Tuesday, April 30, 2013

Rawatan kanak2 autismaPada awal tahun 2005 kanak-kanak diseluruh dunia adalah 1 dalam setiap 20 kanak-kanak yang dilahirkan menderita samaada dari autism, ganguan pembangunan atau masalah kelakuan.

Setelah itu pada tahun 2006, kajian telah menunjukkan peningkatan mendadak iaitu 1 dalam setiap 6 kanak-kanak yang dilahirkan mempunyai masalah ini. Keadaan dapat dianggarkan iaitu pada tahun 2020 nanti kemungkinan besar akan mempunyai 70-90 peratus disetiap Negara dunia akan melahirkan bayi yang mengalami masalah ini jika perkara ini tidak dibendung mulai sekarang.

Untuk pengetahuan kengkawan, Kanak-kanak autisme ini tidak mengikut corak tipikal pembangunan kanak-kanak normal yang lain. Dalam sesetengah kanak-kanak, isyarat masalah pada masa hadapan mungkin tidak nyata ketika baru dilahirkan. Dalam kebanyakan kes, masalah menjadi lebih ketara seperti pemikirannya lebih jauh di belakang kanak-kanak lain yang seusia. Kanak-kanak ini pada mulanya adalah cukup baik seperti kanak-kanak biasa tetapi Ketika berusia antara 18 dan 36 bulan, mereka tiba-tiba tidak menyukai orang, bertindak pelik, dan hilang bahasa dan kemahiran sosial yang mereka telah diperolehi.

Sebagai ibu bapa, guru atau penjaga yang mempunyai anak istimewa, anda boleh mengetahui kekecewaan cuba untuk berkomunikasi dan berhubung dengan kanak-kanak atau orang dewasa yang mempunyai autisme. Anda sendiri  mungkin akan merasa diabaikan kerana kanak-kanak ini hanya terlibat dalam tingkah laku yang berulang-ulang tanpa henti.

Anda boleh juga berputus terhadap cara pelik mereka untuk menerangkan keperluan dalaman mereka dan  anda mungkin juga akan merasa sedih bahawa harapan dan impian untuk mereka tidak mungkin menjadi  akan menjadi kenyataan.

Kini terdapat bantuan dan harapan terhadap kanak-kanak  autisme terpencil ini, kebiasaanya akan dihantar ke institusi-institusi yang terpilih boleh membantu anak-anak istimewa ini bagi meningkatkan lagi tahap sosial, bahasa, dan kemahiran akademik mereka. Kanak-kanak ini memerlukan rawatan khas intensif .dan serbuk herba otak istimewa dalam rawatan pemulihannya.

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!