Sunday, June 21, 2015

LINUS


PROGRAM LITERASI DAN NUMERASI (LINUS) NKRA 

APA ITU LINUS?  

LINUS ialah akronim bagi "Literacy dan Numeracy Screening" 

LINUS merupakan program pemulihan yang dirangka untuk membolehkan murid memperoleh kemahiran asas litersi dan kemahiran asas numerasi semasa di Tahap1 sekolah rendah. 

LINUS disasarkan kepada murid2 yang mempunyai masalah 3M,(membaca,menulis,mengira) 

Matlamat Matlamat program ini adalah untuk memastikan semua murid mengikuti program LINUS berkeupayaan untuk menguasai literasi dan numerasi kecuali murid yang berkeperluan khas selepas tiga tahun mengikuti Program LINUS. 

Faktor2 Utama Untuk Memastikan Kejayaan LINUS 

1.Guru pemulihan LINUS (1:15 murid) 
2.Mewujudkan jawatan Fasilinus di PPD (1:30) 
3.Semua sekolah mesti menyertai Program LINUS ini. 
4.Meningkatkan kemahiran pedagogi guru melalui latihan dalam perkhidmatan dan latihan pra-perkhidmatan. 
5.Pemantauan berterusan oleh pihakKPM/JPN/PPD/SEKOLAH. 

Definisi Asas Literasi. 
Keupayaan membaca,menulis dan memahami perkataan, ayat tunggal dan ayat majmuk dalam Bahasa Malaysiadan mampu menggunakan perkataan tersebut dalam pembelajaran dan komunikasi harian. 

Definisi Asas Numerasi 
Keupayaan untukmenyelesaikan operasi asas matematik, memahami idea matematik yang mudah dan mampu menggunakan kemahiran matematik dalam kehidupan seharian. 

2 comments:

  1. Assalammualaikum . mohon sedikit ruang untuk saya berkongsi tentang program grolier disini.untuk pengetahuan pembaca , grolier program juga mampu untuk merawat penyakit kanak2 autisme dan juga disleksia dengan cara yg sangat berkesan . . grolier program dapat menstabilkan otak kiri dan juga kanan . dan juga meliputi aspek sains , matematik dan juga kebolehan bertutur dalam bahasa inggeris . untuk penerangan percuma boleh hubungi saya di 0173928270 ataupun emel ke zy.ezlifesolutions@gmail.com .

    ReplyDelete
  2. Assalammualaikum . mohon sedikit ruang untuk saya berkongsi tentang program grolier disini.untuk pengetahuan pembaca , grolier program juga mampu untuk merawat penyakit kanak2 autisme dan juga disleksia dengan cara yg sangat berkesan . . grolier program dapat menstabilkan otak kiri dan juga kanan . dan juga meliputi aspek sains , matematik dan juga kebolehan bertutur dalam bahasa inggeris . untuk penerangan percuma boleh hubungi saya di 0173928270 ataupun emel ke zy.ezlifesolutions@gmail.com .

    ReplyDelete

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!