Tuesday, February 11, 2014

Latih anak autisma berkomunikasi

Sejujurnya, sepanjang pengalaman kerja saya, tiada kes autism yang boleh disamakan atau dibandingkan. Mereka semua unik, ada ciri tersendiri dan keupayaan yang amat berbeza.
Saya boleh membuat senarai 50 orang kanak-kanak autism yang datang terapi, terapi tiada satu pun kesimpulan yang dapat merumuskan teknik tertentu untuk merawat komunikasi kanak-kanak autism.

Sebagai therapist, saya benar-benar kena nilai setiap individu, dapatkan baseline masing-masing dan plan terapi mengikut tahap kebolehan dan kesesuaian individu.

Tidak dinafikan ada ciri-ciri autism klasik yang sering dilihat. Contohnya sikap obses pada sesuatu, mengelak eye contact, menggerakkan tangan dengan pergerakkan ganjil, tidak berminat pada permainan dan masalah untuk bersosial. Namun ciri-ciri klasik ini tidak mencerminkan tahap IQ kanak-kanak.

Kemahiran pra-pertuturan umumnya amat sukar bagi kanak-kanak autism. Ini kerana mereka berada dalam dunia mereka tersendiri sehingga berasa tidak perlu dan tidak penting untuk berkomunikasi. Oleh sebab inilah, dalam sesi terapi bersama kanak-kanak autism, kemahiran pra-pertuturan amat dititikberatkan.

Berikut adalah kemahiran pra-pertuturan:
1) eye contact
2) daya tumpuan
3) bermain
4) mengikut giliran
5) memadankan

Kebiasaannya, kanak-kanak autism yang mempunyai daya tumpuan yang baik dan kemahiran bermain yang bagus, melambangkan kemungkinan untuk bercakap dengan bagus. Bukan semua kanak-kanak autism tidak bercakap. Ada yang boleh bercakap dan bersembang dengan baik. Mereka masih boleh memahami kepentingan komunikasi dalam hidup.

Oleh itu, amat penting bagi ibu bapa memahami perspektif kanak-kanak autism dan menangani isu-isu yang berkaitan. Menerima seadanya mereka adalah satu perkara, namun persoalan yang lebih besar ialah, – apa nak buat lepas tu?

Maka, buat ibu bapa yang mempunyai anak autism, segeralah dapatkan rawatan intervansi awal dari speech therapist atau occupational therapist. Belajar teknik-teknik dan applikasikan di rumah bersama anak anda. Jangan biarkan anak autism terkurung dalam dunianya berseorangan.

Sumber - Ruby

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!