Wednesday, April 17, 2013

Masalah SIFIR Matematik

TIPS KHAS untuk Ibubapa Yang Ada ANAK TAHUN 1,2 & 3
Yang Alami Masalah SIFIR Matematik

Boleh juga untuk anak-anak yang tahun 4, 5,6

Masalah Sifir Matematik dikalangan anak-anak ada pelbagai.Berikut cara untuk atasinya

CARA 1 : Kaedah Hafal Sifir Biasa bermula sifir 2 sampailah sifir 12.Dulu masa kecik2 hafal melalui buku jadual sifir yang terdapat di belakang buku latihan..Pelajar yang pintar biasanya dapat hafal dan  tangkap dengan mudah.~Sesuai Untuk pelajar Pintar

CARA 2 : Kaedah Sifir Kotak - Bagi Pelajar yang masih gagal ingat sifir dengan cara biasa boleh cuba guna kaedah kotak sifir..Pada peringkat awal ianya bertujuan sebagai PENDEDAHAN kepada pelajar dengan hasil darab nombor sahaja.Ini kerana ada dikalangan pelajar yang TAKUT dengan nombor.Dalam kepala comfirm xboleh buat.Boleh Lihat Contoh dan Panduan Yang MC sediakan DISINI --> http://goo.gl/pYzeB

Untuk DOWNLOAD --> Klik Kanan Mouse anda pada link diatas--> Pilih save target As - Klik Save..

~ Sesuai untuk anak-anak yang lemah sifir


CARA 3 : Kaedah Psychology dan pujian
Cara Pujian adalah cara yang diajar oleh Baginda Nabi Saw..Dan ianya sangat2 berkesan..Sekiranya anda dapati anak anda lemah dalam sifir 4 katakan.apa yang perlu anda lakukan cari masa yang sesuai untuk soalan anak anda dengan sifir yang lebih tinggi dari sifir tersebut..Mungkin boleh soal 7 x 8 = ? dah tentu anak anada tak boleh jawab.tak mengapa beritahu padanya = 56..Pada ketika yang lain tanya lagi soalan yang sama 7 x 8 = ? .mungkin kalini dia dah boleh jawap = 56..Berikan pujian yang melambung padanya...kemudian baru tanya SIFIR 4 kembali pada dia 4 x 5 = ?..Jika dia tak boleh jawab .Maka ibubapa perlulah berikan motivasi padanya..Sifir yang susah giler pun adik boleh tahu yang mudah seperti 4 x 5 ni mesti boleh juga...gunakan senyuman.elakkan mengeluar perkataan2 bodoh ,itupun xtahu atau apa2 yang boleh memperkecilkan anak anda...

P/s : antara Situasi yang tidak disedari yang boelh menyebabkan anak-anak lemah dalam matematik apabila sering diperlekehkan oleh rakan sekelas ATAUPUN oleh abang atau kakaknya sendiri.Oleh itu pastikan anda sentiasa memantau anak anda yang belajar bersama dengan abang atau kakaknya.takut kalau2 abangnya sering memperlekehkan kemampuanya."Bodohlah adikni 7 x 3 pun xtahu"..Lebih malang ada juga ibubapa yang mengajar anaknya ,kalau xdapat jawap cepat jer tanganya hingga dikepala anak dengan cara meluku dan sebagainya.** elakkan ya..**

~Kaedah Psychology dan pujian ini sangat sesuai untuk anak-anak yang lemah + tak minat + dan lain-lain.

Ada banyak lagi cara yang boleh digunakan seperti melalui kaedah nyanyian,permaianan dan sebagainya...Setakatni di Maths Catch Centre 3 cara ini adalah yang paling berkesan dan ada juga beberapa pelajar yang menunjukkan peningkatan prestasi dalam masa yang sangat singkat.
  
Semoga Perkongsian ini membantu ibubapa sekalian..

KLIK "LIKE & SHARE"


MATHS CATCH CENTRE SHAH ALAM
http://goo.gl/UVLm0

TIPS KHAS untuk Ibubapa Yang Ada ANAK TAHUN 1,2 & 3

Yang Alami Masalah SIFIR Matematik

Boleh juga untuk anak-anak yang tahun 4, 5,6

Masalah Sifir Matematik dikalangan anak-anak ada pelbagai. Berikut cara untuk atasinya

CARA 1 : Kaedah Hafal Sifir Biasa bermula sifir 2 sampailah sifir 12.Dulu masa kecik2 hafal melalui buku jadual sifir yang terdapat di belakang buku latihan..Pelajar yang pintar biasanya dapat hafal dan tangkap dengan mudah.~Sesuai Untuk pelajar Pintar

CARA 2 : Kaedah Sifir Kotak - Bagi Pelajar yang masih gagal ingat sifir dengan cara biasa boleh cuba guna kaedah kotak sifir..Pada peringkat awal ianya bertujuan sebagai PENDEDAHAN kepada pelajar dengan hasil darab nombor sahaja.Ini kerana ada dikalangan pelajar yang TAKUT dengan nombor. ~ Sesuai untuk anak-anak yang lemah sifir


CARA 3 : Kaedah Psychology dan pujian
Cara Pujian adalah cara yang diajar oleh Baginda Nabi Saw..Dan ianya sangat2 berkesan..Sekiranya anda dapati anak anda lemah dalam sifir 4 katakan.apa yang perlu anda lakukan cari masa yang sesuai untuk soalan anak anda dengan sifir yang lebih tinggi dari sifir tersebut..Mungkin boleh soal 7 x 8 = ? dah tentu anak anada tak boleh jawab.tak mengapa beritahu padanya = 56..Pada ketika yang lain tanya lagi soalan yang sama 7 x 8 = ? .mungkin kalini dia dah boleh jawap = 56..Berikan pujian yang melambung padanya...kemudian baru tanya SIFIR 4 kembali pada dia 4 x 5 = ?..Jika dia tak boleh jawab .Maka ibubapa perlulah berikan motivasi padanya..Sifir yang susah giler pun adik boleh tahu yang mudah seperti 4 x 5 ni mesti boleh juga...gunakan senyuman.elakkan mengeluar perkataan2 bodoh ,itupun xtahu atau apa2 yang boleh memperkecilkan anak anda...

P/s : antara Situasi yang tidak disedari yang boelh menyebabkan anak-anak lemah dalam matematik apabila sering diperlekehkan oleh rakan sekelas ATAUPUN oleh abang atau kakaknya sendiri.Oleh itu pastikan anda sentiasa memantau anak anda yang belajar bersama dengan abang atau kakaknya.takut kalau2 abangnya sering memperlekehkan kemampuanya."Bodohlah adikni 7 x 3 pun xtahu"..Lebih malang ada juga ibubapa yang mengajar anaknya ,kalau xdapat jawap cepat jer tanganya hingga dikepala anak dengan cara meluku dan sebagainya.** elakkan ya..**

~Kaedah Psychology dan pujian ini sangat sesuai untuk anak-anak yang lemah + tak minat + dan lain-lain.

Ada banyak lagi cara yang boleh digunakan seperti melalui kaedah nyanyian,permaianan dan sebagainya...Setakatni di Maths Catch Centre 3 cara ini adalah yang paling berkesan dan ada juga beberapa pelajar yang menunjukkan peningkatan prestasi dalam masa yang sangat singkat.

Semoga Perkongsian ini membantu ibubapa sekalian..

Sumber : Maths Catch Network

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!