Saturday, June 15, 2013

RISAU anak disahkan autisma


Setuasi yang sering dihadapi oleh ibubapa anak2 autisma. Moga maklumat dibawah boleh dijadikan panduan kepada ibubapa anak2 autisma.

Mohon BANTUAN untuk beliau menghadapi situasi ini.

"salam...sy nor, bru sedar yg ank sulung sy ade ciri2 autisme. dia berumur 4thn. actually sy perasan dh lama tp sy cuba ignore. sehingga ada sorg doc mengiyakan "kelainan" ank sy. ketika itu sy benar2 sedar ape yg sy fikir ttg ank sy. sy berasa sgt2 sedih n sukar nk terima hakikat ini. sy risau memikirkan masa depannya..bolehkah dia bersekolah aliran perdana?...mcm mana klu org marah dia cz dia sgt takut bila kena marah atau tgk org lain kena marah...dia x pandai berkawan...kdg2 suka buat aksi or ulang ckp kartun yg dia tgk...bla dipanggil, kdg2 dia xde respons..tlg lah bantu sy...sy sgt sedih...stress...kecewa...bantulah sy utk mendidik hati ini spy menerima ketentuanNya..."



Komen rakan2 KAA

Nazri B. Isnin puan jangan risau kami mengalami nasib yang sama mulakan membaca buku internet tentang hal autisme.

Norhayati Ahmad salam..puan kena fikir positif..allah sayang puan dan ank puan..jangan stress..banyakn mengadu padaNya...insyaallah Allah akan lindung ank istimewa ini..selain jumpa doktor.cube perubatan islam..anak sulong sy 3tahun sekarang ni..tahun lepas terdapat ciri2 penyakit austisma..sekarang dalam pemerhatian doktor..kalu anak mengamuk..subhanallah..kalu tak dapat pukul sy.anak akan cedarakn dirinya.memang tak dinafikan ibubapa akan stress..sy bersyukur sgt dkurniakn ank istimewa..sebabnya sedikit sebanyak kita dapat kekuatan dan kesabaran dalam melayari karenahnya..moga2 puan dan anak puan dberkati allah ddunia n d akhirat...aminn..sabar puan ya..sy faham keadaan puan..

Kamilah Mohd Zain salam..puan punya cond sama mcm anak saya.tp saya xtau kenapa saya langsung tak rasa down dapat anak istimewa mcm asyraf.saya hanya pikir positif.setiap anak istimewa tuhan dah anugerahkan keistimewaan yg mungkin tidak ada pada anak2 normal yg lain.mereka ini anak2 syurga kita.jgn mudah patah semangat.dulu anak saya memang kurang nak berckp,ckp berulang2,suka menyendiri,kuat mengamuk.tp alhamdulillah bila kita kuat smgt,kita train anak kita perlahan2,biasakan mereka bersosial mcm hntr mereka ke tadika,selalu berinteraksi dgn mereka insyaAllah mereka akan improve.maybe akan amik masa sikit,tp kena byk sabar dan konsisten.insyaAllah dgn izinNya,mereka akan berjaya.

Kak Ngah bygkan.. akak bukan sorang anak saja, malah 3 dr 6! Mereka ada asperger syndrome. mild autisme...kat sekolah masalah dgn pergaulan dan tumpuan terutamanya bidang penulisan. Memang sgt risau dgn masa depan diaorg. tapi bersyukurlah, mereka anak2 yg baik.

Azzlin Dahlan sama mcm anak akak...afiq izzuddin...sekarang dah umur 7 thn..sekolah khas... firstly.terima & redha dgn anugerah ALLAH ni...kita ibu kena sokong mereka .beri semangat dan bantu anak kita walaupun apa yg kita ajar ada masa mereka langsung tak faham,kena SABAR...sebab anak autisme ni dia tak direct tau...dia simpan apa yg mereka belajar.. satu masa mereka akan keluarkan semua apa yg mereka pelajari... ambil masa ..jgn terlalu mgharap perubahan serta merta.. muakan dgn arahan yg mudah/simple...insyaallah... anak memahami... cakap satu satu...dia org tak faham ayat yg panjang.. ambil tangan anak,biarkan dia sentuh /pegang apa yg dia pelajari.. mcm botol susu, kereta mainan... @ benda yg hari2 dia nampak.. cuma..kalau belajar..jgn byk sangat ..cukup satu hari satu ayat..

Kamilah Mohd Zain saya slalu psycho diri saya sendiri.saya patut bersyukur dpt anak mcm ni.tuhan hanya uji sedikit je pada saya.at least saya bleh tgk anak saya sihat membesar mcm kanak2 normal yg lain.saya tak boleh bayangkan kalau saya diuji spt ibu bapa yg lain yg mempunyai anak2 yg sakit kronik spt jantung berlubang,leukimia etc yg terpaksa melihat anak terlantar terbaring lesu sebegitu.nyawa pun dihujung tanduk.at least kita masih mampu lihat anak kita bermain dan tersenyum.alhamdulillah..Azlin Mizan Ali sy paham dgn apa yg puan rasa sbb sy pn pernah laluinya . ank sy hyperaktif & autisma . ciri2 anak puan sama mcm ank saya masa kecil . skg dh 9 tahun & sekolah pendidikan khas . perasaan bimbang mmg sy rasa smpai skg walaupn anak boleh sudah byk berubah dari dlu . apapn puan kena kuatkn semangat , redha & sematkn dlm diri bahawa kita adalah insan yg terpilih . jgn sesekali menyalahkn diri sndiri or ada rasa menyesal ... itu akan membuatkn puan rasa bertambah sedih & lemah .

Al Kerrango Anak sy umur dh lpn thn.. Masih blm brckp, masih pakai diapers.. Masih byk ketinggalan tp itu smua anugerah Allah.. Mula diagnos pd usia 21/2 tahun lagi,. Masuk program intervention nasom, speech therapy .. O.t dll altrnative treatmnt... Prtama nya kena terima hakikat dn jgn hidup dlm denial. Inshaaallah boleh lalui semua ini

Radnaksi A. Rahman Agree ngan pn kamilah, saya pegang katax2 doktor pakar yg merawat anak saya....sesungguhnya tuhan itu maha adil...hanya parent yg btul tabah dan kuat dianugerahkan anakx2 istimewa....Alhamdulillah....seperkara lg...setiap ciptaan tuhan itu ada kekurangan dan kelebihan...semiga puan tabah menghadapi semua ini....Alhamdulillah...hari ini bnyk kemudahan untuk anak austisme...lg pun hr ini bnyk anakx2 autisme yg berjaya..malahan lebih hebat dr anak yg normal....


Untuk membaca komen2 yang lain, tuan/puan boleh kunjungi laman fb Kelab Anak Autisma.
     

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!