Friday, December 5, 2014

Autisma rampas mainan kawan

Ada apa-apa idea....

"Sedih hati hari nie..umur qayyum 3 tahun..seminggu da hantar pi play school..cikgu cakap tak mau amik da..habis mainan budak2 lain die rampas..ssah nak dengar cikgu cakap..Allah tabahkan hati ku..."
Komen Laman KAA

Mommie Zara Sabarla sis. Huhuhu

Ros Liana Sabar la...bila ada anak istimewa ni kita kna bsedia utk dgr apa org nk ckp ttg anak kita..kdg2 xkuat jg dgr org mngata psal anak kita.huhu

Siti N N Irwan sabar ye.memang sedih

Myr Abna Sabar ja... Saya dulu pun mcm tu dan akhirnya saya jumpa nursery yg betul2 boleh jaga dan paham karenah anak2 istimewa ni..

Wan Razanah Rozan Sbb tulah mrk ini anak2 syurga yg akan memohon dr Allah spy ibu bapa mrk juga dimasukkan ke dlm syurga....berkat kesabaran ibu bapa menjaga mereka....

Norfadila Bt Hj Yahaya Sebenarnya mendekati anak istimewa membuatkn kite mahir dan akan sentiasa improve dlm mendidik mereka...penjaga akan jd lebih kreatif...byk ilmu baru jika mendidik anak syurga ni

Irna Abd Karim Kulian saya ada kawan anak dia autism dan hyperaktif...dia bawa anak dia terapi dekat hospital mesra hospital kerajaan tu yang organize kanak2 istimewa dari situ perangainya semakin bertambah baik.... dan lepas tu dia masuk satu play school utk kanak2 istimewa kelolaan kerajaan... sekarang dah masuk darjah satu dekat sekolah integrasi... mungkin boleh rujuk dekat jabatan kebajikan daerah... inshaAllah banyak maklumat dan bantuan boleh dipeeolehi

Lina Ali Sabar la... Ank sy pn pernah dpt feedback negatif pasal susah nk handle dia utk suh dia berhenti main mainan utk sambung sesi belajar lak dr pihak tadika jg... Sampai sy keluarkn dia dr tadika & masukkan dia ke PDK... Tp kn sebelum tu sy pernah hantar ank ke tadika cina berkonsep montessori tau... Mereka sgt bagus, boleh handle ank sy & ank dpt belajar dgn elok tp sy tak terus hantar kt situ sbb jauh dr rmh. Nasihat sy sblm hantar ank perlu berterus terang dgn pihak pengurusan sekolah ttg keadaan ank supaya mereka boleh fikir samada mereka mampu menguruskan ank kita ke tidak.

Noor Mashitah Sabar ye puan..sy paham perasaan puan..ank sy ms mula2 hntar ke playskool.umur 3 tahun jgk.mmg ari2 ckgu mengadu die buat hal.cederakan kwn2.rampas mainan.tolak kwn.ari2 sy mnangis.tp alhamdulillah taska tu sgup terima dia smpai skrg die dah nak masuk tadika di skolh yg sama.alhamdulillah dah banyk berubah.dah boleh membaca dgn lancar dan menulis dgn cantik.doktor sgt kagum dgn improvement die.cuma pertuturan bkn mcm sebaya dia.limited vocabs.tp antar la ke o.t dan s.t.insyaAllah akn pulih.sabar dan yakin..

Noor Azlina Marof Anak sye pn autism n hyperaktif...risau sgt tuk msk kn die ke skola tadika thn dpn..alhamdulillah kami dh mule anta terapi..die dh boleh berkawan dan paham arahan org..sedih jgk bile saudare mare n kwn2 berckp tentang ank sye smp ade yg mengate ank saye cacat..bile tgk anak org lain yg sebaye dgn ank kite dh boleh membace n mengaji rse sedih sgt..

Asyu Die sy pn prnh alami prkara yg same bla ckgu tadika ckp ank sy ambil bku kwn pstu lmbt tgkap ape yg diajar pstu byk bkhayal seolah2 duk dlm dunia sdiri smpaikn ckgu sruh bwa jmpa dktor.akhirye sy wt kptusan bhnti kja blik kmpg dedahkn psekitaran yg bebas htr tadika PASTI alhamdulilah skrg byk bckp bleh urus diri sdiri.sy sggup bkorban demi anak ini wlaupn ade org ckp anak sy ni xpndai wlpn usia dia 6thn.thun dpn drjah1 hrp2 ank sy bleh bdiri same tinggi dgn kanak2 normal yg lain dia pstu

Noraini Ismail Sy pun ad ank mcm nie smpai sy benti keja coz nk jaga dy,skrang nie sy bnyk pegi perubatan islam,alhamdulilah nmpk perubahan..

Irdina Maya sabar yer saya punya pengalaman lg lah pg anak ker PDK so ingat ptg nk hntr lah ker play school,hantar jam 1.00 ptg 1.15 cikgu dh tel soh amik sb anak saya xmo tido dia berlari ke sana ke mari takut terpijak baby sedang tido....xsampai sehari pun

smpi sekarang saya tertnya2 playschool mcm mn yg soh anak tido....saya x kecik ati bkn rezeki anak saya kat situ insyallah allah sediakan tmt yg lbh baik cuma kita perlu sabar dan doa byk2...

Norbaina Aqil Jim's Anne Ya Allah tabahkan hati ibu.... anak saya ms hantar kat sekolah pu mcm tu.. tak nak share dgn kwn tak blh duduk diam n tak nak dgr ckp teacher.. klo slh silap sikit anak sya akan meraung di sekolah.. tp syukur teacher still sabar.. mereka tak paksa anak saya.. jika mood anak saya nak bljar baru teacher bg anak saya buat kerja.. tp kena bg anak sya dulu dri yg lain klo tidak kluar lg bunyi2 suara yg kuat..
Cuba tya2 sekolah yg lain kot2 ada sekolah tak sm cara pemikiran mereka.. ada sesetengah pihak sekolah blh terima.. klo mereka tak terima kesian kat anak2 istimewa ini...

Norbaina Aqil Jim's Anne Buat klga yg mn mencari sekolah utk anak istimewa blh pm sya.. sekolah dkt dgn zoo negara kuala lumpur... harga insyaAllah berpatutan...

Shaiful Yusoff Tingktkn ksbran.....baik buruk anak kita juga...kita sama...

Fiacm Negeri Melaka Alhamdulillah saya sbg kaunselor anak2 pilihan Allah yg hyperaktif, lembam, disleksia dan autisme telah bersama dlm membentuk anak2 dan mendedahkan ibu bapa ttg rutin anak2 ini. Selama 14 tahun saya skrg menubuhkan tadika swasta fokus anak2 yg tidak ditetima di tadika kerajaan dan swasta juga. Namun hari ini anak2 ini menjadi petintis kpd pembangunan future intelligent apprentice srimbang dunia dan akhirat. Byk pendekatan yg ibu bapa sama2 korbankan demi membela nasib mereka. Blh kongsi fb saya cikguct Fiacm atau Fiacm Negeri Melaka. @ Master of education. AeU

Ida Khairani Ahmad Kita kena selektif dan berkorban untuk anak2.. Pilih betul2 tadika dan cikgu supaya anak tak stress dan ada improvement. Semoga Puan jumpa tadika yg sesuai.

Ena Midun Sabar yer. .sy dulu mula htr ank ke tdka umur 4thn pun mcm tu..tp alhamdulillah lps bterus terang..tadika tu snggp jg ank sy...sgt bgs..lynan pd ank sy...pndedahan trsbut bntu ank sy mix around dgn people..

Nida Kamari sama mcm saya je .. saya lagi baru hantar 3 hari je sekolah reject ckp xnk ... rase down sgt.. sedih gila ;(

Norlina Lina Anak saya pn sama..dh 3 tadika ank saya pergi. sua cikgu ckp ank xnk duduk belajar.. main dan x bercakap langsung..ank pn slalu masukkan barang dlm telinga.. mcm gabus, clay, sisa pemadam dll.Skang dia ke tadika yg ke 3 Alhamdulillah...cikgu sgt arif  dgn ank2 istimewa ini.. dan ank sy dh start bercakap dgn cikgu2. yg pnting atasi perasaan kecil hati kita. kita patut tunjukkan yg kita sntiasa bangga dgn ank ini...bg mereka pujian... semangat..buatkan flash card. walaupn xberapa gemar lama2 ank akan ikut.. .insya a Allah.


Norlina Lina Betul kata Ida Khairani Ahmad. .kna ckp dgn pihak tadika.. .dan pilih tadika yg xstresskan ank2..ank2 istimewa ni lebih gemarkan suasana belajar yg fun dan xstress. mereka sgt berbakat dan bijak sbenarnya....bykkan bersabar dan berdoa.

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!