tadika 2thn Sebelum Haziq masuk ke sek khas masa umur 7thn.semua ok malah Kawan2 bergaul dgn Haziq Sgt baik.Kawan faham perangai Haziq slps Cikgu terangkan kat Kawan dia yg Haziq istimewa.2thn belajar di tadika Haziq blh jd Ketua Kelas Masa umur 6thn.walaupun percakapan terbatas tp Cikgu asmah tu nak Haziq Ada keyakinan diri.Kawan2 pun alhamdulillah faham dgn apa yg Haziq ckp.

Nita Nor alhamdulilah terima kasih pendapat yg baik.anak saye hyper masih tak pandai cakap.saye rase tentu susah tadika kemas nak terima.Apepun saye akan cuba cara yg terbaik untuk anak istimewa saye.Terima kasih rakan KAA.

Rosilawati Razali Nita Nor...dok kat area mana ni..

Animar Mastura Anak saya tadika kemas cuma 2minggu saja..sbb cikgu susah nak terima dia,sbb sblm saya anta dia ke sek tadika saya terangkan keadaan anak saya,cikgu kate dia cuba dulu tapi akhirnya anak saya tak dpt terima disek tu. Pada pendapat saya tak boleh anak istemewa sek dgn anak2 normal.

Adiratnajuwita Adi pn bole info x duk kwsan mna kmi ibu2 d cni bbsar hti klu bleh tlg survey crikn n info sek kbgsaan biasa yg pnya pra khas dlm 1 sek `paling dekat`.dorg akn salu bcmpur ngn budk pra biasa n pljr2 drjh 1-6 (arus pdana stiap hri) cma kaedh pmblajarannya bbeza n lebih mmbntu ank puan.klu da ok ckgu2 sdri akn bntu n push dia ke pra biasa ikut thp kmmpuan.jka auti ringan leh msuk pra biasa jika cgu nya pndai mnddik n fham ngan pljr autisme.jika auti bert,sek kt pra khas lebih mmbntu.ank puan.

Julia Nita Achim assalamualaikum nita nor sy julia dr sungkai,perak.i pun ada anak autism nama ammar naim,7 thn n skrg ni alhamdulillah baru je masuk sek darjah 1 di sek ren sungkai.memang kat pekan sungkai ni je yg ada kelas khas unt kanak2 istimewa ni mcm autism,disleksia&down syndrome n pelajar pun tak ramai.diaorg sek s'pai usia 14 thn lps tu diaorg sambung dkt sek men sg kruit dkt dgn sek ren sungkai n diaorg b'jar dr umur 15-19 thn tak de periksa apa pun .cikgu ammar nama ramlah n dia ada pembantu yg handle bdk2 ni bwk ke kantin masa rehat so parent tak payah tunggu hr2 cause dia nak bdk2 ni independent.ammar naim i tak bg duit tapi i bg dia bekal mcm roti telor@french toast,nasi grg telor dgn isi ikan i ptg fillet,i grg dgn tepung n salut dgn telor ammar suka sgt dia blh mkn hbs sepinggan.ammar i hantar 2 thn ke tadika kemas sebab i tak de choice i stay kat felda hot spring sg klah (staf house) n sg klah ada tadika kemas dia sendiri sebab nak keluar ke pekan sungkai agak jauh dlm 12 ke 13 km mcm tu n dkt sini jugak ada sek ren sg klah.masa i hantar ammar ke TK i bgtau kat cikgu dia ammar ni autism n cikgu dia blh accept sebab apa tau nak meramaikan bdk2 TK sebab bdk2 TK kat sg klah every year blh dikira dgn jari skt sgt.tapi cikgu dia ajar apa yg ammar blh ikut n ammar suka prg tadika n cikgu dia syg lbh dkt dia so i pun kira relationship dgn cikgu dia agak rapat jugak.kalau ada event apa2 i akan buat spageti bolognese,coklat cake/muffin bwk ke TK mkn sama2 murid,cikgu n pembantu TK.cikgu ammar kalau rindu kat ammar dia selalu kata dia mimpi ammar esok tu dia call i tanya pasal ammar.i rasa semua cikgu sepatutnya kena jugak ada ilmu n get ready kalau2 diaorg ni dpt anak special so kita parent pun tak tau mana lg nak hantar anak kita n mcmana nak ajar dia sebab kita pun hrp kat cikgu at least anak kita tu ada jugakla pi sek/tadika n dpt belajarbenda baru setiap hr, bergaul dgn bdk2 normal.ada sesetengah cikgu mcm 'malas' nak melayan kerenah bdk2 special mcm ni tak baikla mcm tu n hubungan kita parent n cikgu also kena baik n akrab mcm best friend mcm tula i buat kena ramah mesrala mcm tu.hrp nita nor sabar la ya kita ni Allah duga mcm ni memang sgt berat kdg2 menangis pun tak guna kena usaha apa yg patut yg mampu kita buat unt anak.

Julia Nita Achim bdk2 istimewa ni diarg kan dpt duit rm150 sebln so sethn diaorg dpt rm1,800 n cikgu dia pegang buku akaun BSN.bila parent nak guna misal kata nak beli brg sek ke nak beli bj raya dia ke so parent blh mintak kat cikgu bila dah guna buku akaun tu kita bg blk kat cikgu takut2 kalau parent slh guna duit tu.duit tu kita mesti ambik jugak tak blh kita save je dlm bank BSN mesti pakai jugak skt, kalau ada rm2,3 ribu kita bukak akaun tabung haji.tapi bila anak kita yg autism ni dah belasan thn dia yg keluarkan duit dia tu sendiri tak payah parent dah n diaorg ni cerdik tau u all tengok jela nanti bila diaorg ni dah bsr kalah kita bijaknya tu insyaalah jgn risaula.

Sharon Adila puan nita duduk di area mana...

Nita Nor saye baru pindah di ampang Desa Pasifik.

Nita Nor Sekarang ni anak saye sekolah di PDK DTHO.Yang saye bimbangkan anak saye dah 5 tahun,jadi saye takut dia lambat nak belajar ape yg perlu dia tahu.Di PDK saye baru daftar dia masuk.awal bulan 3.Dia baru 2 hari sekolah.Pas tu cikgu dia kate kena cuti seminggu pasal cikgu2 pegi kursuslah pulak.Ni anak saye dlm percutian.minggu depan sekolah blk.Mase 2 hari sekolah dah nampak perubahan sikit ape yg saye biasa ajar dia boleh buat dan ikut.

3 comments:

  1. Kalau akak duduk area Pontian Johor, hantar je sekolah saya, insyAllah saya bleh ajar kanak-kanak istimewa ini mcm biasa...

    ReplyDelete
  2. dimanakah sekolah yg patut sya hantar area ampang

    ReplyDelete
  3. Rujuk pej pendidikan daerah bahagian pendidikan khas berhampiran.

    ReplyDelete

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!