Wednesday, September 17, 2014

Anak autisma pakai pampers lagi?



Masalah dihadapi:

assalam risaunya tahun depan anak da 7 tahun nak daftar pendidikan khas.takutnya sek x terima kerana anak pakai pampers lagi x pandai cakap. macamana nak training pergi toilet....

Cadangan penyelesaian:


  • Roz Liena Klu dr pengalaman sy, setiap10mnt sekali bw g toilet, mmg mula2 tekujil merata2.. ambik ms skit maybe dlm smgu 2 or lebih.. sabar dan jgn pts doa.. insha allah lame2 dia akan paham, alhamdulillah anak sy free dypes at 4..

  • Agnes Yohanes Umakela Zura Tika:anak sya pun sekolah Pendidikan Khas,tidak smua Pk mcm tu ada yg bertolak ansur dan memahami keadaan anak kita tapi betul jga Pk tempat anak sya bersekolah nak anak yg pandai mengurus diri terutama ke tandas...sabar puan Zura cuba biasakan anak puan tidak memakai pampers,latih anak puan ke tandas,memang payah tapi itu sja cara,mudah2an ank puan akan biasa dgn keadaan bgitu.......

  • KELAB ANAK AUTISME Komitmen dan ketegasan ibubapa dalam mendidik anak2 autisma amat perlu.... termasuk mendidiknya dlm aspek pengurusan diri.

  • Intan Maizura Zizie Anak saya dah 3 thn dlm pendidikan khas, pertengahan thn ni baru bebas pampers. Sekolah dia OK jek. By right mmg x Ada masalah biasanya pendidikan khas ada ppm. Ppm akan bantu.

  • Serianti Ishari puan ada masa lagi beberapa bulan lagi untuk ajar.sebelum anak masuk pdk tahun depan,setuju dgn Roz Liena. anak saya dulu saya ajar 2 jam sekali,ajar guna lampin cam suar,mamy poko pun bleh,masuk beberapa minggu anak akan pandai sendiri pergi toilet.

  • Maju Maju Jagan risau sbb sekolah itu ada pembantu yg menguruskan murid yg sedemikian..

  • Nora Afifuddin Jgn risau puan, anak saya pun sama masih pakai pampers dan belum boleh bercakap masa pergi sekolah tahun 1 dulu. Tahun ini tahun ke-2 dia di dalam program ppki dan dia dah tak pakai pampers dah. InsyaAllah sekolah tau nak handle anak puan nanti

  • Nora Afifuddin By the way saya yang train sendiri anak saya utk tinggalkan pampers. Apabila dia dah yakin dia sendiri reject utk dipakaikan pampers walau utk ke sekolah atau nak tidur malam. Tapi rules2 kencing sblm keluar rumah dan sebelum tidur mmg kena ikut la ye...

  • Shafiqa Ahmad Pakaikan pampers.. At the same time, puan buat toilet training.. 10 mnt skali ajak dia ke tandas.. Di sekolah nt, guru dn pembantu akn cuba membantu ank puan.. Yg oenting sama2 berusaha utk ank puan jalani khidupan spt biasa.. 

  • Nuraihan Hamsiah Abdul Salam Utk toilet train...
    Waktu2 yg penting kene bwk anak ke toilet tu
    1. Sebaik lepas bgn tido.
    2. Sejam atau 1/2jam slps makan/ minum.
    3. 2 jam atau 1 jam sekali.
    4. Waktu cuaca sejuk, mgkn 1/2 jam sekali
    5. Setiap kali sebelum keluar rmh.
    6. Setiap kali stlh smpi ke mana2 klu pergi berjalan2
    7. Sebelum mandi
    8. Sebelum tido

  • Nuraihan Hamsiah Abdul Salam Bila kita tetapkan waktu mcm tu, bdk mudah fhm. Walaupun dia mgkn xnk kencing time tu, dia akan rasa kene jgk pergi toilet, sbb kita yg set kan time tu setiap hari

    Tak blh tunggu ikut time dia nk kencing. Kita yg kene aturkan kencing dia. Berak pun sama.

  • Nuraihan Hamsiah Abdul Salam Preparation utk toilet training ni pun penting. 
    1. Simpan sume karpet. Tukar dgn tikar. 
    2. Sofa, katil, kerusi kete alas dgn plastik, kemudian alas lg dgn kain. Jd klu dia terkencing pun kain tu blh basuh & x tembus bawah.
    3. Standby mop n baldi, kain buruk
    4. Sediakan jam loceng, timing sejam sekali biar bunyi. Spy anak tu phm dia kene gi toilet. Dan spy kita pun x leka bila buat keje rmh
    5. Sembunyikan pampers. Utk permulaan, pki waktu tido je. Lama2 waktu tido pun blh off pampers.

  • Shazana Saiful Ank di terima ke pendidikan khas walaupun masih pakai pampers n blm brcakap....skrg dah nk masuk umur 9 thn...

  • Jun Azmi Sy train ank sy dengan menanya dia sekerap mngkin..pastu menyuruh dia ke tandas..kena ada ketegasan ckit baru dia akan dengar n ikut..alhamdulillah sejak umur 4 tahun dh tk pakai pampers..

  • Salimah Jamalung Cuba saja toilet training d rumah n dont give up. Cadangan kwan2 d atas amat baik cuba sja. Memakan masa tapi pasti akan berjaya.


Sumber - KAA fb


No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!