Thursday, January 15, 2015

Perkembangan positif anak autisma


As salam suma..sya newbie dlm group ni...ari ni ari ke 5 ank sya yg 4 thun ke sek Tadika KEMAS berdktn uma..apa yg sya tgok ank sya tdk pndai duduk diam dlm kelas n nak explore suma apa yg ada dlm kelas...sya trpksa tggu sbb da try tggalkn ari ke 2, 2 jam sya tggalkn tyme tu jgak la dia tak berenti mnangis...sya amek 2 jam shj utk dedahkn ank sya dgn alm persekolhn utk bergaul n bermain ngan kwn2 mmndgkn selama ni dia hnya bersama sya 24 jam d uma(masi tunggal)n tdk pena berenggang pun...
Sya req ke pkar sejk 2 thun sbb lmbt berckp...sya bgi ank ikuti speech theraphy n pemulihn tata cara kerja..doc tak bole sahkn lgi ank sya refer kpd autisme @ hyperaktf selgi tdk tgok perkmbgn dia d sek apbl bergaul ngan kwn2...Alhmdulillah 3 thun start kuarkn perktaan bermkna n skrg tgah guna 3 ayt mudah..
Ciri2 positif setakat ni:
1) da bole mngira
2) susun lego start dr umur 1 thun mmg pelbgai habit
3) da bole mngenal abjad ABC
4) warna n objek2 dlm buku da byk yg dia tahu
Ciri2 kurg positif yg sya perhatikan
1) sikp tdk mahu sabar..selgi yg dia nak tdk d penuhi selgi itu tdk berhnti meminta
2) lasak n klu d lrg mmg perlu berkali2
3) dlu takut kipas sekrg suka tgok plak...p mna2 tmpat mmg akn cek suma kipas..n kuarla perktaan drnya kipas rosak, kipas berpusing..
4) tdk pndai mkn bersudu n bercawan
5) berselipar pndai tpi perlu sya pksa pasang bru nak pasang sndri...klu tak mmg dia arhkn kita je..
Byk yg sya nak share...hrp kwn2 dpt mmbntu abb besar hrpn sya utk guide ank sya spy bole masuk ke aliran biasa thun 1 dlm msa 3 thun ni....sya akn cuba yg terbaikk utk dia..
— with Malik Hayati.

Sumber - KAA  FB

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!