Tuesday, December 17, 2013

Didik Anak Autisma sampai ke Universiti



"Nama anak..rinor..sudah pun pulih 99%..umur 27th..kenal pasti ada autism masa berumur 3thn lebih. betu2l jalani terapi n makanan pun diubah suai..now dia da lulus degree in biotect n ambil 2nd dgree in maths"

Catatan di atas adalah komen yang telah diberikan oleh seorang ibu (Nama tidak dinyatakan sbb sebelum ini ianya menjadi isu plk apabila nama seseorang dinyatakan). Atas permintaan, beliau sudi berkongsi pengalaman. Terima kasih ke atas beliau atas kesudian tersebut.

Komen yang diberikan seperti berikut:

PERTAMA "tak tau smna na mulakan caranya..tapi lebih kurang gini la yer...s"

KEDUA "makanan nya d ubah ikut nasihat doc..no more sugar,food colouring,junk food..buat minuman yogurt sendiri + fresh fruit..mknan jarang d goreng..banyak d kukus n panggang...dan terapi nya daya lebihkan..kalu doc kata kena buat 10kali saya buat 15kali..tak bole miss terapi walau sehari..kerja keras satu keluarga .."

KETIGA "oleh kerana autism nya dia xmampu bercakap langsung..so kami gunakan flash cards utk rinor membaca..ajar baca pandai2 curi masa terluang..rinor pandai membaca dulu baru dia bole bertutur...utk english kami guna buku ladybirds..utk bm guna kaedah buku bacaan "terus membaca"..semua guna flash cards..."

KEEMPAT "suami ajar b inggeris..saya ajar bm..one parent one language..terapi nya pun kami buat betul2..jogging,merangkak,menjulur,log roll,swimming ,jump on trampoling dll..kami berdua berhnti kerja tuk fokus pd anak..doc kata ambil masa 2.5thn mungkin bole pulih..tapi alhamdullilah dlm msa 4bln da nampak kejayaan..masa 6bln dia da bole becakap n membaca buku..semua ahli kluarga misti sama2 bantu..masa jogging smua anak2 ikut lari..anak kecil umor6bln saya dukung n lari sama..asik saya kawin saya tak blik kampong semata na jayakan prog nya..kerana klu henti walau 1 hari akan jejaskan pluang berjaya.."

KELIMA "sabar,tenang,kreatif,open minded n be positive...jgn cepat putus asa..org hanya tau komen yg patahkan semangat kita tapi kita ta perlukan kritikan negative..bersyukur n ingat pd Allah SWT yg telah memilih kita utk d ujiNya...sayangilah keluarga kita itu yg penting.."

KEENAM: kpd parent pilihan Allah swt dgn ada anak istimewa..sya telah melaluinya..tpi mungkin thap autism nya berbeza yer..saya mengikuti prog dari Nury..saya ikut 200%..dgn d ubah suai ikut hati kita,keadaan kita..kita yg tentukn kejayaan nya..komitmen nya besar...klu tanya doc biasa ,mereka ta percaya dgn prog yg saya ikut..terapi yg yg sukar d jlnkan ia lah jogging 1km tiap hari..rinor ta bole lari kerana fokusnya tak de..jadi kena tarik tangan dia..mcn2 cara d buat utk tarik minat dia utk lari..

KETUJUH: utk makanan ..no sugar...so mkn pun tawar jer.jdi gantikan manis dgn buah2an..no fast food,no msg,kicap,sos yg berwarna,mkn nasi beras perang(brown rice) hingga skrang..ikan kukus,ayam kampong bakar n kukus,telor ayam kg.bnyak mkn ulam2 segar,sayor2..klu dia xmau mkn sayor ,saya blendkan(celur dulu) n campur dlm nasi..lama2 dia mkn dgn sendiri..susah juga pd mula nya..tapi kita kan ke ibu nya..kita lebih power dri dia..jdi pandai2 la ...kasih syg lebih dri sgalanya..yg penting na buat jdi baik..n xkan na buat tu seumor hidup kita..misti cepat2 selesaikn nya.. bila doc kata 2thn bru pulih..adoiii..ta mampu rasa nya ta bekerja selama tu..tu yg buat ta pandang org lain da...anak kita ,kita yg jaga..lain org lain cara nya kan..mudah2an kita berjaya dgn izin Allah SWT..

KELAPAN: Wan Noraini saya buat flash card ukn ajar dia baca..guna buku lady bird 1..peter and jane..so tulis pg manila kad 3"x5"..tiap 1 word pd 1 kad..habiskan sa

KESEMBILAN: Wan Noraini sorry silap sikit..tulis dgn marker pen, besar n terang pd kad tu hingga habis 1 buku..banyak la jadi nya..tiap hari buat 20kali bacaan pd nya ..tapi guna 5 kad saja dulu..n tambahkan bila masuk 2 week..dia ta pandang pun pd kad masa d tunjuk pd nya..patah semangat d buatnya..tapi terus jer bacakan..dia ta pernah ikut membaca pun..rasa mcm bercakap dgn dinding..tapi dinging pun ada bunyi bila d ketuk..hemmm..so klu ta kuat hati kita,sekerat jln pun ta tau mana na tuju..ari mata la jdi sahat sejati..sob.sob.. tapi jgn tunjuk pd dia sedih kita..nti dia lak keliru...

KESEPULUH:  d sek ..dia menghadapi masaalah..d sek rendah,nasib baik chegu class tu my untie n she helped alot..so inorder to start the class ,she must gave rinor read the book infront d class..klu tak ,dia merajuk n murung sepjg masa..dia sukar dpt kwn ,lone ranger jua la..tapi dia happy g class kerana suka belajar..classmate selalu ketawakan dia pabila dia bersuara kerana dia bercakap guna ayat bahasa baku..ta tau guna bahasa pasar/harian..kerana dia pandai baca dulu baru tau bercakap..so cakap guna ayat penuh la..d uni pun ta ramai kwn especially malays..dia bnyak non-malay friends..ta ramai org faham perangai nya..ckap direct jer tanpa selindung ape2 so org ta suka la..

KESEBELAS: Wan Noraini rinor ta pernah d hantar ke sek oku..masuk sek biasa..tapi kena terangkan pd guru2 keadaan nya..d tadika pun sama..gurunya sporting habis..sanggup dia adakan beberapa alat2 senaman extra utk nya n kids d situ sama2 gunakannya..

IBU X: hai sis,. nak comment ckit..buku lady bird tu memang berkesan sangat utk ajar anak2 cepat membaca,.saya ada guna buku tu x sampai 3 weeks da boleh baca.bergantung dgn berapa kerap bacaan nya setiap hari..nak cepat kena usaha lebih la..tapi x boleh paksa nanti anak2 jadi stress..

IBU Y: Asalamualaikum, Kak Wan Noraini...wat terapi utk rinor dari umur 3thn ker? kalau dh umur 16 thn masih boleh lagi ker???

KEDUA BELAS: Wan Noraini wailaikommusalam Lina..rinor terapi memang umur 3 thn start..utk anak Lina tu cuba la juga walau berapa umurnya..kalau ta cuba langsung ta ada perubahan..memang sukar la pd umur gitu..kita hnya memcuba kerana ketentuan Allah Dia yg mengetahui segala nya...

IBU Z: terima kasih kak atas panduan pemakanan tu . ank sy 9 tahun ok xde masalah pd pelajaran boleh membaca , mengira & bertutur dlm bm & bi . cuma tu la hyper masih ada . semoga panduan dari akak dpt membantu sy

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!