Ibu bapa dan guru perlu mainkan peranan penting bagi perkembangan emosi, sosial budak bermasalah

ELMAN suka sangat mengusik adik perempuannya, setiap kali kedua beradik itu dibiarkan main bersama-sama, lantas kedengaran teriakan si kecil itu meraung memanggil ibunya. Ada saja yang yang tidak kena dengannya.

Di tadika pula, cikgu selalu memberitahu Elman yang berusia lima tahun sukar menumpukan fokus, malah dia lebih agresif berbanding rakan seusianya. Elman juga menguasai Egosentrik jauh lebih tinggi hingga bertindak menggigit tangan rakannya kerana enggan berkongsi alat permainan.


Tingkah laku anak sulung dalam keluarga itu membuatkan ibunya menjadi risau dan akhirnya mengambil keputusan bertemu pakar psikiatri seperti dicadangkan cikgu tadika.

Ibu Elman tidak mampu menerima kenyataan apabila laporan perubatan mendapati dia dikategorikan sebagai kanak-kanak berkeperluan khas dan memerlukan penjagaan yang lebih teliti berbanding rakan di sekolahnya.

Pasti ramai yang beranggapan, apabila seseorang itu dikategorikan sebagai keperluan khas, mereka mengamali masalah kecacatan fizikal seperti terencat akal, pekak, bisu dan buta atau cacat anggota badan.

Namun, secara amnya ada enam kategori keperluan khas di Malaysia ini termasuk kategori kurang upaya pendengaran, penglihatan dan fizikal, cerebral palsi, masalah pembelajaran dan lain-lain.

Penyelaras Program Pendidikan Awal Kanak-Kanak, Fakulti Pendidikan Universiti Malaya, Prof Madya Dr Mariani Md Nor, berkata kanak-kanak yang diletakkan mengikut kategori masalah pembelajaran adalah mereka yang mengalami lewat perkembangan (Global Developmental Delay).

Katanya, kumpulan kanak-kanak terbabit adalah berusia kurang daripada tiga tahun, kanak-kanak sindrom down, autisma, kurang tumpuan dan hiperaktif atau lebih dikenali sebagai Attention Deficit Hyperactive Disorder (ADHD), dan juga kanak-kanak terencat akal (Intellectual impairment) yang berumur lebih daripada tiga tahun.

“Dalam kanak-kanak berkeperluan khas, masalah pembelajaran tertentu seperti disleksia (kesukaran dalam menulis, mengeja dan membaca) dan dyscalculia (sukar mengira) juga termasuk dalam kategori sama selain hiperaktif.

“Kebiasaannya, guru berhadapan dengan kanak-kanak yang sukar untuk mengikuti pembelajaran di sekolah dan sebahagian daripada mereka dilabelkan sebagai bodoh, dungu, lembap dan nakal kerana sikap mereka yang kadang-kala mengganggu kelas,” katanya ketika dihubungi baru-baru ini.

Kanak-kanak yang diletakkan di bawah kategori hiperkatif, Mariani memberitahu
ADHD adalah satu kecelaruan tingkah laku yang biasa terjadi di kalangan kanak-kanak dan membabitkan kesukaran buat mereka.

Jelas beliau, ADHD biasanya wujud bersama Gejala Tentangan dan Bantahan (Oppositional Defiant Disorder) iaitu kanak-kanak berkenaan berkelakuan degil, keras kepala, pemarah dan pembangkang.

Masalah harga diri boleh berlaku kerana kesusahan di sekolah, rumah dan rakan.

Masalah pembelajaran adalah biasa berlaku kerana kanak-kanak ini tidak dapat memberi tumpuan pada pelajaran di sekolah.

“Bagi kanak-kanak yang mengalami masalah ini, guru dan ibu bapa perlu memainkan peranan yang sangat penting dalam perkembangan emosi dan sosial mereka berikutan egosentrik kanak-kanak ini adalah sangat tinggi kerana segala tindakan mereka difikirkan betul.

“Namun untuk memberitahu kesilapan dilakukan kanak-kanak ini, haruslah kena pada caranya. Mereka perlu diberikan arahan satu persatu dengan jelas sekali gus memberikan pujian sekiranya berjaya melakukan sesuatu yang bagus,” katanya.

Justeru, Mariani menegaskan, bagi kanak-kanak hiperaktif, guru dan ibu bapa perlu tahu bagaimana untuk menarik perhatian mereka ketika menjalankan aktiviti pembelajaran kerana mereka cepat beralih kepada benda yang dianggap lebih seronok.

Pembelajaran yang dilakukan kanak-kanak ini perlu lebih singkat antara 10 hingga 15 minit selain penerangan yang jelas diperlukan oleh mereka.

“Kanak-kanak ini mudah beralih fokus jika mereka mendapati ada perkara lain di sekeliling mereka yang jauh lebih menarik berbanding pembelajaran yang dilakukan. Oleh itu, ibu bapa dan guru perlulah sentiasa kreatif dalam penyampaian pengajaran buat mereka.

“Bagi menggalakkan perkembangan kanak-kanak keperluan khas, aktiviti seperti menghadiri bengkal adalah langkah terbaik untuk mempertingkatkan perkembangan emosi dan sosial mereka. Di situ, kanak-kanak ini juga berpeluang untuk menjelajah dunia pembelajaran yang lebih bersesuaian,” katanya.

Berdasarkan senario itu, semoga ibu Elman dan sesiapa saja ibu bapa yang mempunyai anak sebegitu, akan mendapat jalan penyelesaian yang terbaik untuk membimbing anaknya dalam mencapai pembelajarannya. Kanak-kanak pastinya lebih cemerlang dengan adanya kesabaran oleh ibu bapa, penjaga dan sekolah.