Tuesday, November 26, 2013

Petua Untuk Kuruskan Badan


Petua Untuk Kuruskan Badan Dengan Cepat

1. Jangan makan makanan yang berkarbohidrat tinggi seperti nasi, roti, meehon, keow teow atau mee.

2. Jangan makan makanan yang mempunyai kandungan gula/garam yang tinggi seperti ikan masin, kicap, cili sos, tomato sos, yogurt manis dan sebarang jeruk.

3. Jangan makan frozen food (makanan beku sejuk) seperti burger, bebola ikan, sosej dan sebagainya.

4. Jangan atau kurangkan pengambilan minuman yang berkafein seperti teh dan coklat kerana kafein melambatkan pembakaran lemak.

AMALAN:

1. Minum air masak (air suam atau air sejuk) sekurang-kurangnya 2 liter sehari.

2. Banyakkan makan sayur-sayuran dan makanan yang berasaskan soya.

3. Anda dibolehkan untuk makan daging, ikan, makanan laut dan juga keju (cheese). Tetapi ingat, jangan makan nasi atau roti.

4. Anda digalakkan bersenam setidak-tidaknya 30 minit sehari.

NOTA:

a. Masalah hormon merupakan salah satu faktor yang boleh menyebabkan anda kekurangan berat badan. Sekiranya doktor mengesahkan anda tidak mengalami sebarang masalah, anda bolehlah mencuba cara-cara alternatif untuk menambahkan kalori di badan anda. Doktor juga boleh mengesahkan sama ada berat badan anda itu bersesuaian dengan ketinggian anda, dan sekiranya sedemikian anda tidak perlu untuk menambahnya lagi. Adalah mustahak untuk anda perhatikan keluarga anda terlebih dahulu sebelum mencuba cara-cara untuk menambahkan berat badan. Sekiranya anggota keluarga anda kurus-kurus belaka, besar kemungkinannya anda telah mewarisi ciri genetik tersebut.

b. Anda boleh mengubah susuk badan anda dengan pemakanan dan senaman tetapi jangan terlalu mengharapkan sesuatu yang berlebihan daripada apa yang bersesuaian dengan keadaan sebenar badan anda. Apa yang anda mahukan di sini adalah penambahan berat melalui pertumbuhan otot-otot dan bukan hanya lemak semata-mata.No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!