Wednesday, March 11, 2015

Autism - penyakit mental.

  • Ramai yang marah bila pak yoep postkan "Autisma adalah penyakit mental". Memang Autisma ada kaitan dengan mental. Mengapa nak marah...ini adalah realiti. 
  • Antara komen-komen dalam laman Kelab Anak Autisme kendalian pak yoep.
  • Syahnort Abdullah Pencerahan....?
    Unlike · Reply · 2 · 13 hrs
  • Zeera Yatt mental tak semestinya gila. terlebih pandai pun kategori masalah mental. terpulang pd diri kita nak terima ke tidak. tp pada saya apa pun nama yg dikaitkan dgn autisme tidak menjatuhkan saya. 
    kite ni pun ramai je sakit mental, cume bole atau tidak je handle masalah.
    Unlike · Reply · 14 · 12 hrs
  • Salimah Jamalung Pasrah...
    Unlike · Reply · 2 · 12 hrs
  • Mami Nur Izzat redha ...
    Unlike · Reply · 2 · 11 hrs
  • Samsul Muariff Saroni lebih tepat ia dikaitkan dgn masalah gangguan neurologi
    Unlike · Reply · 18 · 11 hrs

  • Nor Affedah Ye. Org tnye just jawab anak sy ada masalah mental. Ckp autisme tak paham pulak. Kalo Neurologi nanti kene bg ceramah pulak hehehe... hmmmmm pasrah tpksa trime kenyataan..
    Unlike · Reply · 5 · 11 hrs
    • Afieza Rahim Maaf yerk kalau saya bg pendapat... Saya pon seorg ibu yg mempunyai anak autisme... Tapi bg saya jgn sekali2 kita gelar anak istimewa kita MENTAL... Walaupon anak istimewa kita kelihatan pelik sikap n tingkahlaku, biarpon org lain ckp yg bukan2 atau lihat anak kita cam pelik, kita sebagai ibu jgn pulak sesekali ckp atau bagitau anak istimewa kita MENTAL...kerana anak istimewa kita ( AUTISME) adalah insan yg paling istimewa, paling unik...mereka bukan mental... N kita sebagai ibu jgn sesekali guna perkataan mental utk jelaskn pd org lain apa sebenarnya autisme... Biarkan mereka tak faham apa itu autisme yg penting kita sebagai ibu kena terangkn apa itu autisme...
      Like · 2 hrs
    • KELAB ANAK AUTISME

      Write a reply...
  • Sofea Whk Nope.autisme bukan penyakit mental..manusia autisme mempuyai 'wiring' yg sedikit berbeza dgn manusia biasa, menjadikan mereka manusia istimewa, sebab apa, allah dah pilih manusia2 istimewa ini untuk menjadi ujian kepada ibubapa yg juga istimewa.allah t...See More
    Unlike · Reply · 50 · 10 hrs
    • Nurul Adlina Setuju dengan puan..anak2 autisme memang tahap iq mereka tinggi..
      Like · 3 · 8 hrs
    • Mie Ahmad Yup saya setuju....kalau kita mengiyakan Autisme sbg penyakit mental....smpi bila2 pun masy x kan faham x kan terima Autisme ni
      Like · 3 · 7 hrs
    • KELAB ANAK AUTISME

      Write a reply...
  • Noraidah Mohamed Anak saya juga di diagnose mild autisme/learning disabiliteis (moderate mental retard) mental retard dlm bidang perubatan sangat luas...slpas 2 thun under OT ciri2 atisma nya sikit2 hilang spt tutup teliga bila bunyi bising, dah x repeat lgi soalan kita, dah x pusing2kan lagi tgn spt helikopter, ada bnyk perubahab selepas OT cuma masalah skrg berkomunikasi amat susah dan under ST skrg. ST suruh buat assesment disleksia....ada pulak ciri2.disleksia....skerg ada OT ST n disleksia class...redho smuga dipermudahkn...
    Unlike · Reply · 15 · 9 hrs
  • Sofea Whk Ibu terutama jgn pernah gave up.autisme tidak boleh diubati tetapi perubahan tetap akan ada sedikit deni sedikit.ibu jgn berhenti berdoa untuk permudahkan peningkatan perubahan anak2 autisma ini.Allah maha mendengar.
    Unlike · Reply · 20 · 9 hrs
  • Ilham Iyad Sy bangga ad anak autism....mereka anak2 syurga....
    Unlike · Reply · 16 · 9 hrs
  • Alice Lim Neurologi
    Unlike · Reply · 1 · 9 hrs
  • Rasiam Marman Bukan mental tapi masalah kecelaruan saraf ....sapa yg kata mental tu yg ada masalah mental
    Unlike · Reply · 6 · 9 hrs
  • Aida Kamrin Anak sy mild autisme. Skrg dah darjah 1 & berjaya masuk kelas pertama & bergaul dgn pelajar normal. Syukur sgt2 coz cikgu2 sgt prihatin & turut sama membantu. 
    Unlike · Reply · 12 · 8 hrs
  • Marlinda Gee Sofea Whk.. Sy setuju dgn anda. Sy jg bgga dgn ank sy. Ank autisme ni cerdik dgn dunia dia, tambah lg zaman it skrg lg cerdik..
    Like · Reply · 7 · 8 hrs
    • Sofea Whk Betul mirana..org melayu ramai tak tahu..kat us..autism ramai..do u know that albert einstein n bill gates autisma person..even vladimir putin presiden russia kini baru didiagnose autisma..autism rocks!
      Like · 7 hrs
    • Sofea Whk Sorry salsh type ur name hehe
      Like · 7 hrs
    • Marisp Mars mental has nothing to do with intelligence... org mental tak semestinya tak pandai.... two different areas altogether
      Like · 7 hrs
    • KELAB ANAK AUTISME

      Write a reply...
  • Norzehan Sakamat Masalahnya dgn org kita kalau kita kata anak kita sakit mental mesti diaorg anggap anal kita gila....sbb tu tak suka autism di label sbg sakit mental...
    Like · Reply · 2 · 8 hrs
    • Sofea Whk Norzehan..people perception kita tak boleh ubah, tapi kita boleh educate people about it..yg paling penting kita sendiri sebagai ibu bapa kena positif dan berbangga dgn anak kita.remember allah always..dia syg kita tu..
      Like · 7 hrs
    • KELAB ANAK AUTISME

      Write a reply...
  • Butik Aida TI Autism ni special... pg td saya bw ank sarapan kat kedai makan... semua org dia tegur... sy biar je tp sy monitor.. sblm balik sy bgtau ank sy autism... dlm hati sy, jika mereka x fhm apa itu autism sy harap mereka akan google... 
    Like · Reply · 9 · 8 hrs · Edited
    • Eda Anne Ye..ssh nk wat org sekeliling fhm knp ank kite wat sesuatu yg lain dr org..ssh dgr arahan kite...pengalaman tu rs xterlupakan ms staff kt zoo mrh knp faheem xreti ddk diam2 time nk amik gmbr..
      Faheem tiba2 pergi kpd org lain utk amik jajan...wlu dh berkali sy mtk maaf still dyorg nk jeling..
      Harap masyarakat lbh peka ttg ank autisme ni..
      Like · 2 · 8 hrs
    • Sofea Whk Hehe saya klau kat public anak saya menjerit atau sangat happy sya ikut happy dan layan dia mcm org keliling taj exist..saya wat bodoh je..its them yg tak pandai ikut peredaran zaman ..autisma people dah ramai dn yg paling genius .
      Like · 1 · 7 hrs
    • KELAB ANAK AUTISME

      Write a reply...
  • Raja Intan Raja Alias Org stress pun mental jugak
    Like · Reply · 3 · 8 hrs
  • Nurasma Haji Nawawi Autisme bukan penyakit...bg saya autisme byk kategori & lebih pd masalah neuro
    Like · Reply · 1 · 8 hrs
  • Eda Anne Sgt keterlaluan klu nk ckp autisme ni skt mental..
    Like · Reply · 1 · 8 hrs
  • Aida Kamrin Autisme = kecelaruan saraf otak.
    Like · Reply · 2 · 8 hrs
  • Aida Kamrin Yup sy setuju. Autisme bukan sakit mental. Mereka bijak, boleh membaca, mengaji, menyanyi, menari, bersukan dll cuma kurang independant utk urus diri sendiri.
    Like · Reply · 6 · 8 hrs
    • Sofea Whk Setuju dan kemahiran itu boleh dipupuk sehingga berjaya..
      Like · 1 · 7 hrs
    • Aida Kamrin Betul tu... semoga anak2 kita jd insan serba boleh & berjaya dunia & akhirat. Amiinnn.... 
      Like · 7 hrs
    • KELAB ANAK AUTISME

      Write a reply...
  • Nurul Adlina Saya setuju juga anak2 autisme walaupun dia tidak fokus pada keadaan sekeliling yang berlaku tetapi apabila dia mendengar dia akan mudah menghafal dan mengingati dengan mudah..
    Like · Reply · 7 · 8 hrs
  • Afieza Rahim Autisme bukan mental... Autisme byk kategori n byk kelebihan kekadang anak2 yg normal pon tak terfikir mcm mereka yg autisme.. Anak autisme mudah merekod n menghafal kerana cara mereka sememangnya mendengar, merekod n dr situ mereka menghafal n menyimp...See More
    Like · Reply · 9 · 7 hrs
    • Sofea Whk Betul afieza..sgt betul..saya baru baca article pengakuan seorang anak autisma kenapa dia tak pandang mata bila communicate..kata dia..dia sangat concentrate untuk mendengar dan absorp semua bunyi disekeliling dia.subhanallah ..kelainan yg allah cipta untuk anak anak istimewa ini.kebesaran allah.
      Like · 2 · 7 hrs
    • KELAB ANAK AUTISME

      Write a reply...
  • Safinaz Abdul Sabian Definitely not mental..my personal interpretation regarding autism is Active.Unique.Tantrum.Intellligent.Sensitive.Masterpiece... ..each of every autism has differrent ability and passion. We think they dont understand our world..but actually we dont understand their world.
    Like · Reply · 4 · 7 hrs
  • Safinaz Abdul Sabian *ppl with autism
    Like · Reply · 7 hrs
  • Marisp Mars betul...but its a spectrum...so severity tu bergantung.....
    Like · Reply · 7 hrs
  • Jamilah Mat Hassan Jgn sebut mental.....sensitif sgt....sebut neurologi.
    Like · Reply · 2 · 6 hrs
  • NorCyah Haris Infantile spasm tuberous scleorosis & autism ank saya yg sulung,8 thn. Blm blh berdikari & x blh berckp. Pe pun org tgk keadaan ank kita sikit pun tiada rs segan malahan rs beruntung.
    Like · Reply · 1 · 6 hrs
  • Destro Sand Terus terang saya katakan sesiapa mengatakan autisma adalah pesakit mental amat cetek pemikiran nya. Kurang ilmu pengetahuan dan amat kurang ajar..... Di sebabkan di TV Sebelum ni di dedahkan dan di bincangkan Tentang sakit ini..di surat khabar Sebelum ni pernah penulis juga mengatakan adakah autisma pesakit mental... Amat Biadap dan kurang ajar... Berita sampah untuk wartawan tu... Di sebabkan masyarakat tidak tahu apakah autisma.... Dan di dedahkan dan di bincangkan perkara tu... Tajuk saja orang baca.... Dan persepsi masyarakat lebih kepada negatif.. Di sajikan dengan berita2 sampah.... Dan bukan untuk menarik minat dan menyebarkan dengan Maklumat yang betul..Secara jujur nya hati ayah dan ibu mana yang tidak Hancur.. Jika keluarga kita sendiri bertanya... Autisma ni pesakit mental kannn....mungkin ibu yang melahirkan amat sedih.. Tetapi Bagi saya tetap Makan penampar... Saya amat berharap admin berhati2 menulis Tajuk Atau perkara yang nak di bincangkan.. Saya percaya kita Semua amat sensitif dan terasa hati... Walau pun Kita semua sentiasa berusaha dan redha dengan anak kita.... Siapa pun dia.. Dia tetap anak Shurga kita.... Kita tetap Bahagia dan sayangkan dia.... Berhati2 lah.... Di sini saya berharap lebihkan Maklumat, Bagaimana dan cara Atau usaha untuk Sama2 kita fikirkan untuk merawat anak kita... Dan bukannya mengeluarkan Tajuk yang tidak penting.....Sekali lagi saya berharap admin lebih kan info Tentang anak2 Shurga ni.....Maafkan saya. Tetapi Ini untuk kebaikan kita bersama.. Insyaallah....assalammualaikum.
    Like · Reply · 4 · 6 hrs
  • Zura Tika anak saya,refer psy ni...dr nak start ubat kalu dia terlalu hypetaktif...tp kami x,nak lg sbb controll lgi...so dr x,start pun...dr x paksa pun
    Like · Reply · 5 hrs
  • Rahimah Hamdan Autism bukan penyakit mental tp saraf.Autism adalah anugerah Allah kepada anak2 kita.Keistimewaan dan bakat mereka di luar kemampuan manusia biasa.Jadi bimbinglah mereka..In shaaAllah mereka lebih berjaya dari yg normal...ramai manusia tersohor dan terkemuka dunia adalah autism
    Like · Reply · 1 · 5 hrs
  • Azzlina HJ Dahlan Reporter yg nk wat coverage ttg autism spatutnye jumpe dulu Autism Malaysia. Jgn main tulis je. Skrg peningkatan kanak2 Autistik semakin meningkat. Mana ada org sakit mental dr lahir. Yg sakit mental adalah mereka yg melalui trauma yg mbawa mereka ke a...See More
    Like · Reply · 4 hrs · Edited
  • Noor Nazuha bkn sakit mental. mmgla autisme ni ada berkaitan dgn perkembangan otak. betulkan sekira saya salah. sbb anak saya masih non verbal. kata doktor dan therapist dia tahu benda kita sbt atau cakap tp otak xblh proses apa yg perlu disebut
    Like · Reply · 1 · 4 hrs
  • Nurasma Haji Nawawi Autisme lebih kpd kecelaruan neurologi yg memberi kesan kpd sosial & pertuturan.Autisme juga byk kategorinya.
    Like · Reply · 4 hrs
  • Zeera Yatt emak ayah sekalian... sebenarnya tak perlu lah ambil kisah sgt ape istilah yg diberikan. mental ke lembab ke bisu ke... mmg hakikat anak kite lain. dr kite runsing fikirkan ape org akan kata, apa pendpt org lebih baik kite tumpukan cara utk tolong anak kita. kalau kita pentingkan sgt apa pendpt org ramai, saya rasalah anak kita sendiri tah kemana. so kalau org sebut apa2 buat je tatau klu berdebat takut kita jadi marah. 
    atau cara lain, yg salah tu kita terangkan. usahla marah mereka. kita ni ada anak istimewa, so hati kita pun kena istimewa.
    Like · Reply · 1 · 3 hrs
    • Imar Qaseh Sya sama mcm awk...sememangnya amat sakit hati ini bila ada mulut2
      puaka yg kata bdk ni cacat mental,x normal,x fhm bahasa n sbginya...tp sya diamkn je n biarkn ianya berlalu wlupn hati x boleh nk terima
      Like · 3 hrs
    • Zeera Yatt xperlu amek kisah sgt sis. bukan dieorg yg bg makan. anak kita, xkan kita nak buang bile org ckp cmtu. pernah saya bgtau dekat kawan2 yg anti autisme ni sbb katanya sbb anak kite ambil vaksin. saya kata, budak ni mcm ni sebab tuhan dah bg. kalau nak cakap byk sgt, g tye tuhan kenapa die bg cmni. mmg senyap terus kwn saya tu.
      Like · 3 hrs
    • KELAB ANAK AUTISME

      Write a reply...
  • Wati Tailor ank autism lebih berdisiplin drpd ank normal.......ank saya da masalah pembelajaran.
    Like · Reply · 2 hrs
  • Aspalela Misiran Sy setuju ape yg destro sand katekan.Autime bukan la sakit mental.Klu rase x faham cube la bertya dgn yg lebih arif.
    Like · Reply · 2 hrs
  • Azuha Mdyunus Autism bukan mental....sapa mereka yg berkata begitu...dunia it ..kan sekarang so google la...fahami la dunia mereka...anak saya autism...saya bangga.
    Like · Reply · 49 mins

No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!