RAWATAN

Semasa bayi, banyak tingkah-laku Faqihah berbeza dgn kakaknya, Noor Fakhira. Di antaranya ialah senang dijaga semasa bayi, tak banyak meragam. Tidak kerap sakit. Tiada suara. Tiada respon apabila di agah @ di panggil. Lambat bercakap. Sampai opahnya kata Faqihah BISU tp bila dipanggil dia ada respon sekejab. Cepat berjalan sebelum 12 bln..seingatanku 7 bln dah berjalan. Tingkah-lakunya hiperaktif. Tanpa pengetahuan ttg anak2 istimewa, kami ingat ianya kebiasaan. Tingkah-lakunya semakin aktif apabila dah mula berjalan. Tidur malam juga susah, sampai mencecah pukul 4 pg kami berjaga mengawasi Faqihah.

Bila dah masuk 3 tahun, Faqihah masih belum bercakap lagi. Kami minta kerjasama Dr Sharina (Klinik Sharina) mohon temujanji dgn pakar kanak2 di Hospital Ipoh.

1. Rawatan Pertama:

Lokasi:  UNIT AUDIOLOGI Jabatan Telinga Hidung dan Tekak Hospital Ipoh
Tarikh Temujanji Pemeriksaan:  12 Nov 2004 ( Faqihah berumur 3 tahun 11 bulan)
Tarikh Temujanji Doktor Pakar: 23 Nov 2004 (Dr Ng, 9 pg dibilik No. 2)
Tarikh Temujanji Susulan: 6 Jan 2005


Kami menghadiri temujanji untuk semakan masalah yg dihadapi oleh Faqihah sbb masih belum bercakap lagi. Semakan dibuat terhadap ENT Faqihah. Paling bermasalah ialah untuk menunggu masa temujanji. Faqihah seorang yg hiperaktif, jd kami terpaksa ke hulu-ke hilir mengawasi Faqihah. Gilir-gilir... seorang tunggu panggilan untuk rawatan manakala seorang lagi mengalihkan perhatian Faqihah dengan melakukan sesuatu aktiviti. Jika tidak dia boleh menganggu suasana di tempat menunggu. Pemeriksaan yang paling sukar ialah untuk mengenalpasti tahap pendengaran Faqihah. Di mana banyak wayar digunakan untuk tujuan pemeriksaan tersebut. Agak sukar untuk memasang alatan tersebut. Altenatifnya, pihak hospital bagi ubat tidur. Malangnya, Faqihah tidak tidur-tidur. Temujanjani perlu dilakukan pada minggu berikut untuk pemeriksaan yang gagal dilakukan itu. kami kena fikirkan bagaimana nak bagi Faqihah tidur semasa pemeriksaan telinga untuk minggu depan supaya pemeriksaan tersebut berjaya. Hidung dan kerongkong Faqihah tiada masalah. Telinga masih belum dapat dipastikan lagi. Ianya memerlukan alatan untuk pengesahan tahap pendengaran Faqihah. Telinga. hidung dan kerongkong merupakan aspek yang perlu dikenalpasti, adalah ianya punca Faqihah tidak bercakap. Faqihah perlu lakukan pemeriksaaan tapi sukar dilakukan.
Walaubagaimanapun, pemeriksaan dapat juga dilakukan setelah Faqihah tidur semasa pemeriksaan. Bagaimana kami melakukan? Bangunkan Faqihah awal pagi... Buat aktiviti di taman permainan.

2. Rawatan ke-2

Lokasi:  Jabatan Jurupulih Cara Kerja Hospital Ipoh
Tarikh Temujanji:  9 Jan 2006 (En Aidi)
Tarikh Temujanji Susulan:
14 Feb 2006
20 Feb 2006
17 Mac 2006

Kami tidak meneruskan rawatan di jabatan ini kerana peruntukan masa diberi adalah selama sejam tp dilaksanakan selama 15 - 20 minit sahaja. Masalahnya, ramai pesakit mendapatkan rawatan di sini. Kakitangan tidak mencukupi. Kami terpaksa mencari altenatif  lain untuk Faqihah.

3. Rawatan ke-3

Lokasi:  Unit Terapi Pertuturan Hospital Ipoh
Tarikh Temujanji Pemeriksaan:  Tiada


Tidak diikuti kerana kami mendapat rawatan Terapi Pertuturan Swasta

4. Rawatan Altenatif:

Kami turut mendapatkan rawatan di Pusat Rawatan Altenatif untuk merawat Faqihah iaitu Pusat Rawatan Altenatif Attitude Therapy sejak 2004 hingga kini.


Maklumat terkini Pusat Rawatan Altenatif Attitude Therapy... tempat Faqihah menjalani rawatan Autisma


Pengamal anda:
Dr Hajjah Aishah ARridza bt Mukhlas

Alamat:
No. 91, Jln raja Musa Mahadi
Taman Hillview
31350 Ipoh Perak

Golongan yang memerlukan: Semua peringkat umur
Jenis penyakit: Segala Penyakit berkaitan Rohani, Aqli, Ihsan, Jasad

Caj perundingan dikenakan: RM10

AK BANK: MBB 108122247767

Lain2 Caj : Harga ubat yang diperlukan + pos percuma

Cara perundingan:
i) email: aishah_arridza@yahoo.com
ii) sms sahaja 016 3315764
iii) temujanji

Maklumat yang diperlukan:

1.NAMA
2.TARIKH LAHIR
3.ALAMAT
4.STATUS
5.BERAT DAN TINGGI
6.MASALAH PENYAKIT
7.RAWATAN YANG SEDANG DI AMBIL

Cara Diagnos:
Diagnos terus jika temujanji atau Diagnos jarak jauh dan maklubalas melalui email atau sms
PRODUK RAWATAN FAQIHAH SEKELUARGA SEJAK 2004

- Fokus rawatan adalah untuk merawat autisma Faqihah.Maklumat lanjut tentang produk, sila lihat kandungan post berkaitan.

1. AROMATHERAPY AND SOAPS

Aroma Seri Wangi


10 ML HARGA RM69
(Untuk 1 tahun keatas)

Sabun Seri Wangi
140g HARGA RM63
(Untuk 1 tahun keatas)


4 comments:

 1. salam.saya pelajar dari uitm shah alam dalam jurusan komputer sains multimedia.sy amat berminat dengan blok ini tentang perkongsian tentang kanak2 autisma.Kami telah membuat 1 research untuk mewujudkan 1 application mengenai social skill kanak2 seperti ini.Jadi berbesar hati lah kami sekiranya dpat berjumpa dengan admin blog ini untuk mengetahui dengan lebih jelas tentang anak2 autism ini dan sekaligus membantu dalam memainkan peranan penting dalam membantu pelajaran kanak2 ini dlam sistem teknologi.sekiranya tuan berminat untuk berkongsi pengalaman dan idea tentang kanak2 autism boleh menghubungi Saya selaku ketua projek iaitu nur farahin binti saffie (0133755800) .Segala kerjasama tuan kami ucapkan dengan jutaan terima kasih dari warga uitm shah alam

  ReplyDelete
 2. Bagaimana dengan penggunaan produk tersebut ? email : rodziawatia@gmail.com.

  0128225471 - Puan Rodziawati Bt Abdul Aziz

  ReplyDelete
 3. Fitrah Healthcare Centre merupakan sebuah pusat rawatan alternatif yang menawarkan pelbagai jenis kaedah rawatan dan terapi dibawah satu bumbung.Antaranya ialah perubatan Islam , perubatan holistik tenaga gelombang, remedy homeopathy,naturopathy ,herba, rawatan terapi luka dr maggot, terapi minda Islamic brainwave,terapi blood purification dan banyak lagi.

  Antara penyakit kronik yang boleh dirawat di sini ialah kanser (semua jenis),HIV/AIDS, kencing manis,darah tinggi,strok,leukemia,asma,sawan,migraine,gout,tum or,anemia,HINI,ekzema, hepatitis, psoriasis, resdung, jaundice,SLE, denggi,talasemia, batuk kering,sakit puan, sakit tuan (ED).
  Masalah lain seperti kegagalan buah pinggang, jantung, perut, hati, kulit, sendi, saraf, hormone,pengaliran darah,kolestrol tinggi,penyakit keturunan,kesuburan,meningitis ,radang paru-paru, otak mengecut,selebral palsy,hilang pendengaran,pertuturan,deria bau, rasa,sopak,kayap,dan lain-lain.

  Penyakit spiritual seperti gangguan saka,makhluk halus,santau, sihir gangguan mental, skizofrenia,Parkinson,alzhemier,insomnia,dyslexia, autism,lemah IQ,kemurungan,bipolar,hyperaktif,Spastik, OKU dan banyak lagi.

  Alamat pusat rawatan di No 7 Jalan SG 3/1 Pusat Bandar Sri Gombak,Taman Sri Gombak 68100 Batu Caves Selangor. Sebarang pertanyaan untuk temujanji sila hubungi Dr Wan 0196676236.

  ReplyDelete
 4. We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

  We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
  Lady doctor
  MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
  Possess valid Annual Practicing Certificate
  Registered with Malaysia Medical Council
  Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
  Attended an Obstetric Life Saving Skill
  Attended A Neonatal Resuscitation Program
  Working hours negotiable with minimum on-call
  Very attractive salary RM7,000 (starting)
  Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

  Clinic information:-

  PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
  NO. 12 JALAN SL 1/13
  BANDAR SUNGAI LONG
  43000 KAJANG
  SELANGOR
  TEL / FAX: 03-90114833


  Regards
  Ir. Aznial Rahmat
  Director
  KASIH Group
  012 312 9264
  aznial@gmail.com

  ReplyDelete

Tempah IKLAN anda di sini

IKLAN
IKLAN
IKLAN
IKLAN
Advertise Now!