Thursday, December 17, 2015

Autisme sering berimaginasi

Pak Yoep nak kongsi satu isu baru yang menjadi persoalan dalam minda ibubapa iaitu iamginasi anak-anak autisme.
Bedasarkan pengalaman, tingkahlaku ini merupakan suatu tingkahlaku yang pasti ada disebahagian besar kanak-kanak autisme.
Jika diamati, kelainan yang bakal menjadi tanda tanya orang sekeliling. Berbeza dengan kanak-kanak lain. Mungkin... mereka akan kata ... Gila ke budak ni?
 Ceritanya

MASALAH - Sering berimaginasi & Ciri-ciri Disleksia

Sya ada ank umurnya 8tahun menghidap easpeger autisme. doktor beritahu keadaanya x brp serius
Cuma yg merisaukan sya..mcm mna nak membantu utk mengelakkan dari dirinya suka berimaginasi sprt dlm cerita dogeng.... dia juga suka berlakon dan buat skrip sendiri seolah dia di alam fantasi...
Dari segi pembelajaran Alhamdulillah..walau x cemerlang sprt pelajar lain, sya bangga sbb dia cepat tangkap apa yg diajar guru..cuma time exam or latihan ikut mood dia...doktor ada mention hal begini pada sya
Masalah yg kedua...dia selalu memakai kasut dan selipar terbalik.. dia tahu itu salah, tp ttp juga mcm tu smpai lah ditegur...agak2 knp ye dan mcm mna cara nak atasinya...?
Yg seterusnya, anak sya ni terlmpau sensitif...langsung x blh ditegur atau dimarahi, dia akan cepat sentap....
Mohon diberi pandangan dan pendpat...terima kasih ye admin..

Sumber - Visitor Posts Kelab Anak Autisme kendalian pak yoep

Antara komen ahli Kelab Anak Autisme

Siti Haslinah Anak aspeger synd ni diketahui memang mudah terikut apa yg dlihatnya terutama movie atau creta tv yg dia suka tengok.. sampai skrip n jln ceta pun dia boleh hafal.. anak sya 5thn begitulah perangainya.. caranya ialah saya duduk sama2 menonton brsma dia dan xplain apa yg yes dan no dlm ceta yg dlihatnya.. memanglah berulang2 dibuat barulah dia faham.
Begitulah juga kes makai kasut.. mesti dlihatkn contoh yg betul dan dtegur dngn snyum dan guruan dibuat berulang2 jugalah.. inshallah dia akan perbetulkn yg salah..
Anak saya belajar memang ikut mood.. jadinya cikgunya tpksa dterangkn apa dia suka supaya dpt mnarik minatnya..yg pnting cikgu fhm dan mahir mngendalikn anak2 bgini.
Memang bagus anak puan fhm bila dtgur n dmrh itu tndanya dia faham expresi keadaan.. saja tinggal ialah cara tegurn mestilah dngn kesabaran dan mengikut keadaan.. takkanlah bila dia main pisau kita tak marah kannn.. jngn lupa bagi pujian dan pelukan sebagai ganjaran perlakuan baik dia.
Kunci utama ialah SABAR dan Tenang...
Saya hanya berkongsi yg saya tahu sedikit mngenai ank2 begini. Mudah2an dapat membantu puan...
Jangan lupa beri dorongan dimana dia mahir atau cenderung.. dia akan happy dan otaknya kurang stress membolehkn dia berfikir dengan lebih baik.
UnlikeReplyMessage36 hrs
Rosanda Ismail Saya setuju tu...ank saya mild autism...cemerlang dlm belajar...ada satu ketika....cikgu math sanggup tuko ajar kelas laun semata mata x dpt nak tackle dia seorang....sebagai ibu bapa yg ada ank istimewa ni kena selalu tanye cikgu....apa oun kunci nye ialah sabar....
LikeReplyMessage5 hrs
KELAB ANAK AUTISME
Write a reply...
Vne Saimin Ank sy mcm ni jg..umur 10thn ppun..dia xpndi bljr,membaca..tp intnet dia pndi..wlpn dia xpndi membaca..dia pndi jg type lagu yg dia suka kt youtube..dia tgok tv mmg dia suka ikut..lompat2,teriak2..tp dia pndi pki bju n kasut sndri..xtbalik pn..bljr mmg ikut mood..yg herannya dia no.3 dlm kelas akhir tahun ni..sykrla
LikeReplyMessage16 hrs
Nurul Faddilah anak saya pun easpeger...berumur 8 thn..sama mcm di ceritakan..bantu dia dan sokong apa saja kecenderungannya..mereka bijak..tetapi kadangkala sikapnya yg hiperaktif menjadikan saya seorang yg penyabar kpda anak syurga ini ..dekat dgn al-quran ...insyaAllah..Allah selalu membantu hamba yg selalu berdoa demi kebaikan..aamiin.


No comments:

Post a Comment

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!